Αχαΐα: Περιττή η Οδύσσεια, υπήρχε το Ρίο

0
137

 

 

Αμηχανία αλλά και ενόχληση προκάλεσε στη διοίκηση τηες 6ης ΥΠΕ η καταγγελία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Νοσοκομεία για τη περιπέτεια νεαρού τραυματία αό τη περιοχή της Ακράτας που χρειάστηκε τομογραφία αλλά περιφερόταν λόγω βλάβης ή απουσίας κατάλληλου γιατρού από νοσοκομείου εις νοσοκομείον.

Επίσημα η Υγειονομική Περιφέρεια δεν αντέδρασε μέχρι και χθες, καθώς αναζητούσε πόντο πόντο την χαρτογράφηση της διαδρομής του παιδιού, για να αντιληφθεί πού είχε βάση η καταγγελία και πού δεν είχε.

Το ανεπίσημο συμπέρασμα ήταν πως η αληθής ιστορία απείχε παρασάγγας από αυτήν που απεικόνισε η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία, παρεμπιπτόντως χόρεψε στα ΜΜΕ της χώρας, ως σκαστό κρούσμα αποδιοργάνωσης του δημόσιου τομέα υγείας.

Κατά τους κύκλους της ΥΠΕ, σε μεγάλο βαθμό η όλη περιπέτεια ήταν καρπός της σπασμωδικής και εύλογα αγωνιώδους προσωπικής πρωτοβουλίας των οικείων να βγάλουν άκρη, χωρίς ωστόσο να κινηθούν στις τροχιές του συστήματος.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ανακοίνωση, σε πρώτο επίπεδο, έγινε από το Νοσοκομείο Αιγίου.

Η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αιγιάλειας Παναγιώτα Μαμμή, με ανακοίνωσή της, διευκρινίζει τα εξής:

Κατόπιν δημοσιευμάτων της 31ης Αυγούστου, διαπιστώθηκε από τα Μητρώα Ασθενών του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ότι το παιδί προσήλθε με ιδιωτικό μέσο, και πληροφορήθηκαν ότι στο Αίγιο δεν λειτουργεί σε εφημέρευση ο αξονικός τομογράφος.

Ο αξονικός τομογράφος λειτουργεί δύο φορές την εβδομάδα κατά το πρωινό ωράριο, το οποίο έχει ανακοινωθεί από την έναρξη της λειτουργίας του.

Σε περίπτωση βλάβης γίνεται άμεση ενημέρωση τόσο στο ΕΚΑΒ όσο και στα ΜΜΕ.

Επίσης, καλό είναι να υπενθυμίσουμε ότι αυτοί που αναζητούν νευροχειρουργική εκτίμηση, το Νοσοκομείο αναφοράς για όλα τα παιδιά είναι το ΠΠΓΝ Πατρών “Παναγία η Βοήθεια“.

ΣΤΟΝ “ΑΓΙΟ ΑΝΔΡΕΑ”

Ειδικά ωστόσο στην περίπτωση του “Αγίου Ανδρέα”, όπου κατέφυγαν οι οικείοι χωρίς να βρουν διαθέσιμο νευροχειρουργό, προκύπτει το εξής ενδιαφέρον: Απουσία γιατρού σε άδεια άνευ αποδοχών, με μετάβασή του εκτος Ελλάδος, νόμιμη με βάση απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, χωρίς όμως η ΥΠΕ να έχει καταφέρει να καλύψει το κενό, λόγω μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Ολοκληρωμένη εικόνα για το συμβάν η περιφερειακή διεύθυνση θα έχει τη Δευτέρα. Εκτιμάται ωστόσο ότι εάν δεν ήταν γιατρός του δημοσίου τομέα εκείνος που έκανε την σύσταση για τομογραφία. Αν επρόκειτο για γιατρό του δημοσίου, θα κλητευόταν απ’ ευθείας ασθενοφόρο που θα οδηγούσε τον τραυματία στο ΠΓΝΠ και άρα δεν θα υπήρχε θέμα.

Μπορεί το “σήκωμα” του ζητήματος σε καταγγελία πολλών βολτ να σχετίζεται με τη συγκρουσιακή σχέση μεταξύ ΠΟΕΔΗΝ και ηγεσίας του Υπουργείου, το γεγονός ωστόσο ότι επί ώρες η ΥΠΕ δεν κατάφερε να έχει πλήρη χάρτη της διαδρομής του περιστατικού και των “ντε σου” κάθε πτυχής, αποτυπώνει ένα σύστημα που λειτουργεί στο κόκκινο, με δυσκολίες επικοινωνίας.

Ηδη πάντως ζητούνται εξηγήσεις, δια της κοινοβουλευτικής οδού. Ερώτηση υπέβαλε ο βουλευτής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, προσθέτοντας ότι και σε άλλα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα, Πύργος) παρουσιάζονται σημαντικές ελλείψεις, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε ιατρικά μηχανήματα.

Δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο αυτές οι αδυναμίες στο σύστημα υγείας, σημειώνει ο βουλευτής, οι οποίες αποτελούν ουσιαστικά αδυναμία της Κυβέρνησης στην παροχή βασικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, ούτε και η αδιαφορία για την ενίσχυση τόσο σε ιατρικά μέσα όσο και σε ιατρικό προσωπικό, προκειμένου να καλυφθούν οι εφημερίες και οι εν γένει ανάγκες περίθαλψης και νοσηλείας των κατοίκων της Δυτικής Ελλάδας.

πηγή: