Αχαΐα: «Άρμεγαν» κηροζίνη από τη βάση του Αράξου – Αναλυτικό ρεπορτάζ για την εξέλιξη της υπόθεσης

0
166

 

 

 

 

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πάτρας, απολογήθηκαν χθες τέσσερις κατηγορούμενοι για υπόθεση κλοπής και λαθρεμπορίας καυσίμων, από την 116 Πτέρυγα Μάχης Αράξου.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι, είχαν συλληφθεί τον Ιούνιο του 2014, σε επιχείρηση που οργάνωσε μετά από ανώνυμη πληροφορία, η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, σε παραλιακή περιοχή της Δυτικής Αχαΐας.

Στην υπόθεση, εμπλέκονται, ένας εν ενεργεία στρατιωτικός, ένας απόστρατος στρατιωτικός, ένας αστυνομικός και ένας ιδιώτης. Όλοι τους κατηγορούνται ότι έδρασαν από κοινού, με στόχο εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στον Άραξο, απ’ όπου αφαιρούσαν κηροζίνη.

ΣΕ ΟΚΤΩ ΜΗΝΕΣ

50.000 ΛΙΤΡΑ!

Η μετάγγιση των καυσίμων γινόταν από φρεάτιο παροχής καυσίμων της Πολεμικής Αεροπορίας, σε παραλιακή περιοχή της Δυτικής Αχαΐας. Κατά το κατηγορητήριο, εκτιμάται ότι σε διάστημα οκτώ μηνών, είχαν αφαιρεθεί μέχρι 50.000 λίτρα αεροπορικού καυσίμου, ποσότητα η οποία όμως, διερευνάται από το δικαστήριο.

Σε βάρος των κατηγορουμένων, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα ενώ για κάποιο διάστημα, είχαν προφυλακιστεί. Ωστόσο, μετά την απολογία τους, χθες στο δικαστήριο, ο εισαγγελέας της έδρας, πρότεινε να αφαιρεθεί η πιο σοβαρή κατηγορία, αυτή της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΑΝ;

Ο πρώτος κατηγορούμενος, που είναι και σήμερα στρατιωτικός, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, που του είχαν προσάψει οι αρχές. Είπε ότι από την ημέρα της σύλληψής του, ζει έναν εφιάλτη, αφού τον πήραν από το σπίτι του και τον έριξαν στην φυλακή.

Μάλιστα, επικαλέστηκε την πλήρη απαλλαγή του από τις κατηγορίες, από δύο Πειθαρχικά Συμβούλια της Πολεμικής Αεροπορίας. «Ακόμα και σήμερα 5 χρόνια μετά, προσπαθώ να καταλάβω γιατί με κατηγόρησαν» είπε προς το δικαστήριο.

«ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ ΓΙΑ ΟΛΑ»

Ο δεύτερος κατηγορούμενος, που είναι απόστρατος της ΠΑ, πήρε όλη την ευθύνη πάνω του, για την υπόθεση. Ο συγκεκριμένος, είχε συλληφθεί επ΄αυτοφώρω, να μεταφέρει με το όχημά του, αεροπορικό καύσιμο που μόλις είχε αφαιρέσει από το φρεάτιο της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ στο αυτοκίνητό του, βρισκόταν τη στιγμή της σύλληψης και ο θετός γιός του, που είναι εν ενεργεία αστυνομικός.

Ο απόστρατος είπε στο δικαστήριο ότι «δεν έχω λόγια και δικαιολογία για την πράξη αυτή, παρά μόνο ντροπή για μένα, για την οικογένειά μου, για την Πολεμική Αεροπορία που υπηρέτησα και για όσους ενέπλεξα άθελά μου» από τους οποίους ζήτησε συγνώμη.

Στην απολογία του, είπε ότι το κλειδί, το είχε βρει τυχαία πάνω στο λουκέτο του φρεατίου παροχής καυσίμων. Αντί να το παραδώσει στη βάση του Αράξου, το χρησιμοποίησε για να αφαιρέσει κηροζίνη, 1000 λίτρα όπως είπε, για τον καυστήρα του σπιτιού του.

Για τον θετό γιό του, που βρέθηκε στο αυτοκίνητό του και συνελήφθη μαζί του την στιγμή της αστυνομικής επιχείρησης, είπε ότι δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση και ότι τυχαία τον βρήκε στο δρόμο, όπου έκανε τζόκινγκ και τον παρέλαβε.

Ο τέταρτος κατηγορούμενος, που είναι από την Αττική και συνεταίρος του, συνελήφθη και αυτός στον τόπο του συμβάντος, με αυτοκίνητο που έφερε βυτίο. Υποστήριξε και αυτός ότι δεν γνώριζε ότι πήγαινε με τον φίλο του, στο φρεάτιο φόρτωσης καυσίμων της Πολεμικής Αεροπορίας. Μάλιστα, υποστήριξε ότι μόλις ο φίλος του, προσπάθησε να του βάλει αεροπορικό καύσιμο στο βυτίο του, αρνήθηκε.

«ΜΕ ΤΗ ΓΙΔΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ»

Ο εισαγγελέας δεν πείσθηκε από τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων, είδε πολλές συμπτώσεις και επέμεινε ότι οι κατηγορούμενοι «πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη». Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε την καταδίκη των κατηγορουμένων για τα κατά περίπτωση αδικήματα της πλημμεληματικής εξακολουθητικής κλοπής και λαθρεμπορίας καυσίμων.

Συγκεκριμένα, για τον πρώτο πρότεινε ενοχή για απλή συνέργεια σε εξακολουθητική κλοπή και λαθρεμπορία, για τον δεύτερο και τον τέταρτο κατηγορούμενο, ενοχή για αυτουργία σε εξακολουθητική κλοπή και λαθρεμπορία και για τον τρίτο κατηγορούμενο, αυτουργία σε μια κλοπή και μια λαθρεμπορία.

ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ

Πάντως, αυτό που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση από την ακροαματική διαδικασία, ήταν η ευκολία πρόσβασης που υπήρχε κατά την επίμαχη περίοδο, στο φρεάτιο τροφοδοσίας της αεροπορικής βάσης του Αράξου με κηροζίνη. Ο χώρος είναι ανοικτός από την πλευρά της παραλίας και φυσικά από την θάλασσα, με αποτέλεσμα να μπορεί να εισέρχεται ο οποιοσδήποτε, χωρίς έλεγχο.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, δεν μπορούσε να διανοηθεί, πως μια στρατιωτική εγκατάσταση τόσο ευαίσθητη, παρέμενε αφύλακτη, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από απόστρατους αξιωματικούς.

Σύμφωνα δε με κατάθεση, απόστρατου αξιωματικού που είχε την εποπτεία της Μοίρας Καυσίμων, λόγω των τεραστίων ποσοτήτων κηροζίνης που αποθηκεύονται στη βάση του Αράξου, δικαιολογείται η απώλεια 180.000 λίτρων τον χρόνο, λόγω εξάτμισης. Αυτό σημαίνει ότι η κλοπή δεν θα γινόταν ποτέ αντιληπτή, αν δεν υπήρχε η ανώνυμη καταγγελία και η σύλληψη.

Το δε αεροπορικό καύσιμο, σύμφωνα με κατάθεση χημικού του Γενικού Χημείου του Κράτους, με την κατάλληλη πρόσμιξη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως καύσιμο κίνηση και ως καύσιμο θέρμανσης.

Το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίασή του, για την ερχόμενη Τρίτη.