Κατάκολο: Η απελευθέρωση της καρέτα-καρέτα από τα δίχτυα

0
1113

Μια χελώνα καρέτα – καρέτα (Caretta caretta), η οποία είχε εγκλωβιστεί στα δίχτυα ψαράδων απελευθέρωσε ομάδα αυτοδυτών στην περιοχή του Κατακόλου, πριν από λίγες μέρες. Η ομάδα δείχνει με κάθε της πράξη την αγάπη και την φροντίδα για το περιβάλλον και την θάλασσα.

Geplaatst door Thalassashop Katakolo op Donderdag 19 juli 2018

Να τι μας είπαν:
“Στις 19 Ιουλίου 2018 το μεσημέρι βγήκαμε με το φουσκωτό για δοκιμαστικό πλου λίγο έξω από το λιμάνι του Κατακώλου.
Εκεί είδαμε ένα πλαστικό μπετονάκι 4 λίτρων από αποσταγμένο νερό και από κάτω διακρίναμε ένα σκούρο όγκο.
Πλησιάζοντας άρχισε να κινείται και να βυθίζεται περίπου 1 μέτρο και να ξαναβγαίνει στην επιφάνια . Καταλάβαμε ότι ήταν μια θαλάσσια χελώνα του είδους caretta caretta που κινδύνευε να πεθάνει από ασιτία καθώς δεν μπορούσε να καταδυθεί για να ψάξει για τροφή.

Κάναμε αρκετές προσπάθειες να την προσεγγίσουμε και πράγματι μετά από λίγο την πιάσαμε με τον γάντζο του σκάφους. Είχε μπλεχτεί σε ένα σχοινάκι που ήταν δεμένο στο μπετόνι, το μπροστινό αριστερό πτερύγιο της και το σχοινί είχε αρχίσει να κάνει πληγή στο πτερύγιο. Όταν προσπαθήσαμε να κόψουμε το σχοινί , έντρομο το ζώο άρχισε να δαγκώνει ότι έβρισκε και με κίνδυνο να χάσουμε κανένα δάχτυλο ή να τρυπήσει ο αεροθάλαμος του φουσκωτού κάναμε ότι ήταν δυνατόν για να την ελευθερώσουμε πράγμα που καταφέραμε μετά από λίγα λεπτά.

Να σημειώσουμε ότι τους μήνες Μάιο έως Ιούλιο με κορύφωση το τέλος Ιουνίου οι caretta caretta προσεγγίζουν τις ακτές της Ηλείας για να αφήσουν τα αυγά τους σε αμμουδερές κυρίως παραλίες .

Πολλές από αυτές πνίγονται πιασμένες σε δίχτυα ψαράδων ή τις βρίσκουμε νεκρές στις ακτές κτυπημένες από σκάφη ή διάφορους άλλους. ”

πηγη video και φωτογραφίες FB thalassashop.katakolo