2ο Γυμνάσιο Πύργου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Τη Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στις 03 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν στο 2ο Γυμνάσιο Πύργου δράσεις ενημέρωσης των μαθητών για το δικαίωμα των μαθητών/τριών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, για την καταπολέμηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων και για την αναγκαιότητα σεβασμού στη διαφορετικότητα.
Στην αρχή η Διευθύντρια του σχολείου κ. Μαρία Μπαντούνα απευθύνθηκε στους μαθητές αναφέροντας ότι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί αλλά έχουν ίσα δικαιώματα και ότι υπάρχει ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και επίδειξης σεβασμού στα άτομα με αναπηρία. Σημείωσε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία αποτελεί ημέρα αφύπνισης, προβληματισμού και σκέψης για αλλαγή στάσεων.

Οι δράσεις περιελάμβαναν την προβολή παρουσίασης, την προβολή ταινιών μικρού μήκους σχετικών με το θέμα, ώστε να αναπτυχθεί συζήτηση με τους μαθητές. Τέλος, δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να συμμετάσχουν σε βιωματικές δραστηριότητες για να μπουν στη θέση και να προσπαθήσουν να αντιληφθούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία καθώς και το πως αισθάνονται. Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά και με πολύ ενδιαφέρον στις δραστηριότητες. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην έκφραση συναισθημάτων και στην ανταλλαγή απόψεων και ιδεών των μαθητών. Μέσα από τις δράσεις αυτές προήχθη ο ουσιαστικός προβληματισμός για τον περιορισμό και την εξάλειψη υποτιμητικών συμπεριφορών που ενισχύουν τον στιγματισμό και τις διακρίσεις και η διαμόρφωση ενός εναλλακτικού/θετικού τρόπου σκέψης που διέπεται από κατανόηση, σεβασμό και αποδοχή.
Οι μαθητές του σχολείου ένωσαν τις φωνές τους για να στείλουν το μήνυμα «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι» και να αναδείξουν την ανάγκη μιας κοινωνίας με ενότητα, αλληλεγγύη, αλληλοσεβασμό, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Η συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής είναι ένα συνολικό ζήτημα και μας αφορά όλους.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν από το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Ηλείας η κ. Άννα–Μαρία Τσομπάνη, ψυχολόγος, η κ. Ειρήνη Παναγιώτου και η κ. Αθανασοπούλου Λυδία, κοινωνικοί λειτουργοί.
Την ευθύνη για τη δράση ενημέρωσης είχαν η κ. Αικατερίνη Ψάρρη, ψυχολόγος, η κ. Μαρία-Παναγιώτα Παρασκευοπούλου, κοινωνική λειτουργός, η κ. Θεοδώρα Μπουροπούλου, φιλόλογος και η κ. Αγγελική Σακκά, φυσικός Ειδικής Αγωγής.