ΕΝΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΕΡΓΟ ΑΝΕΒΑΖΕΙ Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΛΛΙΚΩΜΟΥ «ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΧΝΕΣ»

0
207

Το δικαστικό δράμα του Τζέφρεϋ Άρτσερ «Ο Κατηγορούμενος» ενσαρκώνει στη σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Καλλικώμου, η ομάδα «Αριστοτέχνες», σε σκηνοθεσία Ρούλας Ξαρχάκου. Από την προσεχή Πέμπτη 20 Απριλίου έως και την Κυριακή 23 Απριλίου 2023, στις 8:30μμ. θα έχετε την ευκαιρία να παραστείτε ως ένορκοι στην εκδίκαση της υπόθεσης του καρδιοχειρουργού κ. Σέργουντ, ο οποίος βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου μετά τη δολοφονία της γυναίκας του.

Αθώος ή ένοχος; Θύμα ή θύτης; Εγκληματίας ή Εραστής; Και τα δύο ή τίποτα από τα δύο;

Τελικά υπάρχει αλήθεια; Ή μάλλον πιο ορθά, οι αλήθειες αποκαλύπτονται χάρη στην επιβολή του νόμου και χάρη στις δημοκρατικές διαδικασίες ή μήπως μπορούμε να τις αφουγκραστούμε μόνο αν κρυφοκοιτάξουμε μέσα από τις κλειδαρότρυπες όντας πίσω από κλειστές πόρτες;

Αν η περιέργειά σας σάς ωθεί, αν είστε δυνατοί λύτες γρίφων, αν διαθέτετε διορατικότητα ή αν απλά αγαπάτε το θέατρο, οι <<Αριστοτέχνες>> σάς περιμένουν στην Αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων Καλλικώμου, πάντα με ελεύθερη είσοδο.

Οι «Αριστοτέχνες» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλικώμου ευχαριστούν θερμά την Περιφέρεια και τους Χορηγούς τους, αφού με την αρωγή τους συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση της παράστασης.

*****************************************************

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Είναι γεγονός ότι ζούμε σε μια εποχή που η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων έχει γίνει τεχνικά πιο εύκολη αλλά ουσιαστικά πιο συγκρατημένη. Οι πληροφορίες μεταδίδονται και διαδίδονται με ταχύτατους ρυθμούς, οι ειδήσεις -κατά κύριο λόγο οι «κακές»- ζωντανεύουν στις οθόνες μας, εντυπωσιάζοντάς μας ή τρομοκρατώντας μας. Ως εκ τούτου, η κριτική μας σκέψη προσπαθεί μετά την υπερπληροφόρηση αυτή να αντιληφθεί τις απλούστερες έννοιες, της αλήθειας ή του ψέματος, της υπερβολής ή της αποσιώπησης, του σωστού ή του λανθασμένου, της προπαγάνδας ή του αλτρουισμού, χωρίς πάντα να μπορεί να προβεί σε ασφαλές συμπέρασμα.

Ο Τζέφρυ Άρτσερ, κατηγορούμενος και ο ίδιος για ένα ροζ σκάνδαλο στο οποίο είχε εμπλακεί κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας, μέσα από το θεατρικό του έργο με τίτλο <<Ο Κατηγορούμενος>>, επιχειρεί να αποδείξει ότι η αλήθεια δεν είναι ούτε αυταπόδεικτη, ούτε μοναδική για κάθε αδίκημα. Η αλήθεια του καθενός προσεγγίζεται από τη δική του οπτική για τα πράγματα, τις δικές του ιδέες και τα δικά του, αν θέλουμε να το παραδεχτούμε, συμφέροντα. Το ποια αλήθεια αντιλαμβάνονται οι Άλλοι για εμάς και τα πεπραγμένα μας, άπτεται των δικών τους ιδεολογικών κωδίκων που έχουν διαμορφωθεί μέσα στα δικά τους περιβάλλοντα, με τα δικά τους μοναδικά ερεθίσματα. Με πιο απλά λόγια η Αλήθεια είναι μία έννοια Διαπραγματεύσιμη και σίγουρα η αναζήτησή της είναι Ρητορική Υπόθεση!

Και φέτος, η θεατρική ομάδα Καλλικώμου «Αριστοτέχνες», μού έκανε την τιμή να συνδημιουργήσουμε, να συνδιαλλαγούμε επί σκηνής σε ένα διαφορετικό θεατρικό εγχείρημα και να γνωρίσουμε τον πολιτικό κόσμο των δικαστικών δραμάτων που οι τηλεοπτικές μας οθόνες προβάλλουν συχνά.

Εμείς εισβάλλαμε στη δικαστική αίθουσα και σας καλούμε όλους να γίνετε ένορκοι ενός συναρπαστικού δίωρου που θα μοιραστείτε μαζί μας. Παράλληλα, η ετυμηγορία σας για το τελικό αποτέλεσμα της πρωτοπόρας ομάδας των «Αριστοτεχνών» κρίνεται άκρως εποικοδομητική για τη συνέχειά μας στο θεατρικό σανίδι.

Σας ευχαριστώ

Ρούλα Ξαρχάκου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ – ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Παίζουν:

Δημόσιοι λειτουργοί:

Επιμελήτρια ενόρκων- Εύη Ασημακοπούλου

Κλητήρας- Κωνσταντίνα Γουβαλαρη

Δικηγόρος Σερ Τζειμς- Παναγιώτης Αλέρτας

Δικηγόρος Κερσλευ-Παναγιωτα Κριαρά

Βοηθός Δικηγόρος- Χριστίνα Νιάρχου

Βοηθός Δικηγόρος- Ευαγγελία Μορώνη

Δικαστής- Βλάσσης Ζαφειρόπουλος

Αστυνόμος – Θοδωρης Μιχόπουλος

Ένορκοι: Όλοι εσείς

Μάρτυρες κατηγορίας:

Επιθεωρητρια Πειν- Θεανώ Μπινιωρη

Θυρωρός Γουέμπστερ- Πηνελόπη Καλογεροπούλου

Φαρμακοποιός Χουσειν- Φρόσω Μπινιωρη

Τοξικολόγος Φορσαϊθ- Άντζελα Σταματελοπουλου

Τζένιφερ Μίτσελ – Κωστούλα Νικολακοπούλου

Κατηγορούμενος:

Καρδιοχειρουργός Σέργουντ: Θανάσης Κουτσόπουλος

Στις αναπαραστάσεις:

Χριστίνα Νιάρχου

Ευαγγελία Μορώνη

Συντελεστές παράστασης:
Σκηνοθεσία : Ρούλα Ξαρχάκου

Βοηθοί σκηνοθέτη: Θεανώ Μπινιωρη , Ζαχαρίας Ζερλεντές

Κοστούμια : Οι Αριστοτέχνες

Επιμέλεια σκηνικών : Το λειρί του κόκκορα

Μουσική επιμέλεια : Ρούλα Ξαρχάκου, Θεανώ Μπινιωρη

Φωτισμοι : Γιάννης Αποστολοπουλος

Διμιουργικο ο γραφίστας : Γιώργος Σπήλιος

Εκτυπώσεις : Θανάσης Κουλοπουλος

Κομμώσεις: Παναγιώτα Σπυροπούλου

Μακιγιάζ : Βίκυ Δαγκούνα