Εκατοντάδες ετοιμόρροπα κτίρια-παγίδες στην Ηλεία- Τα στοιχεία που έδωσαν δήμοι του Νομού

0
120

«Ωρολογιακή βόμβα» αποτελούν εκατοντάδες ετοιμόρροπα κτίρια και στην Ηλεία, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα σε αρκετές περιοχές του Νομού.
Στοιχεία ωστόσο για τον ακριβή αριθμό των συγκεκριμένων κτιρίων έχουν δώσει μόνο τέσσερις δήμοι του Νομού, γεγονός που ανεβάζει αρκετά τον αριθμό τους στις υπόλοιπες περιοχές της Ηλείας.
Οι πραγματικοί αριθμοί των καταρρεύσεων ετοιμόρροπων κτιρίων εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα μεγάλοι, καθώς στοιχεία είχαν δώσει μόνο οι 111 από τους 330 δήμους της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν παραχωρήσει οι δήμοι στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ο αριθμός των ετοιμόρροπων κτιρίων ανέρχεται σε 9.342. Τα περισσότερα ετοιμόρροπα κτίρια – όπως ήταν αναμενόμενο – είχε δηλώσει ο δήμος Αθηναίων (2.863), ενώ ακολουθούν οι δήμοι Λήμνου με 1.500, Ορεστιάδας με 399, Μυτιλήνης με 285, Τεμπών με 249, Νάξου με 246 και Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου με 233 ετοιμόρροπα κτίρια.
Στο μεταξύ στα συρτάρια έμεινε και η νομοθετική ρύθμιση που προέβλεπε την επίλυση του ζητήματος των εγκαταλελειμμένων κτιρίων μέσω της ανάθεσής στους δήμους ή και σε ιδιωτικούς φορείς για διάστημα έως και 50 ετών της επισκευής, της διαχείρισης και της αξιοποίησης των χιλιάδων εγκαταλελειμμένων κτιρίων τόσο στην Αθήνα όσο και στις πυκνοκατοικημένες περιοχές των πόλεων ανά την επικράτεια.
Εξάλλου παρά την προετοιμασία, στον …πάγο παρέμεινε και το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «Διατηρώ» που θα αφορούσε τα διατηρητέα κτίρια. Η δράση προετοιμαζόταν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά παρέμεινε στα χαρτιά.
Το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα προέβλεπε τη χορήγηση επιδότησης στους ιδιοκτήτες για μελέτη και εργασίες που θα σχετίζονται τόσο με τον καθαρισμό και την αποκατάσταση εξωτερικών όψεων των κτιρίων όσο και με ενίσχυση της στατικότητάς τους.

Ο κατάλογος των ετοιμόρροπων κτιρίων δήμων στην Ηλεία
ΗΛΕΙΑΣ
ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
58

ΗΛΕΙΑΣ
ΖΑΧΑΡΩΣ
6

ΗΛΕΙΑΣ
ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ-ΚΥΛΛΗΝΗΣ
86

ΗΛΕΙΑΣ
ΠΗΝΕΙΟΥ
13