Ελαιόλαδο: Εκτοξεύεται και άλλο η τιμή του-Που θα φθάσουν οι ανατιμήσεις

Χρυσό» πληρώνουν τους τους τελευταίους μήνες το λάδι οι Έλληνες καταναλωτές ενώ νέες τιμές αναμένονται το ερχόμενο διάστημα.
Όπως μεταδίδει τo Οpen, το ελαιόλαδο πωλούνταν στα 8,10 ευρώ το λίτρο τον Αύγουστο 2023, ενώ ύστερα από 7 μήνες η τιμή του στα ράφια έφτασε μέχρι και τα 15,06 ευρώ το λίτρο. Την ίδια στιγμή εάν χρειαστεί κάποιος να πάρει λάδι 2 λίτρων θα πρέπει να πληρώσει μέχρι και 27, 04 ευρώ. Αλλά και το ελαιόλαδο ιδιωτικής ετικέτας είναι “τσιμπημένο “καθώς το 1λιτρο κοστίζει σχεδόν 10 ευρώ, συγκεκριμένα 9,40 ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιόλαδου (ΕΔΟΕ) κ. Μανώλη Γιαννούλη που μίλησε το πρωί της Πέμπτης στο Action24, «φέτος έχουμε τιμές στο ελαιόλαδο σε ιστορικά υψηλά εξαιτίας της ιστορικά χαμηλής παραγωγής σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου και μάλιστα για δεύτεροη συνεχή χρονιά».

«Η πρόβλεψη των τιμών για το επόμενο διάστημα μέχρι την επόμενη ελαιοκομική περίοδο, το ερχόμενο φθινόπωρο είναι από σταθερές μέχρι ανοδικές. Κι αυτό οφείλεται στο μειωμένο ισοζύγιο της σχέσης προσφοράς και ζήτησης. Ήδη έχουμε δει μείωση της κατανάλωσης στο 40% και αν δούμε περαιτέρω μείωση δεν αποκλείεται να έχουμε και μείωση τιμών. Όμως με τα σημερινά δεδομένα η εκτίμηση είναι ότι οι τιμές θα είναι στην καλύτερη περίπτωση σταθερές και στη χειρότερη και ελαφρά ανοδικές. Η τιμή παραγωγού για το παρθένο ελαιόλαδο είναι πάνω από τα 9 ευρώ, 9,2 ή 9,3 το κιλό ήτοι 916 γραμμάρια.

Στα ράφια το ελαιόλαδο πωλείται έως 18,40 ευρώ/λίτρο, περίπου 14 με 15 ευρώ τα επώνυμα ελαιόλαδα δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος των Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος Απόστολος Ραφτόπουλος όταν πέρυσι η τιμή από τον παραγωγό ήταν μεσοσταθμικά 4-5 ευρώ/το κιλό. Και συνέχισε λέγοντας: «Σίγουρα θα δούμε αύξηση λόγω της μειωμένης παραγωγής».

Ο κ. Γιαννούλης μίλησε για κύκλο τιμών και εφόσον η παραγωγή αυξηθεί η τιμή θα πέσει, κάτι που αμφισβήτησε ο κ. Ραυτόπουλος που συντάχθηκε με την άποψη ότι στην Ελλάδα ό,τι ανεβαίνει δεν πέφτει.