Τσουχτερά αναμένεται να είναι από αύριο (1/5) τα πρόστιμα για τους απρόσεκτους οδηγούς, στο πλαίσιο αυστηροποίησης των ποινών για σοβαρές παραβάσεις, όπως η επικίνδυνη οδήγηση.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο νέο άρθρο 290Α, ως επικίνδυνη χαρακτηρίζεται οδήγηση που προκαλεί σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή ή την υγεία των ανθρώπων, ιδιαίτερα όταν περιλαμβάνει την υπερβολική ταχύτητα, την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, την αγνόηση των σηματοδοτών και άλλες παραβάσεις που απειλούν τη δημόσια ασφάλεια.

Έτσι, οι ποινές διακρίνονται ανά κατηγορία ως εξής:

Πρόστιμα: Αυξάνονται σημαντικά τα πρόστιμα, με εκκίνηση από 2.000 ευρώ για τις πρώτες παραβάσεις και μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 10.000 ευρώ για επαναλαμβανόμενες παραβάσεις.
Φυλάκιση: Η επικίνδυνη οδήγηση που οδηγεί σε ατύχημα με σοβαρούς τραυματισμούς μπορεί να επιφέρει ποινές φυλάκισης από 1 έως 5 χρόνια.
Αφαίρεση άδειας οδήγησης: Η άδεια οδήγησης μπορεί να αφαιρεθεί για περίοδο από 6 μήνες έως και 5 χρόνια, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές επιδιώκουν να μειώσουν τα τροχαία δυστυχήματα και να αυξήσουν την ασφάλεια στους δρόμους και την ευαισθητοποίηση των οδηγών για τις συνέπειες των παραβάσεών του.