Βραβεύτηκε από την Εφορεία της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας το Κοινωφελές Ίδρυμα «Ιωάννης Σ. Λάτσης»

0
39

 

 

 

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση βράβευσε η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία κατά την τελετή έναρξης της 63ης συνόδου των νέων Ολυμπιακών πρεσβευτών, στον λόφο της Πνύκας. Το βραβείο  «Ολυμπία» παρέλαβε εκ μέρους του Ιδρύματος η Μαριάννα Λάτση, σημειώνοντας ότι τον Απρίλιο συμπληρώθηκαν  20 χρόνια από τον θάνατο του αείμνηστου πατέρα της Ιωάννη Λάτση. «Είκοσι χρόνια μνήμης για εμένα και την οικογένειά μου, αλλά ταυτόχρονα 20 χρόνια διαρκούς κοινωνικής προσφοράς εκ μέρους του Ιδρύματός μας, στη μνήμη του», σημείωσε.

Ο πατέρας της, Γιάννης Λάτσης, ο καλόκαρδος «καπτάν-Γιάννης», όπως τον ήξεραν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είχε γεννηθεί στο Κατάκολο της Ηλείας, κοντά «στα Ολύμπια», όπως συνήθιζε να αποκαλεί την Αρχαία Ολυμπία, τον χώρο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και για τον οποίο ήταν υπερήφανος και τον αγάπησε πολύ. Μια αγάπη που μετέδωσε στα παιδιά του από μικρή ηλικία και αποτέλεσε για τη Μαριάννα Λάτση τον βασικό λόγο που την οδήγησε στη στήριξη του έργου και της αποστολής της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Pnika
Από την τελετή έναρξης της 63ης συνόδου των νέων Ολυμπιακών πρεσβευτών. Μεταξύ άλλων, διακρίνονται από αριστερά ο Σπύρος Καπράλος, η Μαριάννα Λάτση, η Ντόρα Μπακογιάννη, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Ισίδωρος Κούβελος

Ο μεγάλος αυτός αυτοδημιούργητος Έλληνας πατριώτης και ευεργέτης έγινε γνωστός παγκοσμίως όχι μόνον ως ένας επιτυχημένος εφοπλιστής, αλλά και ως άνθρωπος που επιδίωκε με κάθε τρόπο να προωθήσει τον ελληνικό πολιτισμό και την κληρονομιά της χώρας του. Κάτι που κάνει εξάλλου και η ΔΟΑ, μέσα από τα διεθνή εκπαιδευτικά της προγράμματα.

Η Μαριάννα Λάτση, το 2009, πίστεψε από την πρώτη στιγμή πως η υποστήριξη του έργου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας θα αντανακλούσε, ως μια συμβολική πράξη, την επιθυμία του πατέρα της για προώθηση της κληρονομιάς του τόπου που αγάπησε. Στήριξε έτσι με θέρμη την ανάληψη από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση της πλήρους οικονομικής κάλυψης του Διεθνούς Μεταπτυχιακού Προγράμματος σε επίπεδο Master’s Degree, «Ολυμπιακές Σπουδές, Ολυμπιακή Παιδεία, Οργάνωση και Διαχείριση Ολυμπιακών Εκδηλώσεων», από την ίδρuσή του και για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του.

Το διεθνές αυτό ακαδημαϊκό πρόγραμμα, υψηλού επιπέδου, μοναδικό παγκοσμίως για Ολυμπιακές Σπουδές και Ολυμπιακή Παιδεία, συνεχίζει τις εργασίες του μέχρι σήμερα με απόλυτη επιτυχία, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, διανύοντας ήδη τη 13η ακαδημαϊκή του χρονιά, με συμμετοχή 325 φοιτητών από 101 διαφορετικές χώρες.

Έχει πλέον αποκτήσει μεγάλη διεθνή ανταπόκριση και έχει αναγνωριστεί και από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, ως το σπουδαιότερο εκπαιδευτικό εργαλείο της ΔΟΑ, με στόχο τη δημιουργία ικανών στελεχών, που πλαισιώνουν με επιτυχία τις δράσεις των διαφόρων φορέων του Ολυμπιακού Κινήματος.

Τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε γίνει αν η κυρία Μαριάννα Λάτση και το Ίδρυμα «Ιωάννης Λάτσης» δεν είχαν στηρίξει με θέρμη την ίδρυση του Μεταπτυχιακού αυτού Προγράμματος Ολυμπιακών Σπουδών που μας κάνει σήμερα όλους περήφανους.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο «Ολυμπία» η Μαριάννα Λάτση είπε τα εξής: 

Εξοχωτάτη Κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Διακεκριμένα μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας,

Κυρίες και Κύριοι,
Νιώθω μεγάλη συγκίνηση που παραλαμβάνω το Βραβείο «Ολυμπία» εκ μέρους του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση και ευχαριστώ από καρδιάς την Εφορεία της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας για αυτήν την ιδιαίτερα τιμητική απόφασή της.

