Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης: «Υπάρχει σκέψη για ένα Πρωτοδικείο ανά Νομό»

0
15

Τι αναφέρθηκε στην εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, στο 26ο Forum Ανάπτυξης για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας

«Υπάρχει σκέψη για ένα Πρωτοδικείο ανά Νομό χωρίς αυτό να επιφέρει την κατάργηση των υπόλοιπων. Θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως μεταβατικά Πρωτοδικεία στα οποία θα γίνεται και εκδίκαση υποθέσεων». Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης, Πάνος Αλεξανδρής, κατά την εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 26ου Forum Ανάπτυξης 2023.
Ως προς τον επικείμενο Δικαστικό Χάρτη που θα τεθεί σε διαβούλευση, υπογράμμισε τίποτα δεν είναι ακόμα βέβαιο για το πώς θα είναι γιατί και «οι προτάσεις εκείνων που εισηγούνται είναι διαφορετικές. Απαντάμε σε τρία διαφορετικά σενάρια. Όχι μόνο στο σενάριο για την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, μαζί δηλαδή Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία στον πρώτο βαθμό». Και αυτό γιατί έχει ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος με τους δικαστές για κατάργηση των Ειρηνοδικείων και ενσωμάτωσης τους με τα Πρωτοδικεία.
Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Η βελτίωση της απονομής της δικαιοσύνης μέσα από το δημόσιο διάλογο». Ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης, επισήμανε ότι η απονομή της δικαιοσύνης είναι ένα πολύ δύσκολο στοίχημα, λέγοντας ότι έχουν γίνει πολλά βήματα. Διευκρίνισε ωστόσο ότι θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα και ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση προβλημάτων. Ως προς τον τομέα των υποδομών αναφέρθηκε στο κτιριακό πρόγραμμα για την κατασκευή Δικαστικών Μεγάρων μέσω ΣΔΙΤ, ύψους 700 εκ. ευρώ, τονίζοντας ότι δεν είναι εύκολο στοίχημα καθώς πρέπει να είναι ελκυστικό.
«Σκεφτόμαστε , ο Υπουργός έχει δώσει τις σχετικές εντολές, να αλλάξει η φυσιογνωμία του ΤΑΧΔΥΚ ώστε να μπορεί η ίδια να ασχολείται με τα κτίρια και να φύγει αυτό το έργο από τους Έλληνες δικαστές», τόνισε.
Για τις κενές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων είπε πως είναι 3.500 και μίλησε για την πρόσληψη 500 ατόμων.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης ενδιαφέρουσες πτυχές του θέματος ανέπτυξαν οι:
Παναγιώτης Δανιάς, Πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Εφέτης Δ.Δ.
Ευάγγελος Μπακέλας, Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Εισαγγελέας Εφετών
Ηλίας Κλάπας, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά

Την εκδήλωση συντόνισε ο Αθανάσιος Ζούπας, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη για ταχεία απονομή αλλά και ορθή εφαρμογή της Δικαιοσύνης.