Δίδυμες Γεωργιανές γνωρίστηκαν τυχαία στο TikTok -Απίστευτη ιστορία που αποκάλυψε ένα κύκλωμα εμπορίας παιδιών

0
26

 

 

Η Έιμι και η Άνο είναι δύο πανομοιότυπες δίδυμες κοπέλες από την Γεωργία που έγιναν διάσημες μέσα από την απίστευτη ιστορία γνωριμίας τους πολλά χρόνια αφότου είχαν χωριστεί, αφού δόθηκαν για υιοθεσία αμέσως μετά την γέννησή τους.

Χρόνια αργότερα, ανακάλυψαν η μία την άλλη τυχαία χάρη σε ένα τηλεοπτικό σόου ταλέντων και ένα βίντεο στο TikTok. Καθώς εντρυφούσαν στο παρελθόν τους, συνειδητοποίησαν ότι ήταν ανάμεσα σε χιλιάδες μωρά στη Γεωργία που εκλάπησαν από νοσοκομεία και πουλήθηκαν, ορισμένα μόλις το 2005, καθώς η υπόθεσή τους αποκάλυψε ένα δίκτυο παράνομων υιοθεσιών στην χώρα τους.

Οι δύο κοπέλες ταξίδεψαν από τη Γεωργία στη Γερμανία, με την ελπίδα να βρουν το κομμάτι του παζλ που λείπει βρίσκοντας τη βιολογική τους μητέρα. Καθώς «ξετύλιγαν» την αλήθεια, συνειδητοποίησαν ότι υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες άλλοι άνθρωποι στη Γεωργία που είχαν επίσης πάρει από νοσοκομεία ως μωρά και πουλήθηκαν. Παρά τις επίσημες προσπάθειες να διερευνηθεί τι συνέβη, κανείς δεν έχει ακόμη λογοδοτήσει.

Είδε πρώτη φορά την δίδυμη αδερφή της σε talent show στην τηλεόραση
Η Έιμι βρισκόταν στο σπίτι της νονάς της κοντά στη Μαύρη Θάλασσα και παρακολουθούσε το αγαπημένο της τηλεοπτικό πρόγραμμα, το Georgia’s Got Talent. Εκεί χόρευε ένα κορίτσι που έμοιαζε ακριβώς με εκείνη. Όχι μόνο της έμοιαζε, στην πραγματικότητα ήταν πανομοιότυπη.

«Όλοι τηλεφωνούσαν στη μαμά μου και ρωτούσαν: “Γιατί η ‘Ειμι χορεύει με άλλο όνομα;”», είπε.

 

Η Έιμι το ανέφερε στην οικογένειά της, αλλά εκείνοι δεν έδωσαν σημασία «Όλοι έχουν έναν σωσία», έλεγε η μητέρα της.

Επτά χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 2021, η Έιμι δημοσίευσε στο TikTok ένα βίντεο με τον εαυτό της με μπλε μαλλιά να κάνει piercing στο φρύδι της.

320 χιλιόμετρα μακριά από εκεί που έμενε η Έιμι, στην Τιφλίδα μια άλλη 19χρονη, η Άνο έλαβε το βίντεο από έναν φίλο της. Σκέφτηκε ότι ήταν «ωραίο που μου μοιάζει».

Η Άνο προσπάθησε να εντοπίσει την κοπέλα με το τρυπημένο φρύδι στο διαδίκτυο, αλλά δεν μπορούσε να τη βρει, οπότε μοιράστηκε το βίντεο σε μια πανεπιστημιακή ομάδα WhatsApp για να δει αν κάποιος μπορούσε να βοηθήσει. Κάποιος που γνώριζε την Έιμι είδε το μήνυμα και τους συνέδεσε στο Facebook, αναφέρει το δημοσίευμα του BBC.

Η Έιμι κατάλαβε αμέσως ότι η Άνο ήταν το κορίτσι που είχε δει πριν από τόσα χρόνια στο Georgia’s Got Talent.

«Σε έψαχνα τόσο καιρό!» έστειλε μήνυμα. «Κι εγώ», απάντησε η Ανο.