Τον Απρίλιο του 2023 συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τον θάνατο του πατέρα μου, του Γιάννη Λάτση. 20 χρόνια μνήμης για εμένα και την οικογένειά μου, αλλά ταυτόχρονα 20 χρόνια διαρκούς κοινωνικής προσφοράς εκ μέρους του Ιδρύματός μας, στη μνήμη του.

Ο πατέρας μου υπήρξε εξαιρετικά ευρηματικός και επιτυχημένος στην επιχειρηματική του δράση, αλλά ταυτόχρονα πρωτοπόρος και νεωτεριστής στην κοινωφελή του δραστηριότητα που διαπνεόταν από ταπεινότητα, διορατικότητα, πατριωτισμό και γνήσια κοινωνική αλληλεγγύη υπέρ των αδυνάτων, στους οποίους ανήκε ψυχικά μέχρι και το τέλος της ζωής του.

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση συστάθηκε με σκοπό τη μετεξέλιξη του προσωπικού φιλανθρωπικού έργου του πατέρα μου σε έναν οργανωμένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής οργανισμό κοινωφελούς προσφοράς. Είμαι ειλικρινά υπερήφανη διότι το Ίδρυμά μας έχει καταφέρει αφενός να υπηρετήσει επάξια τις αξίες και τις αρχές που ο πατέρας μου πρέσβευε και αφετέρου να συν-διαμορφώνει πλέον, μαζί με άλλα σημαντικά ιδρύματα, τον χάρτη της κοινωφελούς δράσης στην πατρίδα μας.

Η παιδεία και η αναβάθμιση του πνευματικού κεφαλαίου της Ελλάδας υπήρξε θεμελιακός στόχος του Ιδρύματός μας από συστάσεώς του. Ο πατέρας μου έλεγε συχνά ότι η «μόρφωση είναι το μοναδικό κεφάλαιο που ποτέ δεν χάνεις». Για το Ίδρυμά μας ο χώρος της εκπαίδευσης αποτελεί νευραλγικό τομέα για την οικοδόμηση μιας σύγχρονης και συνεκτικής κοινωνίας.

Υπότροφοι του Ιδρύματός μας συγκαταλέγονται σήμερα στους κορυφαίους στους τομείς τους. Το πρόγραμμα υποτροφιών μας είναι δυναμικό, επικαιροποιείται και προσαρμόζεται και τα τελευταία χρόνια έχει εστιάσει στα επιστημονικά πεδία που άπτονται της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Για πολλά χρόνια στηρίξαμε επίσης την επιστημονική έρευνα στην Ελλάδα, χρηματοδοτώντας εκατοντάδες μελέτες εφαρμοσμένης και βασικής έρευνας, οριζόντια σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Παράλληλα, αναδείξαμε το πρόβλημα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και υλοποιούμε συγκεκριμένες δράσεις στο πεδίο αυτό με σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Στοχευμένα και συστηματικά οργανώνουμε και χρηματοδοτούμε πρωτοπόρες παρεμβάσεις στην εκπαίδευση που προωθούν την ανάπτυξη των δεξιοτήτων μαθητών, φοιτητών, δασκάλων και καθηγητών. Χρηματοδοτούμε εκπαιδευτικά προγράμματα, μαθητικούς διαγωνισμούς, θερινά σχολεία, αναβαθμίζουμε εκπαιδευτικές υποδομές και συνδέουμε την επιχειρηματικότητα και την τεχνολογία με τις νέες γενιές μέσα από ποικίλες δράσεις.

Σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την ευρύτερη εκπαιδευτική πολιτική του, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση ανέλαβε το 2009 τη χρηματοδότηση των πρώτων χρόνων λειτουργίας του Διεθνούς Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Ολυμπιακές Σπουδές, Ολυμπιακή Παιδεία, Οργάνωση και Διαχείριση Ολυμπιακών Εκδηλώσεων». Το πρόγραμμα οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και φιλοξενεί κάθε χρόνο στην κοιτίδα του Ολυμπιακού Πνεύματος, την Αρχαία Ολυμπία, 30 περίπου φοιτητές από όλο τον κόσμο και από συστάσεώς του μέχρι σήμερα έχουν φοιτήσει 325 φοιτητές από 101 διαφορετικές χώρες.

