ΕΦΚΑ – ΟΠΕΚΑ: Τέλος του μήνα μεγάλη πληρωμή συντάξεων και επιδομάτων – Σε ποιους θα καταβληθούν αναδρομικά

0
20

Στο τέλος του μήνα, όπως συμβαίνει κάθε φορά, αναμένονται να πληρωθούν από τον ΟΠΕΚΑ τα επιδόματα στους δικαιούχους. Τα χρήματα θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα. Έτσι η πληρωμή θα ξεκινήσει την Πέμπτη 30 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί 31 Μαΐου. Επιπλέον, θα καταβληθούν από τον e- ΕΦΚΑ και οι συντάξεις στους δικαιούχους.

Στο τέλος του μήνα, εκτός από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, θα έχουμε και την καταβολή αναδρομικών, αλλά και την εξόφληση μετά από ένα δίμηνο του επιδόματος Α21 για τις οικογένειες με παιδιά, στο τέλος Μαΐου. Πιο αναλυτικά,

Στα τέλη Μαΐου θα έχουμε ακόμα ένα «κύμα» εξόφλησης αναδρομικών που προκύπτουν από επανυπολογισμό των συντάξεων. Πρόκειται για μία ακόμη κατηγορία συνταξιούχων, η οποία και θα λάβει ποσά της τάξης των 15.000 ευρώ. Τα υψηλότερα αναδρομικά θα λάβουν συνταξιούχοι τραπεζών και ΔΕΚΟ, που είχαν μεγαλύτερες ειδικές κρατήσεις από διάσπαρτα επικουρικά ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχαν όλοι οι μισθωτοί δικαίωμα σε επανυπολογισμό σύνταξης και αναδρομικά, αλλά και όσοι δεν είχαν λάβει τα ποσά, έγινε σχεδόν άμεσα η διαδικασία αναπροσαρμογής των αποδοχών τους. Η προσαύξηση αφορά την αξιοποίηση του χρόνου απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση, καθώς και τον επανυπολογισμό της σύνταξης σε όσους συμπλήρωσαν 30 και άνω χρόνια ασφάλισης με βάση τρου νέους συντελεστές του Νόμου Βρούτση.

Αναδρομικά και σε δικαιούχους επιδομάτων
Αναδρομικά θα λάβουν και όσοι υπέβαλλαν αίτηση για επίδομα τέκνων έως και τις 10 Μαΐου και φυσικά δεν είχαν πληρωθεί την α’ δόση της ενίσχυσης.

Συγκεκριμένα, η β’ διμηνιαία δόση του 2024 – αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο – θα καταβληθεί την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024, τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Μαζί με αυτή θα χορηγηθεί αναδρομικά και η ενίσχυση για τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο ‘24 στις περιπτώσεις που οι δικαιούχοι υπέβαλλαν την αίτησή τους μετά την εξόφληση της α’ δόσης του επιδόματος και έως της 10 Μαΐου. Το ποσό του επιδόματος διαμορφώνεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί ανά μήνα, εφόσον πρόκειται για το πρώτο και το δεύτερο τέκνο και ανάλογα το ύψος του εισοδήματος. Το ποσό ανεβαίνει σε 140 ή 84 ή 56 ανά μήνα από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

πηγή:
newsbeast
Κείμενο: Ευδοκία Μύτιλη