Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς – Με θέμα «Υγρότοποι και Ανθρωπινή Ευημερία» γιορτάζεται φέτος η παγκόσμια ημέρα υγροτόπων

Tην Κυριακή 11/02 γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2024, με μία ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό από τις 10 το πρωί ως τις 2 μετά το μεσημέρι.
Το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου του ΟΦΥΠΕΚΑ θα υποδέχεται τους επισκέπτες στο ανακαινισμένο Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου – Δάσους Στροφυλιάς που βρίσκεται στο Λάππα Αχαΐας. Το Κέντρο Πληροφόρησης θα είναι ανοιχτό για το κοινό που επιθυμεί να ξεναγηθεί και να γνωρίσει τους διαφορετικούς φυσικούς οικοτόπους και τα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας της προστατευόμενης περιοχής μέσα από τα εκθέματα, το φωτογραφικό υλικό του και τα σύγχρονα διαδραστικά μέσα.
Στη συνέχεια, μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν παρατήρηση πουλιών με κιάλια και τηλεσκόπια στη λιμνοθάλασσα Πρόκοπος.

Σύμβαση Ραμσάρ και ελληνικοί υγρότοποι
Στις 2 Φεβρουαρίου 1977 υπογράφηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας. Η Σύμβαση Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων, μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας, ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη.
Ως υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες και είναι από τα πιο πολύτιμα οικοσυστήματα του πλανήτη, καθώς παρέχουν αναντικατάστατες υπηρεσίες οικοσυστήματος: προστατεύουν από πλημμύρες, φιλτράρουν το πόσιμο νερό και αναβαθμίζουν την ποιότητά του, βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, χρησιμεύουν ως περιοχές αναψυχής και, επιπλέον, παρέχουν τροφή. Είναι χαρακτηριστικό για τη σημασία τους, ότι περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι εξαρτώνται από τους υγροτόπους για την επιβίωσή τους.
Στην Ελλάδα, βάσει της Σύμβασης Ραμσάρ, προστατεύονται δέκα υγρότοποι: το Δέλτα Έβρου, οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστωνίδα, με το Πόρτο Λάγος και τις γύρω λιμνοθάλασσες, το Δέλτα και η λιμνοθάλασσα Νέστου, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, η λίμνη Μικρή Πρέσπα, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, τα Δέλτα και οι εκβολές των ποταμών Γαλλικός-Αξιός-Λουδίας-Αλιάκμονας, ο Αμβρακικός Κόλπος, η Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και η Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου στο Νομό Ηλείας.
Ενώ συνολικά, στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 1.400 υγρότοποι, τόσο διεθνούς όσο και εθνικής σημασίας. Οι περισσότεροι από αυτούς ανήκουν σε περιοχές του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000, καθώς αποτελούν σταθμούς ξεκούρασης, καταφυγίου και τροφής, τόπους διαχείμασης και αναπαραγωγής σπάνιων ειδών, κυρίως της ορνιθοπανίδας.