Μπήκε ο θεμέλιος λίθος για την ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής

0
83

Ο θεμέλιος λίθος για την ίδρυση ελληνόφωνου και αγγλόφωνου Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών τετραετούς φοίτησης στην Αρχαία Ολυμπία, μπήκε χθες, με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, του Πανεπιστημίου Πατρών, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας πραγματοποιήθηκε χθες στο χώρο των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας και όπως επισημάνθηκε είναι ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο βήμα για την ίδρυση από πλευράς του υπουργείου Παιδείας ελληνόφωνου και αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών. Όπως επισημάνθηκε από πλευράς των παρευρισκομένων πρόκειται για μία ουσιαστική συνέργεια η οποία έρχεται να «βάλει» και πάλι την Ηλεία στον χάρτη της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ανεπίσημη πρόταση που έχει υποβληθεί από το Πανεπιστήμιο Πατρών προς τον υπουργό Παιδείας περιλαμβάνει δημιουργία μία σχολής με τρία τμήματα. Το πρώτο τμήμα με το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του προπτυχιακού στην Αρχαία Ολυμπία έχει ως τίτλο «Πολιτισμός και τεχνολογία» και αφορά το πώς ο σημερινός πολιτισμός μπορεί να χρησιμοποιήσει τις νέες τεχνολογίες σε μία ψηφιακή εποχή προκειμένου να προβληθεί αλλά και να επικοινωνηθεί. Το δεύτερο τμήμα, που θα υλοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο, έχει να κάνει με την νέα τάση που υπάρχει στις ΗΠΑ και αφορά τη σχέση «Αθλητισμού και ευεξίας» ενώ το τρίτο έχει να κάνει με την «πολιτική επιστήμη και την γεωπολιτική» και είναι ένα τμήμα που θα συνδυάζει τον πολιτισμό με τη διπλωματία.

Η σημασία των συνεργειών

Αρχικά το λόγο πήρε ο νέος δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Άρης Παναγιωτόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στο πρώτο και ιδιαίτερα σημαντικό βήμα που έχει να κάνει με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας ωστόσο σημείωσε ότι θα πρέπει να «διανυθεί πολύ δρόμος έως ότου το όνειρο της Ολυμπίας αλλά και ολόκληρης της Ηλείας, γίνει πραγματικότητα» ενώ αναφέρθηκε στην σημασία της αγαστής συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων. παράλληλα ο Άρης Παναγιωτόπουλος εξήρε το έργο του πρώην δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργου Γεωργιόπουλο, ο οποίος φρόντισε προκειμένου να μπει ο θεμέλιος λίθος αυτού του μεγάλου εγχειρήματος. «Ουσιαστικά είναι το πρώτο βήμα για την επανένταξη της Ηλείας στον Πανεπιστημιακό χάρτη μέσα από την συνεργασία, την συνέπεια, την μεθοδικότητα, αλλά και την δουλειά που απαιτεί όλη αυτή η προσπάθεια. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται η αρωγή του κράτους προκειμένου να ανοίξουμε νέους δρόμους γνώσης και ανάπτυξης για την περιοχή μας.
Είναι ένα έργο που ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και τον αξιότιμο πρώην Δήμαρχο, Γιώργο Γεωργιόπουλο, τον οποίο και τίμησα προσκαλώντας τον στην τελετή υπογραφής. Η συνέχεια και η επέκταση των έργων που προάγουν τον πολιτισμό, την παιδεία και την ανάπτυξη της πόλης μας είναι κεντρικός άξονας της διοίκησής μας» σημείωσε ο Α. Παναγιωτόπουλος.
