Χιόνια και θυελλώδεις ανέμους φέρνει η κακοκαιρία «Avgi» – Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης

0
28

 

 

 

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε στις 27/1/24 επικαιροποιείται καθώς περιμένουμε να «χτυπήσει» η νέα κακοκαιρία με την ονομασία «Avgi», η οποία αναμένεται να φέρει θυελλώδεις ανέμους αλλά και χιόνια!

Οι υψηλές πιέσεις στα βορειοδυτικά Βαλκάνια που συνοδεύονται με τις χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο, προκαλούν θυελλώδεις άνεμους με περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας το επόμενο διήμερο και τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις στα νοτιότερα τμήματα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού.

Χιόνια θα πέσουν από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, στα ορεινά και τα ημιορεινά ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Το σύστημα της εν λόγω κακοκαιρίας έχει λάβει την ονομασία ««Avgi»» από την ομάδα της EUMETNET για την νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Πού θα πέσουν χιόνια

α) Θεσσαλία – Σποράδες: Σήμερα Δευτέρα (29/1/24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (κυρίως Μαγνησία) και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30/1/24) και βαθμιαία τη νύχτα θα εξασθενήσουν.

β) Ανατολική Στερεά: Σήμερα Δευτέρα (29/1/24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (κυρίως Βοιωτία – Φθιώτιδα) και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30/1/24) (κυρίως Βοιωτία) και βαθμιαία από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (311/24) θα εξασθενήσουν.

γ) Εύβοια: Σήμερα Δευτέρα (29/1/24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30/1/24) και βαθμιαία από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31/1/24) θα εξασθενήσουν.

δ) Αττική: Σήμερα Δευτέρα (29/1/24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές κυρίως στα βόρεια και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30/1/24) και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στις ανατολικές, βόρειες και δυτικές περιοχές. Από τη νύχτα τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

ε) Βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος: Σήμερα Δευτέρα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και από τη νύχτα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Τα φαινόμενα τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης (30/1/24) πρόσκαιρα θα ενταθούν και από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (31/1/24) θα εξασθενήσουν.

στ) Κρήτη: Σήμερα Δευτέρα (29/1/24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (30/1/24) και θα εξασθενήσουν από το βράδυ της Τετάρτης (31/1/24) .

Ποιες περιοχές θα χτυπήσουν οι θυελλώδεις άνεμοι

Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

α) Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30/1/24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.

β) Την Τετάρτη (31/1/24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Οι περιοχές με καταιγίδες

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30/1/24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31/1/24) στις Σποράδες, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη.