«Όχι στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς»

0
30

*Οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηλείας πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στον κόμβο της Αγ. Γεωργίου, ενώ στην συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας εντός της πόλης, με τελικό προορισμό την Π.Ε. Ηλείας

**Οι αγρότες αναμένεται να «σκληρύνουν» τη στάση τους το επόμενο χρονικό διάστημα ενώ προετοιμάζονται και για νέες κινητοποιήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα


Μία από τις μαζικότερες αγροτικές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στον Πύργο. Δεκάδες αγροτοκτηνοτρόφοι από πολλές περιοχές της Ηλείας βρέθηκαν στον κόμβο της Αγίου Γεωργίου στο Πύργο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν τόσο για τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές των αγροτικών τους προϊόντων όσο και για την ανάγκη αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών λόγω της ακαρπίας σε πολλές περιοχές. Αναφερόμενος στην κινητοποίηση ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης τόνισε: «Η κυβέρνηση μας κατονόμασε «υποκινούμενους» που βγαίνουμε στον δρόμο για να διεκδικήσουμε την επιβίωσή μας, όμως οι υποκινητές είναι η ίδια η κυβέρνηση με τα μέτρα που έχει και με την αδιαλλαξία της. Μας “υποκινούν” όλα τα προβλήματα που έχουν χρονίσει πλέον, μας «υποκινεί» το ότι τα προϊόντα μας είναι σε τιμές κάτω από το κόστος, ότι οι ζημιές που είχαμε την προηγούμενη χρονιά δεν αποζημιώθηκαν. Μας λοιδορεί η κυβέρνηση, μας λοιδορεί ο κ. Αυγενάκης. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Δεν υποκινούμαστε από κανέναν. Είμαστε όλοι αγρότες και προσπαθούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Για αυτό ακριβώς το λόγο συντονίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας από δω και πέρα, με διάφορες μορφές, τις οποίες αποφασίζουμε οι αγροτικοί σύλλογοι με την ΟΑΣΗ».
Από την πλευρά του ο αγροτοκτηνοτρόφος Ανδρέας Νικολούτσος, αναφέρθηκε στην εποχή που το σταφιδικό ζήτημα έριξε την τότε κυβέρνηση ενώ αναφερόμενος στα προβλήματα του αγροτικού τομέα επεσήμανε: «Τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα τα γνωρίζουν και τα μικρά παιδιά. Ο Σημίτης κάποτε είχε βάλει τον Σπράο, ο Μητσοτάκης έβαλε τον Πισσαρίδη με τους 7 σοφούς, ο αείμνηστος Αθανάσιος Κανελλόπουλος το 1979-80 είχε θεσπίσει τη Βουλή των αγροτών, που την κατήργησε το ΠΑΣΟΚ. Πενήντα χρόνια πέρασαν και τα προβλήματα δεν λύθηκαν, αλλά διογκώθηκαν. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Δεν μπορούν να δώσουν λύσεις άνθρωποι που τα χέρια τους είναι πιο λευκά κι από τη «Nivea». Τις λύσεις τις ξέρουμε εμείς που έχουμε γεννηθεί στο χώμα. Τις έχουμε προτείνει στις εκάστοτε κυβερνήσεις αλλά δεν τις αποδέχονται γιατί είναι πιστά τσοπανόσκυλα των μασόνων των Ευρωπαίων που έχουν σκοπό να διαλύσουν την αγροτική οικονομία και εν γένει την ελληνική οικονομία. Εδώ στη Ηλεία υπάρχουν 30.000 αγροτικές οικογένειες. Η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις είναι πολύ μικρή. Έπρεπε να είναι τεράστια η κινητοποίηση. Δεν μπορεί ο καθένας να κάθεται μόνος του ή στο καφενείο. Σε όλους αυτούς που απέχουν θα στείλω ένα μήνυμα σε αρχαία ελληνική διάλεκτο: βιος δεόμενος ουκ εστίν βιος».

Πορεία και κινητοποίηση έξω από την Π.Ε. Ηλείας
Ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία στον Πύργο, με κατάληξη το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας όπου οι αγρότες πέταξαν σανό και έχυσαν γάλα, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τις τιμές των προϊόντων. Ακολούθησε συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκο Κοροβέση και τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια, στους οποίους και παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους, ζητώντας τους να παρέμβουν στην κυβέρνηση καθώς ο αγροτικός τομέας μαραζώνει και οι ίδιοι εξωθούνται να σταματήσουν τις καλλιέργειες τους.
«Η φετινή χρονιά είναι καταστροφική στα πιο πολλά προϊόντα, με μειωμένες παραγωγές σχεδόν σε όλα λόγω καιρικών φαινομένων και ασθενειών όπως (ελιές, σταφίδα, αμπέλια κτλ) που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ. Ακόμη και στα προϊόντα που η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι, η αύξηση του κόστους παραγωγής και η μειωμένη παραγωγή δεν αυξάνουν αλλά μειώνουν το εισόδημά μας.
Η μειωμένη παραγωγή σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων του νομού έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση του εισοδήματός μας ακόμη και στους παραγωγούς ορισμένων προϊόντων που πήραν κάποια καλύτερη τιμή σε σχέση με πέρσι όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο κ.α. Ταυτόχρονα και οι κτηνοτρόφοι σηκώνουν το δικό τους σταυρό αφού για την νέα γαλακτοκομική περίοδο οι περισσότερες γαλακτοβιομηχανίες ενώ έπαιρναν το γάλα με ανοιχτή τιμή, πλέον έχουν ξεκινήσει την απαράδεκτη μείωση των τιμών του γάλακτος . Με την τακτική αυτή που ακολουθούν οι γαλακτοβιομηχανίες μαζί με το αυξημένο κόστος παραγωγής έχουν οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα την μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων. Ήδη αρκετοί κτηνοτρόφοι έχουν εγκαταλείψει τα κοπάδια τους. Την ίδια στιγμή η φέτα στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει εκτιναχθεί στα 13 ευρώ το κιλό.
Επίσης υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στην παραγωγή από φυσικά φαινόμενα και νόσους που δεν αποζημιώνονται στο ύψος της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ ή και καθόλου όπως η ακαρπία, ο περονόσπορος, ο “μαύρος ακανθώδης αλευρώδης”.
Δεν φτάνουν όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η τεράστια μείωση στη βασική ενίσχυση λόγω εφαρμογής της νέας ΚΑΠ 2023-2027 που δείχνει ότι αποτελεί εργαλείο για γρηγορότερο ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.
Όλη αυτή η ζημιά στην παραγωγή μαζί με τις μειώσεις στις ενισχύσεις γίνονται τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε πολύ δύσκολες συνθήκες με το αυξημένο κόστος παραγωγής, με νέες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και σε μέσα και εφόδια, με το κόστος της διαβίωσής μας συνολικά να παραμένει αβάσταχτο όπως και του υπόλοιπου λαού» επισημάνθηκε χαρακτηριστικά κατά την διάρκεια της κινητοποίησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ηλείοι αγροτοκτηνοτρόφοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους το προσεχές διάστημα.