Στο στόχο που είχε θέσει εδώ και 20 περίπου χρόνια αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος κάνοντας μία αναδρομή στο 2007 όπου επί υπουργίας της Μαριέττας Γιαννάκου υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και την στήριξη του ιδρύματος Λάτση, το master – μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών το οποίο προσέγγισε σπουδαστές από διάφορες χώρες. «Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό το ακαδημαϊκό μεταπτυχιακό πρόγραμμα που αποτελεί ένα στολίδι για την Παγκόσμια Ολυμπιακή Οικογένεια» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ι. Κουβελος ενώ συμπλήρωσε: «Τώρα προχωρήσαμε σε ένα δεύτερο όνειρο, του οποίου μπαίνουν σήμερα οι βάσεις καθώς δεν ξεκινάει αύριο. Το σημαντικό είναι ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών, που βρίσκεται ψηλά στην κατάταξη μεταξύ των Ελληνικών Πανεπιστημίων, στηρίζει το εγχείρημα και είναι σημαντικό ότι είναι και ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας συνοδοιπόρος. Οφείλω να κάνω μία ιδιαίτερη αναφορά στον πρώην δήμαρχο τον κο. Γεωργιόπουλο για τη συνεισφορά του γιατί ήταν μέλος της διοικούσας επιτροπής τις Ακαδημίας και στήριξε όλη αυτή την προσπάθεια ώστε να φτάσουμε σήμερα στην υπογραφή του μνημονίου. Βεβαίως και από το νέο δήμαρχο Άρη Παναγιωτόπουλο προσδοκούμε ότι εξίσου θα συνεισφέρει να πραγματοποιηθεί αυτό το όνειρο».

Το πρώτο βήμα

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης αναφέρθηκε και ο ίδιος στη σημασία του μεγάλου αυτού εγχειρήματος σημειώνοντας: «Είναι πραγματικά μία σπουδαία στιγμή. Μία στιγμή που χαίρομαι πάρα πολύ καθώς όλοι προσέγγισαν με ρεαλισμό αυτή τη στιγμή που αποτελεί μία προσπάθεια ετών και έρχεται να καλύψει ανάγκες ουσιαστικές αλλά και δυνατότητες πραγματικές που έχουν να κάνουν με το τεράστιο ιστορικό και αξιακό απόθεμα του τόπου που βρισκόμαστε σήμερα. Αφετέρου υπάρχει η ανάγκη να καλύψουμε μία «ανορθογραφία» για την περιοχή και ξεκινά μία προσπάθεια βασιζόμενη σε συνέργειες. Είναι πραγματική η εμπειρία που αποκτά το πολιτικό και διοικητικό σύστημα της χώρας καθώς εμπεδώνεται ότι κανένας μόνος του δεν μπορεί. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να πούμε ότι θα συνεργαστούμε. Είμαστε εδώ για να βάλουμε ο καθένας το δικό «λιθαράκι» βάση των δυνατοτήτων που έχουμε ώστε να υλοποιηθεί αυτό το οποίο περιγράφεται στο μνημόνιο συνεργασίας και έχει να κάνει με την λειτουργία ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος στην Αρχαία Ολυμπία που θα έχει τη στήριξη του πανεπιστημίου του Πατρών και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην έχει και τη στήριξη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης που θα φιλοξενούν ως κοινωνία αυτόν τον οργανισμό. Ως εκ τούτου κάνουμε το πρώτο βήμα που θα συνεχίσει με πολλά ακόμα βήματα. Ήδη ξεκινάμε με τις ομάδες εργασίας που έχουν οριστεί για να δώσουμε την επιστημονική αρτιότητα του εγχειρήματος αυτού αλλά και τα επιχειρήματα προς την πολιτεία η οποία θα πρέπει να ενθαρρύνει και να επισφραγίσει τη δημιουργία αυτό του Πανεπιστημιακού Τμήματος. Στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα, παρ’ ότι όλοι μέσα μας ως ντόπιοι μπορεί να αισθανόμαστε ένα μεγάλο ενθουσιασμό, εγώ θα κρατήσω αυτό τον ενθουσιασμό και θα πω ότι είμαστε εδώ για να βάλουμε ο ένας στον άλλο πλάτη και να βάλουμε σε ένα χρονικό διάστημα να χαρούμε πραγματικά σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα».

Στρατηγική κίνηση για το Πανεπιστήμιο Πατρών

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας αναφέρθηκε στο κοινό όραμα το οποίο ένωσε τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και τη ΔΟΑ υπογραμμίζοντας: «Το κοινό όραμα που μοιράστηκα με τον Γιώργο Γεωργιόπουλο, πρώην Δήμαρχο της Αρχαίας Ολυμπίας, με την ένθερμη αποδοχή του από τον Νεκτάριο Φαρμάκη, Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας και τον Ισίδωρο Κούβελο, Πρόεδρο ΔΟΑ, είμαι βέβαιος ότι μπαίνει στη φάση της υλοποίησης. Μια σημαντική προετοιμασία που καθίσταται ικανή να φέρει εις πέρας το εγχείρημα, με την αγαστή συνεργασία και στήριξη του Άρη Παναγιωτόπουλου, Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας και των ομάδων εργασίας των φορέων που εμπλέκονται, ανοίγει την πόλη μια καινούργιας περιόδου ακαδημαϊκής δραστηριότητας. Στην καρδιά της Αρχαίας Ολυμπίας, εδώ όπου η φλόγα του πνεύματος, του αθλητισμού και της αρετής άναψε για πρώτη φορά, εμείς ανάβουμε ξανά τον πυρσό της γνώσης» τονίζοντας ότι το μνημόνιο συνεργασίας είναι η αρχή μιας ακαδημαϊκής πρόκλησης με φιλόδοξες προσδοκίες. «Σήμερα πιστεύουμε ότι βάζουμε τα θεμέλια μιας νέας εποχής. Δημιουργούμε ένα σημαντικό σταυροδρόμι στην ιστορία του Πανεπιστημίου μας. Με μεγάλη χαρά και τιμή συμμετέχουμε στην οικοδόμηση των προϋποθέσεων για την ίδρυση μιας νέας σχολής, ένα βήμα που σηματοδοτεί την ανανέωση και την εξέλιξή μας στον χώρο της ακαδημαϊκής πραγματικότητας. Με αίσθημα βαθύτατου σεβασμού στην ανεκτίμητη κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας και με τη βεβαιότητα ότι προχωράμε σε ένα μονοπάτι φωτισμένο από την αρχαία σοφία, ανακοινώνω το πρώτο σημαντικό βήμα για τη δημιουργία της Σχολής Ολυμπιακών Σπουδών. Την 8η Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών.
Αυτή η σχολή δε θέλουμε να είναι απλώς ένας χώρος μάθησης αλλά ο ακαδημαϊκός πυρήνας όπου η ιστορία θα συναντά το μέλλον, όπου η ιστορία και η παράδοση θα συναντούν τη σύγχρονη επιστήμη και την καινοτομία, όπου το όραμα του Ολυμπισμού θα εμπνέει και θα καθοδηγεί τους εκκολαπτόμενους ερευνητές στις νέες προκλήσεις και τις τρέχουσες ανάγκες του σύγχρονου κόσμου. Η δημιουργία της νέας αυτής σχολής δε θα είναι απλώς μια επέκταση των ακαδημαϊκών μας οριζόντων, αλλά μια στρατηγική κίνηση που θα αντανακλά τη δέσμευσή μας να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του μέλλοντος και να συμβάλουμε στην παραγωγή γνώσης που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και στον κόσμο. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα διεθνές κέντρο όπου θα αναπτύσσεται προβληματισμός, συζήτηση και πρακτική εφαρμογή σε θέματα, όπως η ελληνική παιδεία και πολιτισμός, η αθλητική επιστήμη, η ολυμπιακή παιδεία και η προαγωγή των ολυμπιακών ιδεωδών και αξιών. Η επιλογή της έδρας για τη Σχολή Ολυμπιακών Σπουδών στην Αρχαία Ολυμπία δεν είναι τυχαία. Η Αρχαία Ολυμπία, ένας τόπος με βαθιά ιστορική και πνευματική σημασία, αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των ιδιαίτερων αυτών προγραμμάτων σπουδών. Εδώ, στην κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, θα αναζητήσουμε έμπνευση από το παρελθόν, ενώ ταυτόχρονα θα κατευθύνουμε το βλέμμα μας προς το μέλλον. Η συμβολική αυτή τοποθεσία μας δίνει την ευκαιρία να συνδεθούμε με τις ρίζες του Ολυμπισμού, να αναδείξουμε τη σημασία των αρχαίων ιδεωδών και να εξερευνήσουμε τον ρόλο τους στον σύγχρονο κόσμο. Η παρουσία μας στην Αρχαία Ολυμπία θα ενισχύσει την ακαδημαϊκή μας ταυτότητα και θα προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για έρευνα, διδασκαλία και εμπειρία μάθησης.
