ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΥΡΓΟΥ ΣΤ ΚΑΝΝΉ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΉ, ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΊΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΏΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ

0
35

Η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στο επίκεντρο της συζήτησης
Η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που έγινε στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου υπό τον Δήμαρχο Στάθη Καννή με την συμμετοχή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Δασάρχη, της Πολιτικής Προστασίας και των προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων.
Επίσης στη συνάντηση αυτή πήραν μέρος οι Αντιδήμαρχοι Οικονομικών κ Νίκος Θεοδώρου, Βασίλης Φάμελος και Δημήτρης Τζουανόπουλος καθώς και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για την Πολιτική Προστασία κ Λάκης Αθανασόπουλος.
Κυρίως η συζήτηση εστιάστηκε στο θέμα των πυρκαγιών και στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εκδήλωσής τους. Ο Δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής ανοίγοντας την συζήτηση επεσήμανε την σημαντικότητα της σύσκεψης για την αντιμετώπιση φαινομένων φυσικών καταστροφών μέσα από την ενημέρωση που παρέχουν οι καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες όπως είναι η Πυροσβεστική και το Δασαρχείο πάνω στα θέματα αυτά.
Ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ηλείας, Αρχιπύραρχος Περικλής Κουλκουβίνης ανέφερε πως αν και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, στην Ηλεία έχουν εκδηλωθεί έως και σήμερα οι περισσότερες πυρκαγιές από κάθε άλλη περιοχή. Υποστήριξε πως ο μεγαλύτερος αριθμός οφείλεται σε αμέλεια και έχει σχέση με την καλλιέργεια της γης. Όπως τόνισε, πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στην προσπάθεια για ελαχιστοποίηση των πυρκαγιών μέσω της ενημέρωσης των πολιτών.
Επεσήμανε δε πως την ευθύνη αυτή πρέπει να επωμιστούν οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων σε συνεργασία με τις δυνάμεις που εμπλέκονται με την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.
Ένα σημαντικό στοιχείο το οποίο παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης είναι οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες ένας πολίτης έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε καύση γεωργικών υπολειμμάτων, κλαδιών από τις ελιές κ.α.
Όπως αναφέρει ο νόμος, για να γίνει καύση σε χώρο που έχει απόσταση 300 μέτρα από το δάσος, θα πρέπει γύρω από το σημείο που έχουν τοποθετηθεί τα κλαδιά να υπάρχει μία αντιπυρική ζώνη 3 μέτρων ενώ σε απόσταση κάτω από 300 μέτρα θα πρέπει να είναι 10 μέτρα.
Επίσης ο πολίτης για να προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια θα πρέπει να έχει ενημερώσει την Πυροσβεστική, να έχει νερό μαζί του, να μην έχει αέρα και φυσικά να είναι παρών και ο ίδιος, όχι να βάζει φωτιά και να φεύγει.
Επίσης έγινε αναφορά για το θέμα των καθαρισμών των οικοπέδων, όπου οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων εξέφρασαν την αρνητικότητα που συναντούν από τους κατοίκους των περιοχών τους στο να συμμορφωθούν με την οδηγία αυτή.
Ο Δασάρχης Πύργου κ Παναγιώτης Λάττας αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δείχνουν οι πολίτες κατά την διάρκεια ανάπτυξης δραστηριοτήτων μέσα σε δασικές περιοχές καθώς και ότι όταν διαπιστώνουν καπνό μέσα σε αυτές θα πρέπει αμεσα να ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων μίλησαν και για την απροθυμία που δείχνουν στις περισσότερες των περιπτώσεων οι κάτοικοι για να βοηθήσουν στην προσπάθεια της κατάσβεσης φωτιάς καθώς και στις ενέργειες που απαιτούνται για να προλάβουν το καταστροφικό έργο της πύρινης λαίλαπας.