Μανιτάρια: Γιατί να τα τρώμε καθημερινά, σύμφωνα με κορυφαίο ειδικό στη διατροφή

 

 

 

Ποια είναι η θρεπτική αξία τους και τι προσφέρουν στην υγεία. Τι δείχνουν οι έως τώρα μελέτες.

Τα μανιτάρια είναι μία αληθινή υπερτροφή που παρέχει πολλά και διαφορετικά οφέλη στην υγεία – και όσο συχνότερα τα τρώμε, τόσο το καλύτερο, αναφέρει ένας κορυφαίος βρετανός ειδικός στη διατροφή.

Η συστηματική κατανάλωσή τους μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία και να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Έχουν επίσης αντικαρκινικές ιδιότητες και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο αναπτύξεως άνοιας, είπε ο Dr. Tim Spector, καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου (KCL), ειδικός στην εξατομικευμένη ιατρική και στο μικροβίωμα του εντέρου.

Σε podcast που ανήρτησε εξήγησε ότι τα μανιτάρια είναι πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και η D. Συνέστησε επίσης σε όλους να τα εντάξουν στη διατροφή τους, καταναλώνοντάς τα ει δυνατόν και καθημερινά.

Τα μανιτάρια ανήκουν στους μύκητες. Αποτελούν το αναπαραγωγικό τμήμα ορισμένων εξ αυτών, εξήγησε ο καθηγητής. Οι πιθανές ιατρικές εφαρμογές τους είναι πολλές και διαφορετικές. Ένα συστατικό τους, λ.χ., η ψιλοκυβίνη είναι μία φυσική ψυχοτρόπος ουσία. Αποτελεί αντικείμενο ιατρικών μελετών για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής στα φάρμακα κατάθλιψης και των αγχωδών διαταραχών.

Σε άλλες μελέτες αξιολογείται η αντικαρκινική δράση τους. Ήδη υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι ενδέχεται να βελτιώνουν την ανταπόκριση στις αντινεοπλασματικές (αντικαρκινικές θεραπείες). Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βελτιώσει την έκβαση των ασθενών.

Ένα άλλο συστατικό που περιέχουν τα μανιτάρια, η εργοθειονίνη (ή εργοθειονεΐνη), αποκαλείται ως «βιταμίνη της μακροζωίας». Ο όρος είναι λίγο υπερβολικός, κατά τον Dr. Spector. Μελέτες, όμως, έχουν δείξει ότι υποστηρίζει το ανοσοποιητικό και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Πολλά είδη

Συνολικά υπάρχουν 300 διαφορετικά είδη μανιταριών, τα 30 εκ των οποίων καλλιεργούνται ευρέως. Κάθε ένα από αυτά περιέχει μοναδικό προφίλ θρεπτικών συστατικών. Επομένως το ιδανικό είναι να μην τρώτε μόνο ένα συγκεκριμένο, αλλά ποικιλία από αυτά.

Όπως συνήθως ισχύει με τα τρόφιμα, προτιμότερο είναι να τρώτε ολόκληρα, μη επεξεργασμένα μανιτάρια, για να αποκομίσετε τα πλήρη οφέλη τους. Και αποξηραμένα, όμως, είναι εξίσου θρεπτικά και ενίοτε πιο νόστιμα, πρόσθεσε ο καθηγητής.

Μολονότι, όμως, καλύτερο είναι να τρώτε ποικιλία μανιταριών, μην τα μαζεύετε μόνοι σας, εκτός κι αν ξέρετε πώς να τα διαλέγετε. Να θυμάστε ότι μερικά είδη είναι δηλητηριώδη.

Όσον αφορά τη συχνότητα της κατανάλωσής τους, «θα συνιστούσα να τρώτε λίγα μανιτάρια καθημερινά ή έστω τρεις φορές την εβδομάδα», τόνισε ο Dr. Spector. «Η ιδανική ποσότητα θα ήταν δύο φλιτζάνια ωμά μανιτάρια την φορά, ώστε να υπάρξει διαφορά στην υγεία».