Κορονοϊός – Αντισώματα μετά τη νόσηση: Πόσο προστατεύουν από την επαναλοίμωξη

0
193

 

 

 

Για τη νόσηση με κορονοϊό και τη φυσική προστασία από επαναλοίμωξη, μίλησε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Δευτέρας (14.02.2022).

Όπως ανέφερε, διανύουμε μια περίοδο όπου οι γνώσεις συνεχώς μεταβάλλονται και ότι αυτή χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταδοτικότητα, ανοσολογική διαφυγή και αυξημένες επαναλοιμώξεις. Η ίδια σημείωσε ότι επαναλοίμωξη επιβεβαιώνεται τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη λοίμωξη με PCR τεστ.

Η κα Θεοδωρίδου εστίασε στη φυσική νόσηση με τις παραλλαγές Α, Β και Δ, η οποία -όπως είπε- προστατεύει ισχυρά έναντι επαναλοίμωξης από την Όμικρον σε ποσοστό 90%, ενώ η προστασία με φυσική νόσηση με Όμικρον ανέρχεται σε ποσοστό 60%. Επομένως, όπως είπε, η φυσική νόσηση και για περιπτώσεις επαναλοιμώξεων προστατεύει απο το να μπει κανείς στο νοσοκομείο ή να νοσήσει σοβαρά ανεξάρτητα από τις μεταλλάξεις. Ωστόσο, συμπλήρωσε, η φυσική προστασία δεν είναι ίδια για όλα τα άτομα και εξαρτάται από παράγοντες, όπως η ηλικία και υποκείμενα νοσήματα που την τροποποιούν.