Γιατί οι προσφορές σε ενέσιμες θεραπείες μπορεί να έχουν τραγικές συνέπειες – Τι λέει η Δερματολογική Εταιρεία

0
54

 

 

 

Παρέμβαση μετά την εξάρθρωση σπείρας που διακινούσε αναξιόπιστα υλικά και σκευάσματα για ενέσιμες θεραπείες έκανε η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία.

Η ΕΔΑΕ εφιστά την προσοχή του κοινού: Οι χαμηλές τιμές και οι «προσφορές» δεν θα πρέπει να αποτελούν κριτήριο επιλογής υπηρεσιών Αισθητικής Δερματολογίας. Αντιθέτως θα πρέπει να δημιουργούν υποψίες για αναξιόπιστα και παρανόμως διακινούμενα υλικά, αναφέρουν οι δερματολόγοι μετά την εξάρθρωση σπείρας.

Με αφορμή την πρόσφατη σύλληψη σπείρας που διοχέτευε στην Ελληνική αγορά σκευάσματα, όπως βοτουλινική τοξίνη, υαλουρονικό οξύ και μάσκες περιποίησης προσώπου, μη εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και παράνομα εισηγμένα από τρίτες χώρες, όπως Τουρκία και Πολωνία, πουλώντας τα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, ο κ. Ιωάννης Μπάρκης, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας, δήλωσε ότι το συγκεκριμένο θέμα με πρώτη ματιά φαίνεται ότι πρόκειται περί οικονομικού εγκλήματος.

Κι αυτό καθώς, τα παρανόμως διακινούμενα σκευάσματα και υλικά είναι κοινή πεποίθηση σε όλους ότι πρέπει να επιλαμβάνεται πάντα η Δικαιοσύνη και το Υπουργείο Οικονομικών.

Το τεράστιο και πολύ σοβαρό ιατρικό θέμα και απασχολεί εδώ και πολύ καιρό την Ελληνική Δερματολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), αλλά θα πρέπει να απασχολεί ιδιαιτέρως και το Υπουργείο Υγείας, είναι πως τα σκευάσματα αυτά, είτε διακινούνται νόμιμα, είτε διακινούνται παράνομα, είτε είναι νοθευμένα είτε είναι αξιόπιστα, μπορεί να δημιουργήσουν πολύ σοβαρό πρόβλημα στη Δημόσια Υγεία, λένε οι δερματολόγοι.

Αυτό συμβαίνει γιατί δυστυχώς χρησιμοποιούνται παράνομα από μη γιατρούς, σε αρκετά κέντρα αισθητικής. Χρησιμοποιούνται επίσης και σε Κέντρα της μη αναγνωρισμένης ειδικότητας «Αισθητικής Ιατρικής» από μη ειδικευμένους γιατρούς.

Ποιες ειδικότητες μπορεί να κάνουν αισθητικές ιατρικές πράξεις και ενέσιμες θεραπείες

Οι γιατροί ξεκαθαρίζουν πως οι μόνες αναγνωρισμένες από το ΚΕΣΥ ειδικότητες, που έχουν στο γνωστικό τους αντικείμενο τις συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις (υαλουρονικά, τοξίνες, μεσοθεραπείες, peelings κ.λπ.), που αφορούν στη βελτίωση των αισθητικών προβλημάτων του δέρματος είναι η Δερματολογία και η Πλαστική Χειρουργική.

«Πρέπει να ενημερώσουμε όσους ενδιαφέρονται να βελτιώσουν την εμφάνισή τους, ότι προφανώς σε μια επεμβατική πράξη αισθητικής δερματολογίας, ενδιαφέρει κυρίως το αισθητικά αποδεκτό αποτέλεσμα. Ενδιαφέρει όμως εξίσου και η ασφάλεια της ιατρικής πράξης. Γι’ αυτό δεν πρέπει να ξεχνούν τις σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, που μπορεί να προκύψουν, είτε από εφαρμογή των συγκεκριμένων πράξεων από μη εξειδικευμένους γιατρούς είτε από κακή ποιότητα των υλικών», αναφέρει ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Μπάρκης.

