Τελευταία ευκαιρία δίνουν οι σταφιδοπαραγωγοί στο προϊόν τους ! Με απόλυτη βεβαιότητα, δηλώνουν ότι «αν και φέτος δεν επανέλθει η τιμή σε κανονικά επίπεδα, ώστε να βγάζουν το τεράστιο κόστος παραγωγής τότε η επιλογή εiναι μία: «ξερίζωμα».». Ή κατά τον επικρατέστερο ντόπιο ορισμό: «ξεκουρβούλωμα».

«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι», μας λένε οι καλλιεργητές στα σταφιδοχώρια του πρώην δήμου Ωλένης, που με λύπη τους βλέπουν κάθε χρόνο η παραγόμενη ποσότητα και να φθίνει αλλά και κείνη που «βγαίνει πέρα» να μην καλύπτει τα έξοδά της.

Το AGRO247 πραγματοποίησε το πρώτο του φωτορεπορτάζ στην περιοχή, αποτυπώνοντας με τον φακό του την σκληρή πραγματικότητα, ακριβώς στην έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου. ΟΙ εγκαταλειμμένες ή ξεχερσωμένες εκτάσεις ή στην καλύτερη περίπτωση η αντικατέστη καλλιέργειας είναι ολοφάνερες. Η γενική αυτή εικόνα είναι η συνέχεια των προηγούμενων τριών- τεσσάρων ετών όπου άρχισε η κατρακύλα της τιμής.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι σταφιδοπαραγωγοί δίνουν την έσχατη ευκαιρία στην μαυρομάτα. Μάλιστα καταθέτουν και στοιχεία-σοκ ανά χωριό και ανά έτος με τα στρέμματα που έχουν «κοπεί». Υπολογίζουν ότι η μείωση είναι τέτοια που έχει επιφέρει και οικονομικές αλλά και κοινωνικές συνέπειες σε μια περιοχή που ηλικιακά γερνάει και οι νέοι επιλέγουν το δρόμο της φυγής.

Το AGRO247.GR «ανοίγει» δημοσιογραφική έρευνα γύρω από τα αίτια που οδήγησαν σε αυτό που λέμε «Ώρα μηδέν». Πέραν αυτού θα δούμε και θα παρουσιάσουμε τον οικονομικό, τον κοινωνικό αλλά και το ιστορικό και πολιτιστικό αποτύπωμα του προϊόντος που δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως «εθνικό». Γνωστό στην Ηλεία το «σταφιδικό ζήτημα» με την εξέγερση των προγόνων μας, αλλά κυρίως είναι γνωστή η συναλλαγματική ισχύς της σταφίδας που ακόμα και σήμερα οι εναπομείναντες αποθήκες του Κατακόλου και η σιδηροδρομική γραμμή Σ.Π.Κ. ( η 2η σε χρονική κατασκευή στην χώρα μας μετά από αυτή Αθηνών Πειραιώς ) «μαρτυρούν» τα πολυποίκιλα οφέλη της στην ανάπτυξη του νομού μας.

AGRO247.GR
Γιώργος Μαρκόπουλος