Βυτινέικα Πύργου – Με λαμπρότητα ο εορτασμός του Αγίου Τρύφωνος

0
30

Με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η εορτή του Αγίου Τρύφωνος στα Βυτινέικα Πύργου. Βοηθούντος και του καιρού, πλήθος προσκυνητών συνέρρευσε στον Ιερό Ναό του Αγίου Τρύφωνος για να προσκυνήσει.
Ο εορτασμός ξεκίνησε την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, όπου πραγματοποιήθηκε Ιερά Παράκληση μετ΄Αγιασμού και Θείου Κηρύγματος από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Μπακόπουλο.
Στον πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό της Τετάρτης 31 Ιανουαρίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανασίου πλαισιωμένου από πλήθος ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως, πραγματοποιήθηκε η Υποδοχή των ιερών Λειψάνων του Αγίου Μάρτυρος Τρύφωνος από την Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Δίβρης, τα οποία μετέφερε προς ευλογία των πιστών ο Καθηγούμενος αυτήςΠανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Μιχαλόπουλος.
Στον Εσπερινό έδωσαν το παρόν και οι αρχές του τόπου: ο Δήμαρχος Πύργου κ. Καννής Ευστάθιος, ο Αντιδήμαρχος των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Πύργου κ. Θεοδώρου Νικόλαος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και του Λιμενικού Ταμείου Πύργου κ. Νικολούτσος Κωνσταντίνος, καθώς και πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων.
Μετά τον Εσπερινό, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο δεξιώθηκε τους ιερείς που συμμετείχαν στον εορτασμό καθώς και τις αρχές του τόπου στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού.
Ανήμερα της εορτής, Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος, προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ.Η, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Φιλαρέτου Σπανοπούλου και εν συνεχεία, Λιτανεία των Ιερών λειψάνων στις οδούς της ενορίας προς αγιασμόν των ενοριτών.
Παράλληλα, οι κυρίες του χωριού προσέφεραν γλυκίσματα και άλλα καλούδια για να ευχαριστήσουν τους πιστούς που παρευρέθησαν στη Θεία Λειτουργία Ανήμερα της εορτής του Αγίου.

Σύντομο συναξάρι του Αγίου Ενδόξου Μάρτυρος Τρύφωνος

Ο Άγιος Τρύφωνας καταγόταν από τη Λάμψακο της Φρυγίας. Ήταν φτωχός και σε νεαρή ηλικία έβοσκε χήνες για να ζήσει, διάβαζε όμως παράλληλα και την Αγία Γραφή. Έχοντας τη χάρη του Θεού θεράπευε αρρώστους και εξάγνιζε ψυχές από δαιμόνια μεταξύ αυτών και την κόρη του Γορδιανού. Μαρτύρησε στη Νίκαια της Βιθυνίας στο διωγμό του Δεκίου.
Ο Άγιος Τρύφωνας είναι προστάτης των καλλιεργητών (κηπουρών και των αγροτών). Υπάρχει μάλιστα ικετήριος ευχή προς τον άγιο, η οποία λέγεται «όταν συμβεί βλάβη στα χωράφια και στους κήπους υπό ακρίδων και ερπετών». Σε πολλές αγροτικές ενορίες την ημέρα της εορτής του τελείται αγιασμός, με τον οποίο οι Χριστιανοί αγιάζουν τα χωράφια τους.
Ο Άγιος Τρύφωνας είναι πολιούχος της Βυτίνας του νομού Αρκαδίας, απ’ όπου και κατάγονται οι κάτοικοι των Βυτινεΐκων Πύργου.