Η απόφαση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση είχε τότε διπλή στόχευση. Να συμβάλει στην περαιτέρω παγκόσμια διάδοση της ιδέας και των αρχών του Ολυμπισμού μέσα από ένα σύγχρονο και ελληνοκεντρικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών αλλά και να ενισχύσει την αναπτυξιακή προοπτική και τον περιφερειακό ρόλο της Πελοποννήσου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Το Ίδρυμά μας την περίοδο 2007 – 2009 οργάνωσε ένα πρόγραμμα στοχευμένων δράσεων, υπό τον τίτλο “Είναι Καθήκον μας”, για την ανακούφιση των πληγεισών περιοχών και των πληγέντων συμπολιτών μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στην Αρχαία Ολυμπία, την εγκατάσταση μηχανισμών δασοπυρόσβεσης αλλά και τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών στήριξης της οικονομίας και της ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής.

Είναι εξαιρετικά ευχάριστο ότι τα θεμέλια που μπήκαν το 2009 ήταν στέρεα και έδωσαν στο μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα μακροημέρευση και επιτυχίες. Αξίζουν θερμότατα συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές αυτής της διαχρονικής προσπάθειας.

Κυρίες και Κύριοι,

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Λάτση, που βραβεύεται σήμερα μέσω εμού με το Βραβείο Ολυμπία, έχει αναπτύξει πέραν των εκπαιδευτικών δράσεων και πολλές άλλες πρωτοβουλίες στους τομείς της Δημόσιας Υγείας, της Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, του Πολιτισμού, του Περιβάλλοντος και του Αθλητισμού και έχει υπάρξει ένας διαχρονικός υποστηρικτής του Ολυμπισμού και του Ολυμπιακού Κινήματος.
Συνεχίζοντας την παράδοση και τη βούληση του πατέρα μου, έχουμε συμβάλει στην προσπάθεια επανασύνδεσης του Ολυμπισμού με τη χώρα που γέννησε τους αγώνες και στηρίζουμε τα τελευταία χρόνια συστηματικά τους αθλητές και τις αθλήτριές μας στην προσπάθειά τους για καλύτερη προετοιμασία μέσα από το Πρόγραμμα Υποτροφιών Ολυμπιακής Προετοιμασίας που εδώ και 24 χρόνια υλοποιεί και χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Λεβέντη.

Κλείνοντας, και αφού ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία για τη μεγάλη τιμή που μας επεφύλαξε, θέλω να καλωσορίσω τους Νέους Ολυμπιακούς Πρεσβευτές στην Ελλάδα και να τους ευχηθώ να βιώσουν αλλά και να μεταλαμπαδεύσουν στα πέρατα του κόσμου όλα αυτά τα ιδεώδη που εκπέμπονται αδιάκοπα εδώ και 2.500 χρόνια από την ιερή γη της Αρχαίας Ολυμπίας.

Σας ευχαριστώ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

Είναι μεγάλη η τιμή για εμένα να υποδέχομαι, για 14η χρονιά, τους νέους από κάθε γωνιά της γης, που έρχονται να συμμετάσχουν στην 63η Διεθνή Σύνοδο των Νέων Ολυμπιακών Πρεσβευτών και να ξεκινάνε το όμορφο αυτό ταξίδι από εδώ, τον Λόφο της Πνύκας, τον ιστορικό χώρο που αποτελεί σήμερα το παγκόσμιο σύμβολο της Δημοκρατίας και της ελεύθερης σκέψης.

Pnika1
Ισίδωρος Κούβελος, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Λίγα μόλις μέτρα μακριά από την Αθηναϊκή Αγορά και απέναντι από την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα, είναι ο χώρος όπου κάθε Αθηναίος πολίτης είχε το δικαίωμα να εκφράσει την άποψη του, να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει, να εγκρίνει ή να απορρίψει μια πολιτική ενέργεια. Στον χώρο αυτόν, η παιδεία που δόθηκε στους νέους βρήκε πρόσφορο έδαφος. Μια Παιδεία που στόχος της ήταν να δημιουργήσει έναν άρτιο άνθρωπο, υγιή σε σώμα και πνεύμα. Αυτή είναι η Παιδεία που αποτελεί και το θεμέλιο του Ολυμπισμού, τον οποίο θεωρούμε πλέον βασικό παράγοντα ειρήνης, σεβασμού και φιλίας για όλη την ανθρωπότητα και πηγή ενός υγιούς μέλλοντος για τον παγκόσμιο πολιτισμό. Ή αν θέλετε, αυτό που εμείς, οι υπηρέτες του Ολυμπισμού ονομάσαμε, Ολυμπιακό Πολιτισμό!

Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως η έννοια της «Ολυμπιακής Παιδείας», όπως αυτή ταξίδεψε μέσα στον χρόνο και αποτέλεσε το θεμελιώδες περιεχόμενο της κοινωνικής φιλοσοφίας του Ολυμπισμού, δεν περιλαμβάνει μόνον την εκπαίδευση του πνεύματος, αλλά και εκείνη της «φυσικής αγωγής» σώματος. Αυτός ο ιδανικός συνδυασμός της παράλληλης εκπαίδευσης αποτέλεσε και τον κύριο στόχο του αναβιωτή των Ολυμπιακών Αγώνων, Βαρόνου Pierre de Coubertin.

Γι’ αυτό και φέτος διαλέξαμε να προβάλουμε ως θέμα προβληματισμού και αναζήτησης σε όλες τις εκπαιδευτικές της ενότητες για το 2023, τη σημασία της ανάπτυξης της φυσικής αγωγής στη σημερινή εποχή, θέτοντας ως κύριο θέμα των διεθνών Συνόδων μας το «Καινοτομώντας στη φυσική αγωγή και στην εκπαίδευση Ολυμπιακών αξιών για να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

Όταν ο Coubertin αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε μια σημαντική ομιλία το 1894 στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι -στη νεαρή ηλικία των 31 ετών- το έκανε παρουσία και με την πλήρη υποστήριξη ηγετικών προσωπικοτήτων του διεθνούς ειρηνευτικού κινήματος της εποχής. Σε αυτή τη στιγμή της ίδρυσης, έξι από τους πρώτους δεκατρείς μελλοντικούς νικητές του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης ήταν παρόντες για να υποστηρίξουν το όραμα του Coubertin. Αυτό αποδεικνύει ότι ο αθλητισμός και η ειρήνη ήταν άρρηκτα συνυφασμένοι από την πρώτη στιγμή της ύπαρξης της ΔΟΕ και των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο Coubertin είδε τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως έναν τρόπο προώθησης της ειρήνης μεταξύ των εθνών και των λαών. Πάντα οραματιστής, είπε: «Αν ευδοκιμήσει ο θεσμός των Ολυμπιακών Αγώνων, μπορεί να γίνει ισχυρός παράγοντας για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης».
Αυτή η ειρηνευτική αποστολή συνεχίζει να μας καθοδηγεί σήμερα. Βρίσκεται στην καρδιά των Ολυμπιακών Αγώνων, της μόνης διοργάνωσης που ενώνει ολόκληρο τον κόσμο σε ειρηνικό ανταγωνισμό.
Ήδη πριν από 3.000 χρόνια, οι αρχαίοι Έλληνες κατανοούσαν αυτόν τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ των Ολυμπιακών Αγώνων και της ειρήνης. Το θεμέλιο για να διεξαχθούν οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες σε ειρήνη ήταν μια ιερή εκεχειρία, η Ολυμπιακή Εκεχειρία. Η εκεχειρία εξασφάλιζε την παύση των εχθροπραξιών, επιτρέποντας στους αθλητές και τους θεατές να ταξιδέψουν με ασφάλεια στην Ολυμπία και πίσω στην πατρίδα τους.
Είμαστε και θα είμαστε πάντα ευγνώμονες στον ελληνικό λαό για αυτά τα μοναδικά δώρα στην ανθρωπότητα: τους Ολυμπιακούς Αγώνες μαζί με την Ολυμπιακή Εκεχειρία και τη δημοκρατία.
Αυτή η συμβολή στην ειρήνη μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν επίσης η κατευθυντήρια αρχή για τον Pierre de Coubertin, όταν δημιούργησε τη ΔΟΕ. Ήταν πολύ σαφής σχετικά με το γιατί ήταν τόσο σημαντικό να εμπνεύσουμε τους νέους με τις αξίες του αθλητισμού. Είπε τότε:
«Οι πόλεμοι ξεσπούν επειδή τα έθνη παρεξηγούν το ένα το άλλο. Δεν θα έχουμε ειρήνη μέχρι να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις που χωρίζουν τώρα τις διαφορετικές φυλές. Για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, τι καλύτερο από το να συγκεντρώνουμε τους νέους όλων των χωρών περιοδικά για φιλικές αθλοπαιδιές;».
Αυτά τα λόγια είναι τόσο αληθινά σήμερα όσο ήταν στην εποχή του Coubertin.
Ο αθλητισμός πρέπει πάντα να χτίζει γέφυρες. Ο αθλητισμός δεν πρέπει ποτέ να υψώνει τείχη. Για πάνω από 3.000 χρόνια, αυτή είναι η θεμελιώδης ιδέα στην καρδιά των Ολυμπιακών Αγώνων.