Τις επόμενες ημέρες ανακάλυψαν ότι είχαν πολλά κοινά, αλλά δεν ήταν όλα λογικά. Γεννήθηκαν και οι δύο στο μαιευτήριο Kirtskhi – το οποίο δεν υπάρχει πλέον – στη δυτική Γεωργία, αλλά, σύμφωνα με τα πιστοποιητικά γέννησής τους, τα γενέθλιά τους απείχαν μερικές εβδομάδες μεταξύ τους.

Δεν θα μπορούσαν να είναι αδελφές, πόσο μάλλον δίδυμες. Αλλά υπήρχαν πάρα πολλές ομοιότητες. Τους άρεσε η ίδια μουσική, αγαπούσαν και οι δύο τον χορό και είχαν ακόμη και το ίδιο χτένισμα. Ανακάλυψαν ότι είχαν την ίδια γενετική ασθένεια, μια διαταραχή των οστών που ονομάζεται δυσπλασία.

Ένιωθαν σαν να ξετυλίγουν μαζί ένα μυστήριο. «Κάθε φορά που μάθαινα κάτι καινούργιο για την Άνο, τα πράγματα γίνονταν όλο και πιο περίεργα», λέει η Έιμι.

 

Κανόνισαν να συναντηθούν και μια εβδομάδα αργότερα, καθώς η Έιμι πλησίαζε την κορυφή της κυλιόμενης σκάλας στο σταθμό Rustaveli του μετρό στην Τιφλίδα, αυτή και η Άνο είδαν η μία την άλλη ζωντανά για πρώτη φορά.

Η συζήτηση με τις οικογένειες
Αποφάσισαν να μιλήσουν στις οικογένειές τους και για πρώτη φορά έμαθαν την αλήθεια. Είχαν υιοθετηθεί, χωριστά, με διαφορά λίγων εβδομάδων το 2002. Ψάχνοντας βαθύτερα, τα δίδυμα διαπίστωσαν ότι τα στοιχεία στα επίσημα πιστοποιητικά γέννησής τους, συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας γέννησής τους, ήταν λάθος.

Μη μπορώντας να κάνει παιδιά, η μητέρα της Έιμι λέει ότι ένας φίλος της είπε ότι υπήρχε ένα ανεπιθύμητο μωρό στο τοπικό νοσοκομείο. Θα έπρεπε να πληρώσει τους γιατρούς, αλλά θα μπορούσε να το πάρει στο σπίτι της και να το μεγαλώσει ως δικό της. Η μητέρα της Άνο είχε ακούσει την ίδια ιστορία.

Καμία από τις οικογένειες υιοθεσίας δεν γνώριζε ότι τα κορίτσια ήταν δίδυμα και παρά το γεγονός ότι πλήρωσαν πολλά χρήματα για να υιοθετήσουν τις κόρες τους, λένε ότι δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι αυτό ήταν παράνομο. Η Γεωργία περνούσε μια περίοδο αναταραχής και καθώς το προσωπικό του νοσοκομείου είχε εμπλακεί, πίστευαν ότι ήταν νόμιμο.

Καμία από τις δύο οικογένειες δεν αποκάλυψε πόσα χρήματα δόθηκαν, σημειώνει το BBC.

Η δύσκολη συνάντηση με την βιολογική τους μητέρα
Η Έιμι βρήκε μια ομάδα στο Facebook αφιερωμένη στην επανένωση των οικογενειών της Γεωργίας με παιδιά για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι είχαν υιοθετηθεί παράνομα κατά τη γέννησή τους και μοιράστηκε την ιστορία τους.

Μια νεαρή γυναίκα από τη Γερμανία απάντησε, λέγοντας ότι η μητέρα της είχε γεννήσει δίδυμα κορίτσια στο μαιευτήριο Kirtskhi το 2002 και ότι παρά το γεγονός ότι της είπαν ότι είχαν πεθάνει, τώρα είχε κάποιες αμφιβολίες.

Οι εξετάσεις DNA αποκάλυψαν ότι το κορίτσι από την ομάδα του Facebook ήταν η αδελφή τους και ζούσε με τη βιολογική τους μητέρα, την Aζα, στη Γερμανία.

Η Έιμι ήθελε απεγνωσμένα να συναντήσει την Aζα, αλλά η Άνo ήταν πιο επιφυλακτική. «Αυτό είναι το άτομο που θα μπορούσε να σας έχει πουλήσει, δεν πρόκειται να σας πει την αλήθεια», προειδοποίησε. Παρόλα αυτά συμφώνησε να πάει στη Γερμανία με την Έιμι για να την υποστηρίξει.

