ΕΝΦΙΑ: Έρχεται η μείωση του 10% για ασφαλισμένα ακίνητα – Τι θα ισχύσει φέτος για δόσεις

0
22

Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να ελέγξουν οι ιδιοκτήτες τα δεδομένα για τα ασφαλιστήρια των ακινήτων τους. Στόχος για φέτος είναι ο ΕΝΦΙΑ να ανοίξει ένα μήνα νωρίτερα ώστε να πληρωθεί σε 11 δόσεις.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ 29 Ιανουαρίου 2024 07:44

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ προκειμένου οι ιδιοκτήτες να ελέγξουν τα δεδομένα για τα ασφαλιστήρια των ακινήτων τους, ώστε να λάβουν, στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2024, την έκπτωση έως 10% για τις κατοικίες που είναι ασφαλισμένες έναντι κινδύνων από φυσικές καταστροφές.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργος Πιτσιλής, στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ μέσα στην εβδομάδα “θα ανοίξει η πλατφόρμα για τη έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στα ασφαλισμένα ακίνητα. Οι ιδιοκτήτες θα δουν τα ακίνητά τους και θα μπορούν να κάνουν την αντιστοίχιση με το ασφαλιστικό συμβόλαιο”.

Να σημειωθεί ότι πριν ανοίξει η πλατφόρμα θα βγει σε ΦΕΚ η προβλεπόμενη απόφαση για τη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας.

Στο μεταξύ, με βάση όσα έχει αναφέρει ο κ. Πιτσιλής, ήδη, όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν αποστείλει ηλεκτρονικά στη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αναλυτικά στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, που καλύπτουν τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας τα οποία πρέπει έχουν ισχύ εντός του έτους 2023 και εφεξής.

Τα στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που έχουν διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ και θα πρέπει να επιβεβαιώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι τα ακόλουθα:

ΑΦΜ και ονοματεπώνυμο του λήπτη της ασφάλισης,
αριθμός ασφαλιστηρίου συμβολαίου,
ημερομηνία έναρξης και λήξης της ασφάλισης,
ασφαλιστικοί κίνδυνοι σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας που καλύπτει το συμβόλαιο,
ασφαλισμένο κεφάλαιο που καλύπτει και τους τρεις ανωτέρω ασφαλιστικούς κινδύνους (σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα),
διεύθυνση και περιγραφή της ασφαλισμένης κατοικίας και
μοναδικός αριθμός εγγραφής ασφαλιστηρίου.
Η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ
Να σημειωθεί ότι η έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ παρέχεται εφόσον η αξία της ασφαλισμένης κατοικίας έναντι φυσικών καταστροφών δεν είναι χαμηλότερη από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο καλύπτει ολόκληρη την αξία του ακινήτου και το ακίνητο είναι ασφαλισμένο τουλάχιστον για τρεις μήνες το προηγούμενο έτος (2023). Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Ειδικότερα:

– Για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει η ασφάλιση να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9.

– Η έκπτωση υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του “συμπληρωματικού” φόρου που επιβάλλεται στην περίπτωση που η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ και προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές.

– Η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Ως αξία του ακινήτου, λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου.

– Για να λάβει κάποιος τη μείωση 10% είναι να έχει ασφαλίσει τη κατοικία ή τις κατοικίες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες για ολόκληρο το προηγούμενο έτος. Σε διαφορετική περίπτωση η έκπτωση είναι αναλογική με τον χρόνο ασφάλισης αλλά με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους 3 μήνες το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση για 12 μήνες ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για έξι μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5% ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών το χρόνο.

Βέβαια, όλα αυτά, θα συνεκτιμηθούν κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ που θα ξεκινήσει νωρίτερα.

Οι 11 δόσεις
Πάντως, φέτος, στόχος είναι να ανοίξει νωρίτερα η διαδικασία για τον ΕΝΦΙΑ. “Ο στόχος για εφέτος είναι ο ΕΝΦΙΑ να ανοίξει ένα μήνα νωρίτερα ώστε να πληρωθεί σε 11 δόσεις αντί για 10“, τόνισε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής, στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ.

Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι, που δεν είχαν αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση πέρσι, το 2023, θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο ακινήτων που πλήρωσαν και πέρσι. Όσοι και όσες είχαν αγορές ακινήτων ή έλαβαν γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, ή απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη η ψιλή κυριότητα, επικαρπία), ή τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους, ή εμφάνισαν πέρσι στους δήμους “αδήλωτα” ξεχασμένα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους θα κληθούν να καταβάλουν περισσότερο φόρο.

Στον αντίποδα οι φορολογούμενοι και φορολογούμενες που πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά ή τα εγγόνια τους θα δουν μειωμένο το φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Τέλος για φέτος εκτιμάται ότι περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα τύχουν απαλλαγής η εκπτώσεων στον ΕΝΦΙΑ, έως και 50% ένεκα εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.