Οι παρενέργειες αυτές μπορεί να είναι αποστήματα δέρματος, αλλεργικές αντιδράσεις, πυοδερματίτιδες, νεκρώσεις του δέρματος ακόμα και τύφλωση.

«Ο Δερματολόγος, γνωρίζοντας σε βάθος την ανατομία και τη φυσιολογία του δέρματος, είναι ικανός να προλάβει τις οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες ή να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, σε περίπτωση που δεν μπορούν να αποφευχθούν. Έτσι, διασφαλίζεται ένα άρτιο και φυσικό αισθητικό αποτέλεσμα με ασφάλεια και αποφεύγονται οι τρομερές παραμορφώσεις προσώπου και οι εκτρωματικές εικόνες που βλέπουμε συχνά», επεσήμανε ο κ. Μπάρκης.

Κλείνοντας, οι δερματολόγοι – αφροδισιολόγοι τονίζουν πως καθώς τέτοια φαινόμενα τείνουν να λάβουν ανησυχητικές διαστάσεις, το κοινό δεν θα πρέπει να παρασύρεται από διαφημίσεις, από προσφορές και από χαμηλές τιμές και να απευθύνεται μόνο στους ειδικούς γιατρούς, δηλαδή σε Δερματολόγους και Πλαστικούς Χειρουργούς.

«Είναι αναγκαίο να ενώσουμε όλοι τη φωνή μας, Αρχές, δημοσιογράφοι και γιατροί, για να ενημερώσουμε σωστά τον κόσμο και κατ’ επέκταση να τον προφυλάξουμε», δήλωσε συμπερασματικά ο Πρόεδρος της ΕΔΑΕ.

Το κύκλωμα που έπεσε στα χέρια της αστυνομίας

Το πρωί της περασμένης Δευτέρας (26/06) συνελήφθησαν δυο άτομα (μια γυναίκα και ένας άνδρας) σε περιοχή της Αττικής και εις βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και παράνομη διακίνηση μη εγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Η γυναίκα από τον Ιούλιο του 2019 δραστηριοποιούταν στην παράνομη διακίνηση μη εγκεκριμένων φαρμακευτικών και ιατροτεχνολογικών σκευασμάτων (botox, σκευασμάτων υαλουρονικού οξέος κ.α.) καθώς και μη πιστοποιημένων μασκών αισθητικής προσώπου. Στην παράνομη αυτή δραστηριότητα είχε ενταχθεί προ μηνός περίπου και ο έτερος συλληφθείς, ο οποίος είχε ρόλο διανομέα.

Για να πετύχουν τον σκοπό τους, εισήγαγαν τα προϊόντα από την Τουρκία και την Πολωνία με δέματα, μέσω εταιριών ταχυμεταφορών ή αυτοπροσώπως, τα αποθήκευσαν σε χώρο σε περιοχή της Αττικής και τα διαφήμιζαν μέσω σελίδας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, που διατηρούσε η συλληφθείσα.

Το πελατολόγιο τους απαρτιζόταν από πολυάριθμα ιατρεία και κέντρα αισθητικής σε διάφορες περιοχές της χώρας, στα οποία τα προϊόντα παραδίδονταν με απ’ ευθείας παράδοση ή με αποστολή δεμάτων ενώ η αντίστοιχη πληρωμή πραγματοποιούταν είτε χέρι με χέρι είτε μέσω αντικαταβολής.

Τα κατασχεθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα, η αξία των οποίων ξεπερνά τις 40.000 ευρώ, δεν θεωρούνται ασφαλή και αποτελούν κίνδυνο για τον χρήστη τους. Έχουν ήδη αποσταλεί στον Ε.Ο.Φ. για εργαστηριακή εξέταση και φύλαξη.

Πηγή: iatropedia.gr