Το κύκλωμα εμπορίας παιδιών στην Γεωργία
Η ομάδα του Facebook που είχαν χρησιμοποιήσει οι δίδυμες, Vedzeb, σημαίνει «ψάχνω» στα γεωργιανά. Έχει αμέτρητες αναρτήσεις από μητέρες που λένε ότι το προσωπικό του νοσοκομείου τους είπε ότι τα μωρά τους είχαν πεθάνει, αλλά αργότερα ανακάλυψαν ότι οι θάνατοι δεν είχαν καταγραφεί και ότι τα παιδιά τους μπορεί να είναι ακόμη ζωντανά.

Η ομάδα έχει περισσότερα από 230.000 μέλη και, μαζί με την πρόσβαση σε ιστοσελίδες DNA, έχει ανοίξει διάπλατα ένα σκοτεινό κεφάλαιο στην ιστορία της Γεωργίας.

Ιδρύθηκε από τη δημοσιογράφο Ταμούνα Μουσερίντζε το 2021, όταν ανακάλυψε ότι ήταν υιοθετημένη. Βρήκε το πιστοποιητικό γέννησής της με λανθασμένα στοιχεία όταν καθάριζε το σπίτι της μακαρίτισσας μητέρας της.

Ξεκίνησε την ομάδα για να αναζητήσει τη δική της οικογένεια, αλλά η ομάδα κατέληξε να αποκαλύψει ένα σκάνδαλο εμπορίας βρεφών που επηρεάζει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και εκτείνεται σε βάθος δεκαετιών.

Έχει βοηθήσει στην επανένωση εκατοντάδων οικογενειών, αλλά δεν έχει ακόμη εντοπίσει τη δική της. Η Tαμούνα ανακάλυψε μια μαύρη αγορά υιοθεσιών που εκτεινόταν σε ολόκληρη τη Γεωργία και συνεχίστηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 έως το 2005.

Πιστεύει ότι τη διαχειρίζονταν οργανωμένοι εγκληματίες και ότι συμμετείχαν άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα, από οδηγούς ταξί μέχρι υψηλά ιστάμενα στελέχη της κυβέρνησης. Διεφθαρμένοι υπάλληλοι πλαστογραφούσαν τα έγγραφα που χρειάζονταν για τις παράνομες υιοθεσίες.

«Η κλίμακα είναι αδιανόητη, έως και 100.000 μωρά είχαν κλαπεί. Ήταν συστηματικό και οργανωμένο, λέει η ίδια.

Με την έλλειψη πρόσβασης σε έγγραφα -κάποια έχουν χαθεί και άλλα δεν δημοσιεύονται- είναι αδύνατο να επαληθευτεί ο ακριβής αριθμός.

Η Tαμούνα λέει ότι πολλοί γονείς της είπαν ότι όταν ζήτησαν να δουν τα πτώματα των νεκρών μωρών τους, τους είπαν ότι είχαν ήδη θαφτεί στους χώρους του νοσοκομείου. Έκτοτε έμαθε ότι νεκροταφεία στα γεωργιανά νοσοκομεία δεν υπήρξαν ποτέ. Σε άλλες περιπτώσεις έδειχναν στους γονείς νεκρά μωρά που είχαν καταψυχθεί στο νεκροτομείο. Είπε επίσης ότι η αγορά ενός παιδιού ήταν δαπανηρή, περίπου το ισοδύναμο ενός ετήσιου μισθού. Ανακάλυψε ότι ορισμένα παιδιά κατέληγαν σε οικογένειες ξένων στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κύπρο, τη Ρωσία και την Ουκρανία.Το 2005 η Γεωργία άλλαξε τη νομοθεσία της για την υιοθεσία και το 2006 ενίσχυσε τους νόμους για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, καθιστώντας τις παράνομες υιοθεσίες πιο δύσκολες.

Το BBC προσέγγισε το Υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά είπαν στους ρεπόρτερ ότι συγκεκριμένες λεπτομέρειες δεν θα δημοσιοποιούνταν λόγω της προστασίας των δεδομένων.

Πηγή: “https://www.iefimerida.gr”