Η Σχολή Ολυμπιακών Σπουδών θα συνεργαστεί στενά με την κοινωνία, δημιουργώντας ένα ζωντανό δίκτυο συνεργασιών. Μέσω αυτών των συνεργασιών, θα εξελίξουμε προγράμματα και πρωτοβουλίες που θα προάγουν την επιστήμη στο πεδίο και θα ενισχύσουν την πολιτισμική και εκπαιδευτική ζωή. Ενσωματώνοντας τεχνολογίες και μεθόδους που προωθούν την ευέλικτη και διαδραστική μάθηση, θα προσφέρει ευκαιρίες για διαπολιτισμική ανταλλαγή και συνεργασία, θα δημιουργήσουμε ένα δίκτυο ακαδημαϊκής και επαγγελματικής συνεργασίας, συνδέοντας τη Σχολή με ιδρύματα και οργανισμούς από όλο τον κόσμο. Προσβλέπουμε επίσης στην πραγματοποίηση διεθνών συνεδρίων και εκδηλώσεων στην Αρχαία Ολυμπία και στην ευρύτερη περιοχή, φέρνοντας κοντά επιστήμονες, αθλητές, πολιτικούς και άλλες παγκόσμιες προσωπικότητες για να συζητήσουν και να αναπτύξουν ιδέες για το μέλλον της έρευνας -επιστήμης και την προώθηση των Ολυμπιακών αρχών. Σε αυτό το ιστορικό και πνευματικό περιβάλλον, η Σχολή Ολυμπιακών Σπουδών μπορεί να γίνει παγκόσμιος πρωταγωνιστής στην ανάπτυξη και διάδοση του Ολυμπισμού και των αξιών του».

Ο θεμέλιος λίθος
Ιδιαίτερα συγκινημένος ο πρώην δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος αναφέρθηκε στο «όραμα» για την Ολυμπία, όπου με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μπήκαν ουσιαστικά τα «θεμέλια» για την υλοποίηση του κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ολυμπίας. Στην ιδιαίτερη στιγμή τόσο για την Ολυμπία όσο και για ολόκληρη την Ηλεία αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Βουλευτής Ηλείας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος υπογραμμίζοντας ότι δημιουργούνται πλέον όλες οι προϋποθέσεις, ώστε να μετατραπεί ολόκληρη η περιοχή σε πραγματική εστία Παιδείας και Πολιτισμού. Ο τόπος αποκτά πανεπιστημιακή σχολή, κάτι που θα συμβάλει άμεσα στην κατεύθυνση της οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης της Ηλείας. «Σήμερα κάνουμε ένα μεγάλο και ιστορικό βήμα, καθώς μπαίνει ο θεμέλιος λίθος για την ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής στο Νομό Ηλείας. Έναν τόπο που έχει ήδη ένα μεγάλο πολιτιστικό και αξιακό αποτύπωμα, ένα όνομα Παγκόσμιο, κάτι μοναδικό, το οποίο όλοι νιώθουμε μέχρι σήμερα ότι δεν το είχαμε αξιοποιήσει όπως έπρεπε. Μεγάλα έργα, όπως αυτό που υπογράφεται σήμερα, αποτελούν προϊόν άρτιας συνεργασίας όλων των συμμετεχόντων μερών. Πρέπει να συνεχίσουμε με αγαστή συνεργασία για να το υλοποιήσουμε και στην πράξη. Όπως υπήρξα στο παρελθόν αρωγός σε όλες τις προσπάθειες για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα, έτσι και θα συνεχίσω, για να οδηγήσουμε τον Νομό μας ακόμη πιο ψηλά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Νικολακόπουλος.
Στην σημασία την δημιουργίας του ελληνόφωνου και αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών αναφέρθηκε και η Βουλευτής Ηλείας Διονυσία Αυγερινοπούλου τονίζοντας: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε μια πολύ σημαντική στιγμή για την Αρχαία Ολυμπία, την Ηλεία και την Ελλάδα καθώς έγινε το πρώτο βήμα, με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας των συναρμόδιων φορέων, για την ίδρυση Σχολής Ολυμπιακών Σπουδών στη χώρα μας. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, κατά το παρελθόν, δεν ήταν μόνο Ολυμπιακοί Αγώνες αθλητισμού, αλλά και σκέψης και καινοτομίας. Έτσι λοιπόν, αυτή η σχολή θα αποτελέσει την απαραίτητη βάση για να μπορέσουν να φιλοξενηθούν οι προσπάθειες, η καινοτομία και η ιστορία πολλών πανεπιστημίων. Ο Πρωθυπουργός μας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στηρίζει το όραμα για την φιλοξενία πανεπιστημιακών προγραμμάτων στην Αρχαία Ολυμπία, την δημιουργία δηλαδή μιας γενικότερης πανεπιστημιακής “ομπρέλας” εδώ, που θα ενώσει πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, γιατί η Αρχαία Ολυμπία ανήκει σε όλους. Παράλληλα με τη σχολή που θα ιδρυθεί, θα πρέπει να υπάρξει διοικητικός οργανισμός υποστήριξης για την φιλοξενία εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Σήμερα αποκτούμε την πρώτη μας βάση. Το Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο είναι και το χωρικό μας πανεπιστήμιο, με τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, συμφωνούν στην ίδρυση της πρώτης σχολής η οποία θα γίνει στην Αρχαία Ολυμπία. Τα επόμενα βήματα είναι πολύ συγκεκριμένα. Πανεπιστημιακά, δηλαδή μέσα από το ίδιο το Πανεπιστήμιο και το υπουργείο Παιδείας, αλλά και βήματα που πρέπει να υποστηριχθούν από την κοινωνία των πολιτών, από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμμετέχοντες στο Μνημόνιο Συνεργασίας ότι θα συνεχίσω να είμαι δίπλα τους και να στηρίζω κάθε προσπάθειά τους, για να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο για μια βιώσιμη ανάπτυξη παγκόσμια».

Σκοπός του Μνημονίου Συνεργασίας
Το Πανεπιστήμιο Πατρών, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, επιθυμώντας να συνάψουν εκπαιδευτική, επιστημονική και ερευνητική συνεργασία συμφωνούν στα εξής:
Εγκαθίδρυση συνεργασίας σ’ όλους τους τομείς όπου υπάρχει κοινό ή συναφές εκπαιδευτικό, επιστημονικό και ερευνητικό ενδιαφέρον με γνώμονα την αριστεία
Διοργάνωση και προώθηση κοινών Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων
Διοργάνωση και Ανάπτυξη μαθημάτων εξ’ αποστάσεως μέσω διαδικτύου (distance learning) κοινού ή συμπληρωματικού ενδιαφέροντος
Συνεργασία – δικτύωση μεταξύ των ερευνητικών εργαστηρίων και διοικητικών ομάδων των Ιδρυμάτων/φορέων, και από κοινού αξιοποίηση υπαρχόντων υποδομών και τεχνογνωσίας
Διαμόρφωση πλαισίου που θα ενισχύει την έρευνα σε τομείς κοινού και ειδικού ενδιαφέροντος
Υποβολή κοινών ερευνητικών, εκπαιδευτικών και αναπτυξιακού χαρακτήρα προτάσεων
Οργάνωση κοινών επιστημονικών δραστηριοτήτων (π.χ. Workshops, Ημερίδων, Σεμιναρίων, Συνεδρίων, κλπ.) με την ενδεχόμενη συμμετοχή και άλλων Πανεπιστημίων , ερευνητικών και κοινωνικών φορέων, εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων και οργανισμών
Συνεργασία σε ζητήματα αξιοποίησης επιστημονικού έργου προς άμεσο όφελος της κοινωνίας και ανταλλαγή καλών πρακτικών στρατηγικής συνεργασιών με τοπικές κοινωνίες, και εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς
Συνεργασία σε νέα ακαδημαϊκά προγράμματα και συγκεκριμένα στην ίδρυση Σχολής στην Αρχαία Ολυμπία, με αντικείμενο τις Ολυμπιακές Σπουδές, ως μία επιπλέον σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία υποχρεωτικά θα περιέχει, ελληνικά (για ημεδαπούς) τμήματα και ξενόγλωσσα (για αλλοδαπούς) παράλληλης λειτουργίας σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4692/2020, στο βαθμό που αυτά χρηματοδοτηθούν από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.. Το Πανεπιστήμιο Πατρών, με τη συνδρομή της ΔΟΑ, θα αναλάβει το ακαδημαϊκό μέρος της συνεργασίας, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία θα αναλάβουν την κτηριακή και υλικοτεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση των μαθημάτων, την στέγαση του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού και την φοιτητική μέριμνα (όσον αφορά το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας αναφέρονται καταρχήν το Πρώην Ξενοδοχείο “ΑΠΟΛΛΩΝ”, το Κτίριο του πρώην ΜΟΤΕΛ «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ» και άλλες αναγκαίες υποδομές στην Αρχαία Ολυμπία και όσον αφορά την ΔΟΑ αναφέρονται οι Εγκαταστάσεις της για διδασκαλία, διαμονή, διατροφή, άθληση, κλπ.), και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα λάβει μέριμνα και θα εξετάσει την ένταξη έργων και δράσεων στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας (ΟΧΕ, ΒΑΑ κλπ) στο πλαίσιο της υλοποίησης και λειτουργίας της καταρχήν συμφωνίας των μελών για ίδρυση Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα την Αρχαία Ολυμπία και αντικείμενο τις Ολυμπιακές Σπουδές, όπως έχει συζητηθεί με τον Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων & Αθλητισμού.
Σχεδιασμό και δημιουργία κοινών Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών
Ανταλλαγή και αμοιβαίες επισκέψεις μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και των στελεχών των εταίρων, με στόχο την προώθηση της επιστημονικής έρευνας, της διδασκαλίας και της γενικότερης συνεργασίας των μερών.
Κάθε άλλη ερευνητική ή/και ακαδημαϊκή δραστηριότητα που αποβλέπει στο κοινό όφελος και συναποφασίζεται από τους εταίρους.
Οι όροι συνεργασίας για κάθε συγκεκριμένη δραστηριότητα που απορρέει από το παρόν Μνημόνιο Συνεργασίας θα εξετάζεται και θα εγκρίνεται αμοιβαία από τα μέλη εγγράφως, προ της έναρξης αυτής της δραστηριότητας, και θα υπόκεινται σε ειδικές συμφωνίες.
Συγκεκριμένα:
Συμφωνούν να συνεργαστούν κατ’ αρχήν για τα προαναφερόμενα θέματα, τα οποία θα εξειδικευθούν με περαιτέρω κείμενα συνεργασίας των συμβαλλομένων μερών.
Συμφωνούν ότι η πιθανή χρήση της ορολογίας «Ολυμπιακές (Olympic)» στο όνομα της Σχολής ή/και κάποιων τμημάτων ή πτυχίων της, καθώς και οποιαδήποτε άλλων συνώνυμων ή άμεσα προερχόμενων απ’ αυτήν την ορολογία (Olympic) όρων, συνεπάγεται την έγκριση από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), μία υποχρέωση που έχει η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία ως θεσμός και οργανισμός άμεσα εποπτευόμενος από τη ΔΟΕ.
Για την εκπλήρωση των σκοπών και δράσεων που απορρέουν από το παρόν Μνημόνιο τα τέσσερα μέρη ιδιαιτέρως αναλαμβάνουν:
α) την κατάρτιση συμφωνιών, στις οποίες θα εξειδικεύεται το αντικείμενο, οι αρμοδιότητες, το χρονοδιάγραμμα κλπ της εκάστοτε συνεργασίας,
β) τη συγκρότηση ομάδων εργασίας και την διοργάνωση συσκέψεων με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσεων,
γ) την ανάληψη κάθε άλλης δράσης η οποία διευκολύνει και προωθεί τη συνεργασία των τεσσάρων μερών,
δ) τη σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης και Συντονισμού, η οποία θα αναλάβει την παρακολούθηση των από κοινού δράσεων για την υλοποίηση του παρόντος Μνημονίου.