Αγρότες: Οι δύο σκληρές προτάσεις που εξετάζονται στα μπλόκα – Ο Στ. Κελέτσης στην ΕΡΤ για το νέο μέτρο που ανακοινώνεται

0
86
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας αγροτών με τα τρακτέρ τους από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των εγκαινίων της 30ης Agrotica, Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Με δύο σκληρές προτάσεις, η μία να πάνε τρακτέρ στην Αθήνα για αποκλεισμό της Βουλής και η δεύτερη να κλείσουν συντονισμένα Εθνικές Οδοί, συσκέπτονται το απόγευμα οι αγρότες στα μπλόκα του Πλατυκάμπου, της Καρδίτσας και των Τρικάλων, ενώ το παναγροτικό ραντεβού για το μέλλον των κινητοποιήσεων ορίστηκε για την Τρίτη στη Νίκαια. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τους Περιφερειακούς σταθμούς, οι αγρότες της Χαλκιδικής ξεκίνησαν ήδη την κάθοδο από τον κόμβο Μουδανιών με προορισμό το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα των διεκδικήσεων τους, ενώ στα Τρίκαλα αγρότες μπαίνουν στο κέντρο με υπόμνημα που θα επιδοθεί στην Αντιπεριφέρεια. Με δεδομένο ότι ο Λευτέρης Αυγενάκης αφήνει την πόρτα του διαλόγου ανοιχτή, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης υπενθύμισε ότι αυτήν την εβδομάδα ανακοινώνεται και το μέτρο 5.2 ενώ ξεκαθάρισε ότι ρεύμα σε σπίτι αγρότη δεν έχει κοπεί. Ο συνομιλητής του, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Χάρης Μαμουλάκης υπενθύμισε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει πολιτική βούληση για πάταξη της αισχροκέρδειας.

Δεν υπάρχει περίπτωση να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα, δήλωσε ο Σταύρος Κελέτσης μιλώντας για μαξιμαλισμό από την πλευρά των αγροτών, και επιβεβαιώνοντας ότι εντός των ημερών θα ανακοινωθεί το μέτρο 5.2 για 100% κάλυψη των πληγέντων. Αναφέρθηκε στην καταβολή των αποζημιώσεων και στα μέτρα στήριξης, τονίζοντας ότι ειδικά για τη Θεσσαλία προχωρά η απονιτροποίηση, οι προκαταβολές στο ζωϊκό και στο φυτικό κεφάλαιο δόθηκαν σε 15 ημέρες και είναι έτοιμο το τεχνικό δελτίο για να καλυφθεί εισόδημα για τα επόμενα δύο χρόνια.

“Βεβαίως έγιναν αστοχίες ειδικά με τις καθυστερήσεις στην κρατική αρωγή, αλλά ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και αύξηση του ποσού από 5-10.000″, υπενθύμισε ο κ. Κελέτσης.

Ρεύμα σε οικία δεν έχει κοπεί, τόνισε ο κ. Κελέτσης. “Μη λέμε ότι η ΔΕΗ είχε κόψει το ρεύμα σε πλημμυροπαθείς.
Μιλάμε για τα αγροτικά χρέη στο ρεύμα, όπου από τον Νοέμβριο πράγματι είχε ανακοινωθεί η διετής αναστολή και η ρύθμιση αυτών των χρεών, πράγμα το οποίο δεν είχε προχωρήσει νομοθετικά. Έγινε αυτό την προηγούμενη εβδομάδα και όπως είπε και ο πρωθυπουργός, πράγματι εκεί παραδεχόμαστε ότι υπήρξε μια καθυστέρηση”, τόνισε.

Χάρης Μαμουλάκης: Ο μαξιμαλισμός είναι ατυχέστατη δήλωση
“Άκουσα τον κύριο Υφυπουργό να αναφέρεται σε μαξιμαλισμό αναφορικά με τις αξιώσεις των αγροτών, των ανθρώπων δηλαδή που ουσιαστικά παράγουν την τροφή για όλους μας και ουσιαστικά από το χωράφι φέρνουν στο ράφι τα προϊόντα.
Κατ αρχάς, είναι εξοργιστικό για έναν αγρότη να παρακολουθεί τον κόπο του, να αποτιμάται σε μία αξία άρδην πολύ υψηλότερη από το χωράφι που αυτός παράγει στο ράφι και να υπάρχουν μεταπράτες οι οποίοι αισχροκερδούν στην πλάτη του. Αυτό δυστυχώς δεν έχει παταχθεί από την κυβέρνηση και δεν υπάρχει πολιτική βούληση, ως φαίνεται, να παταχθεί. Οι άνθρωποι αυτοί ζητούν μία υποστήριξη σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βιώνουν. Η υποστήριξη αυτή που εδράζεται πρώτον στο καύσιμο. Τριάντα χρόνια φωνάζουν για το πετρέλαιο και για μείωση του ειδικού φόρου,”είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Χάρης Μαμουλάκης συνόψισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ : Στην πρότασή μας κόστους 188 εκατομμυρίων ευρώ, είναι η απομείωση από το 24% στο ΦΠΑ, στο πετρέλαιο, στο 6% για να μπορέσουν να πάρουν μια ανάσα.
Η αξιοποίηση των ενεργειακών κοινοτήτων που είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο είναι επίσης μία πολύ σημαντική παράμετρος.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φάνηκε να αγκαλιάζει το εξαιρετικό νομοθέτημα του ΣΥΡΙΖΑ για τις ενεργειακές κοινότητες που δημιουργούν τις συνθήκες να παραχθεί ρεύμα αυτοπαραγωγής χωρίς να κοστίζει στον αγρότη, στον κτηνοτρόφο, είπε ο κ. μαμουλάκης και κατήγγειλε ότι “αντί αυτό να ενισχυθεί περαιτέρω από την επόμενη κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη τπήκαν τα πρότζεκτ των μεγάλων ιδιωτών παραγωγών καθετοποιημένης ενέργειας και εκεί δυστυχώς ανετράπη”.

Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή “Συνδέσεις”