Διονύσης Καλαματιανός: «Άδικη και προσβλητική φορολόγηση στους ελεύθερους επαγγελματίες»

Συναντήσεις με την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας, εκπροσώπους των συλλόγων της και τον Εμπορικό Σύλλογο Ήλιδας είχε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, στο πλαίσιο επαφών που πραγματοποιεί με αφορμή τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος της αγοράς.
Ο Ηλείος Βουλευτής ενημερώθηκε για τα προβλήματα της τοπικής οικονομίας, ενώ μεγάλο μέρος των συζητήσεων αφορούσε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προτίθεται να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση και έχει προκαλέσει αναστάτωση στους ανθρώπους της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Στη διάρκεια και μετά το πέρας των συναντήσεων, ο Διονύσης Καλαματιανός δήλωσε τα εξής: «Ο εμπορικός κόσμος βιώνει εδώ και καιρό μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Τα προβλήματα είναι πολλά, μεταξύ άλλων, η γενικευμένη ακρίβεια -με τις τεράστιες ανατιμήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, στα καύσιμα, στα εμπορεύματα, στα ενοίκια και στις υπηρεσίες-, η συσσώρευση χρεών, η έλλειψη ρευστότητας και η μειωμένη αγοραστική δύναμη των πολιτών. Δυστυχώς, απέναντί τους οι επαγγελματίες έχουν μια κυβέρνηση, που, αντί να προσπαθεί να βρει λύσεις για να ανακουφίσει την αγορά, φορτώνει με επιπλέον βάρη τις πλάτες των ανθρώπων της.
Η επικείμενη ετήσια επιβάρυνση των 1.440 ευρώ αποτελεί μια νέα φοροεπιδρομή, ενώ οι κυβερνώντες προεκλογικά υπόσχονταν πως δε θα μπει ούτε 1 ευρώ νέος φόρος. Πρόκειται για ένα απαράδεκτο οριζόντιο μέτρο, που δεν αποτελεί μόνο εμπαιγμό, αλλά και προσβολή στους επαγγελματίες, καθώς αντιμετωπίζει ως φοροφυγάδες όσους δηλώνουν εισόδημα κάτω από 10.900 ευρώ. Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή, όπως η μέθοδος των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, τα τεκμήρια διαβίωσης και τα κίνητρα στους καταναλωτές να ζητούν αποδείξεις. Επιπλέον, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρχεται νέα αύξηση ασφαλιστικών εισφορών της τάξης του 4% στις αρχές του 2024, μετά από αυτή του 9,6% το 2023.
Αντίθετα με τις κυβερνητικές πολιτικές, εμείς κινούμαστε σε εντελώς διαφορετική λογική. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιλαμβάνει:
αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ για όλους,
κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος,
ρύθμιση του χρέους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με διαγραφή μέρους βασικής οφειλής και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου,
κατάργηση του πτωχευτικού νόμου που ψήφισε η ΝΔ με νέο νόμο, που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη και την αγροτική γη,
πρόσβαση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στον τραπεζικό δανεισμό, στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και στα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Αποτελεί πεποίθησή μας πως η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Απαιτούν στήριξη και δίκαιη φορολόγηση, όχι οριζόντια χαράτσια. Οφείλουμε, λοιπόν, να τους αντιμετωπίζουμε με σεβασμό, προσπαθώντας να τους ενισχύουμε στην πράξη, αφαιρώντας και όχι προσθέτοντας νέα βάρη στις πλάτες τους.»