Τρία βήματα για να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη. Απαιτούνται από τους Δήμους της Ηλείας για την μελέτη ανασυγκρότησης που έχει εκπονήσει η διαΝΕΟσις

0
69

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Δημάρχων, αίτημα προς το Υπουργείο Τουρισμού και δημιουργία Διαδημοτικού Αναπτυξιακού Οργανισμού Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Προορισμού
Προβληματισμούς για το χρονοδιάγραμμα και τις δυνατότητες χρηματοδότησης των έργων εξέφρασαν οι Δήμαρχοι της Ηλείας στην συνάντηση που είχαν με τον Γενικό Διευθυντή της διαΝΕΟσις Διονύση Νικολάου

Συνάντηση συνεργασίας είχε την Παρασκευή ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις κ. Διονύσης Νικολάου με νυν και νεοεκλεγέντες Δημάρχους της Ηλείας σχετικά με τη μελέτη της για την ανασυγκρότηση του Νομού που έχει εκπονήσει ο Οργανισμός. Η συνάντηση έγινε το μεσημέρι στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας και κύριο σκοπό είχε την ενημέρωση των νεοεκλεγέντων Δημάρχων επί του περιεχομένου, των στόχων και το μηχανισμό υλοποίησης της μελέτης τόσο σε τοπικό όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο.
Παράλληλα, συζητήθηκε ο προγραμματισμός και η προτεραιοποίηση των στόχων της μελέτης της διαΝΕΟσις, η οποία έχει γίνει καταρχήν αποδεκτή από την Κυβέρνηση.
Στην συνάντηση συμμετείχαν ο νέος Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής μαζί με τον εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο Αλέκο Γαλανόπουλο και τον δικηγόρο Γιώργο Κονταξή, ο νέος Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος μαζί με τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους Θεώνη Γεωργοπούλου, Σπύρο Λαμπρινό, Μάκη Παπαγιαννόπουλο και Κώστα Τσεριώνη, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Σωτήρης Παπαηλιού που εκπροσώπησε τον νέο Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Άρη Παναγιωτόπουλο, ο νέος Δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, ο Δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος και ο νέος Δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Μητρόπουλος και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος.

Οι Δήμαρχοι της Ηλείας συμφώνησαν πως η μελέτη της διαΝΕΟσις είναι εξαιρετική, ωστόσο εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους τόσο για το χρονοδιάγραμμα, όσο και για τις δυνατότητες χρηματοδότησης των έργων, καθώς όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά «υπάρχει άτυπη στάση πληρωμών στο κράτος από τον περασμένο Μάρτιο». Μάλιστα, Δήμαρχοι ανέφεραν παραδείγματα έργων που έχουν σταματήσει λόγω αδυναμίας πληρωμών από το κράτος. Επίσης, έγινε αναφορά στα μεγάλα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι στις Υπηρεσίες τους.

Τα τρία βήματα
Ο κ. Νικολάου ζήτησε από τους Δημάρχους της Ηλείας να κάνουν κτήμα τους την μελέτη, ενώ παράλληλα ανέφερε πως θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό τους για ότι χρειαστούν.
Τόνισε πως είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται τα εξής τρία βήματα από εδώ και πέρα:
1) Να υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Δημάρχων της Ηλείας ώστε να δημιουργηθεί Τοπικό Αναπτυξιακό Συμβούλιο για την προώθηση των προτεινόμενων από την μελέτη έργων και δράσεων.
2) Να γίνει αίτημα προς το Υπουργείο Τουρισμού ώστε να χαρακτηριστεί η Ηλεία ως «Πρότυπος Τουριστικός Προορισμός Ολοκληρωμένης Τουριστικής Διαχείρισης». Η μελέτη της διαΝΕΟσις καλύπτει τις προϋποθέσεις που θέτει το Υπουργείο, σύμφωνα με τον κ. Νικολάου.
3) Να σχεδιαστεί μελέτη σκοπιμότητας για την δημιουργία Διαδημοτικού Αναπτυξιακού Οργανισμού Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Προορισμού (DMO) με κύρια αποστολή την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των Δήμων Ηλείας. Όπως τόνισε ο κ. Νικολάου, ένας DMO με βάση τη διεθνή πρακτική θα ήταν ο καταλληλότερος φορέας υλοποίησης του πλήθους διαδημοτικών και εξειδικευμένων δράσεων και έργων που αξιοποιούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ηλείας όπως περιγράφονται λεπτομερώς στη μελέτη και αφορούν τους τομείς Πολιτισμού, Τουρισμού, Περιβάλλοντος, Επιχειρηματικότητας και Κοινωνικής συνοχής.
Ο νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι συμφώνησαν πως μέσα στον Ιανουάριο, στις πρώτες συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων θα λάβουν τις απαιτούμενες αποφάσεις για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας. Επίσης, τόνισαν πως θα εξετάσουν ξανά τις προτάσεις έργων που έχουν υποβληθεί από τους προκατόχους τους, ώστε να προσθέσουν όποιο έργο κρίνουν.

«Από τη θεωρία περνάμε στην πράξη»
Σε σύντομή δήλωσή του ο κ. Νικολάου, τόνισε τα εξής: «Αφορμή της συνάντησης ήταν το γεγονός ότι εισερχόμεθα στη δεύτερη φάση της υλοποίησης της μελέτης που έχει εκπονήσει η διαΝΕΟσις για την ανασυγκρότηση της Ηλείας. Πιστεύουμε ότι είναι η δυσκολότερη φάση γιατί πλέον από τη θεωρία περνάμε στην πράξη. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα αρκεί να πιστέψουμε στο πλάνο και κυρίως να δώσουμε έμφαση στη διαδημοτική συνεργασία, όπου η ίδια η μελέτη προτείνει τρόπους για τη λύση και τέλος για τη διεκπεραίωση των πολλών δράσεων και έργων που περιλαμβάνονται στη μελέτη».