Προχωρά ο νέος αυτοκινητόδρομος που αλλάζει την Πελοπόννησο -Πότε θα είναι έτοιμος

 

 

 

Σημαντική ειναι η πρόοδος στον νέο αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος που θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο ταξιδιού, δίνοντας αναπτυξιακή ώθηση σε πολλές περιοχές.

Την αισιοδοξία του για την πρόοδο υλοποίησης του νέου αυτοκινητοδρόμου Πάτρα-Πύργος εξέφρασε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέα Παναγιωτόπουλου, με θέμα την οδική ασφάλεια στην υφιστάμενη Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου.

Όπως επισήμανε εκτιμάται ότι οι εκτελεσμένες εργασίες θα υπερβούν το 50% τον Ιούνιο του 2024 και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα προσεγγίσουν το 80%. Όσον αφορά στην υλοποίηση του έργου, ανέφερε ότι δέσμευση του υπουργείου είναι το έργο να ολοκληρωθεί εντός του 2025, αν και δεν αποκλείεται να παραδοθεί κοντά στο πρώτο μισό του έτους.

Το έργο

Η κατασκευή του Πάτρα-Πύργος, ο οποίος θα ενσωματωθεί στην παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022. Ο αυτοκινητόδρομος θα έχει συνολικό μήκος 75 χλμ., εκ των οπoίων τα 13 χλμ. θα είναι στην υφιστάμενη χάραξη και τα 62 χλμ. σε νέα.

Το έργο έχει χωριστεί σε τρία εργοτάξια, καθένα εκ των οποίων έχει αναλάβει ένας όμιλος. Σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκεται το τμήμα Γαστούνη-Πύργος, ενώ τα υπόλοιπα είναι το Μιντιλόγλι-Καραίικα που περιλαμβάνει τη διαπλάτυνση του αυτοκινητόδρομου με ταυτόχρονη κυκλοφορία οχημάτων στα πρώτα 12 χιλιόμετρα, και το Καραίικα-Γαστούνη.

Ο νέος αυτοκινητόδρομος έχει 2 λωρίδες και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση, με ενδιάμεση κεντρική διαχωριστική νησίδα. Οκτώ κόμβοι συνδέουν τον αυτοκινητόδρομο με πολλά χωριά και πόλεις καθώς και με τη βιομηχανική ζώνη της Πάτρας, με σχεδόν 200.000 ωφελούμενους.

Με την ολοκλήρωσή του θα ενισχυθεί η ασφάλεια των ταξιδιωτών, ενώ το ταξίδι Αθήνα-Πύργος θα μειωθεί σε περίπου 2 ώρες και 45 λεπτά.

Τέλος, θα αποφέρει μια σειρά ευεργετικών επιδράσεων στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη ολόκληρης της Δυτικής Πελοποννήσου.

Μείωση των ατυχημάτων στην Ε.Ο. Πατρών-Πύργου

Αναφορικά με την υφιστάμενη Ε.Ο. Πατρών-Πύργου, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι μετά τις επεμβάσεις για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας τα τροχαία ατυχήματα έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

«Τα θανατηφόρα ατυχήματα, που την τελευταία πενταετία ανέρχονταν – κατά μέσο όρο – σε πάνω από 10 κατ’ έτος, να περιορισθούν σημαντικά ήδη από την έναρξη κατασκευής των εργασιών αναβάθμισης, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον στόχο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας, που είναι η μείωση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων έως 50% μέχρι το 2030.

Έτσι, για το έτος 2022, έτος υλοποίησης εργασιών με ταυτόχρονη χρήση της οδού, καταγράφηκαν δύο θανατηφόρα. Το έτος 2023, καταγράφηκε ένα θανατηφόρο. Και το έτος 2024, καταγράφηκε αυτό που συνέβη πρόσφατα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι προαπαιτούμενο για τη μη πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων είναι ο σεβασμός στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.