Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του παραλιακού μας μετώπου «Στοίχημα» για την ανάπτυξη της Ηλείας

0
57

Η επίσημη έναρξη του μεγάλου πρότζεκτ ξεκίνησε χθες με ευρεία σύσκεψη στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας

Στόχος η ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα σε 24 μήνες

Στο επίκεντρο πολεοδομικός σχεδιασμός και οι χρήσεις γης στο παραλιακό μέτωπο

Η επίσημη έναρξη του μεγάλου πρότζεκτ του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Ηλείας ξεκίνησε χθες, με ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας. Στόχος του ο πολεοδομικός σχεδιασμός και οι χρήσεις γης στο παραλιακό μέτωπο της Ηλείας, αρχικά στους Δήμους Πύργου, Ήλιδας, Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης.
Στο κεντρικό πάνελ της σύσκεψης συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ελλάδος Γιώργος Στασινός, ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Δημήτρης Κατσαρός, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ν. Ηλείας Χρήστος Γεωργακόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι της μελετητικής εταιρείας.
Παρόντες επίσης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής, ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο Δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θανάσης Φουντάς, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου Κώστας Νικολούτσος, οι Αντιδήμαρχοι Πύργου Βασίλης Παναγόπουλος και Νώντας Κυριαζής, οι Αντιδήμαρχοι Ήλιδας Κωνσταντίνος Τσεριώνης, Γιώργος Κράλλης και Κώστας Αναγνωστόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Σάκης Κεκάτος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης, ο Διοικητής του Γ/Ν Ηλείας Σπύρος Πολίτης, εκπρόσωποι της Βουλευτού Ηλείας Διονυσίας Αυγερινοπούλου, εκπρόσωπος του Βουλευτή Ηλείας Μιχάλη Κατρίνη, κ.α.

Ευθ. Μπακογιάννης:
«Να βρούμε τη χρυσή τομή»
Όπως εξήγησε στην τοποθέτησή του ο Ηλείος Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, πρόκειται για μία μεγάλη προσπάθεια να οργανωθεί πολεοδομικά ο χώρος στην ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει το παραλιακό μέτωπο της Ηλείας.
«Η Ηλεία διαθέτει ένα πολύ ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον. Σήμερα η δραστηριότητα διέπεται κυρίως από τον αγροτικό τομέα. Στόχος της προσπάθειας είναι να οργανώσουμε με τέτοιο τρόπο τις χρήσεις γης ώστε να μπορεί να συνυπάρχει τόσο η αγροτική δραστηριότητα, όσο και άλλες μορφές δραστηριότητας ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και, αν υπάρξει η ανάγκη από την τοπική κοινωνία, θα μπορέσουμε να αναδείξουμε και άλλους παραγωγικούς τομείς όπως η μεταποίηση, ή οι βιοτεχνίες. Το στοίχημα είναι να βρούμε τη χρυσή τομή μεταξύ των δραστηριοτήτων του αγροτικού τομέα και να ενθαρρύνουμε τόσο την εγχώρια παραγωγική δραστηριότητα όσο και επενδυτές που θα ήθελαν να έρθουν στην περιοχή της Ηλείας και να αναπτύξουν δραστηριότητες. Να κάνουμε ελκυστικό το καθεστώς των χρήσεων γης προκειμένου να μην έχουμε προβλήματα στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων τους», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.
Παράλληλα, υπενθύμισε πως το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Ηλείας εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» όπου γίνεται ο σχεδιασμός για το σύνολο της επικράτειας. «Περισσότερα από 360 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί για να σχεδιάσουμε τις χρήσεις γης στην χώρα και αυτό δημιουργεί ένα γενικότερο κάλεσμα προς τους ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν», ανέφερε. «Τα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά ζητήματα που υπάρχουν στην περιοχή της Ηλείας και του Κυπαρισσιακού Κόλπου έρχονται να εξεταστούν τόσο στο πλαίσιο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όσο και να διερευνηθούν κρίσιμα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το φυσικό περιβάλλον, όπως η οριοθέτηση των ρεμάτων, είτε η γεωλογική καταλληλότητα των οικισμών στους οποίος θα εξετάσουμε την πιθανή επέκταση τους ή την καλύτερη οργάνωση τους από πλευράς οικιστικού αποτυπώματος. Σήμερα είναι η έναρξη αυτής της μεγάλης προσπάθειας, σήμερα θα ενημερώσουμε τους πολίτες, τις δημοτικές αρχές, τους φορείς, προκειμένου να δείξουμε τι είναι αυτή η προσπάθεια», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος.

Τα επόμενα βήματα
Τα επόμενα βήματα για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Ηλείας, όπως τα περιέγραψε ο κ. Μπακογιάννης, έχουν ως εξής:
– Θα ανοίξει πλατφόρμα καταγραφής των αναγκών των τοπικών κοινωνιών, έτσι ώστε να καταλάβουν οι μελετητές και το Υπουργείο ποια είναι τα κρίσιμα προβλήματα. Κυρίως πολεοδομικά προβλήματα, ή θέματα που έχουν να κάνουν με προσεγγίσεις σε ευαίσθητες οικολογικά περιοχές. Αυτό το πρώτο στάδιο θα κρατήσει περίπου τρεις μήνες.
– Στην συνέχεια οι μελετητές, αφού έχουν πάρει όλο αυτό το υλικό, θα περιγράψουν την υφιστάμενη κατάσταση. Λεπτομερής αποτύπωση του οικιστικού αποτυπώματος, των πληθυσμιακών δεδομένων, του οδικού δικτύου, των υποδομών, των χαρακτηριστικών κάθε περιοχής, των χρήσεων γης που υπάρχουν σήμερα και στη συνέχεια έρχεται προς τα Δημοτικά Συμβούλια μία πρώτη προκαταρκτική πρόταση. Αυτή η πρόταση αναρτάται, γίνεται μια ευρύτατη διαβούλευση-συζήτηση με τους τοπικούς φορείς και όταν έχουμε μια πρώτη αντίδραση έρχεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και εξετάζει τις επιπτώσεις του χωρικού σχεδιασμού στο φυσικό και στο δομημένο περιβάλλον.
– Στη συνέχεια ολοκληρώνεται και αυτή η μελέτη. Αναρτάται το σύνολό τους και όταν κλείσει ο κύκλος των διαβουλεύσεων, στην συνέχεια έρχεται στο κεντρικό Υπουργείο, περνάει από το κεντρικό συμβούλιο και αποστέλλεται η μελέτη για το Προεδρικό Διάταγμα στο ΣτΕ.

Το χρονοδιάγραμμα
«Υπολογίζουμε τον χρόνο ολοκλήρωσης όλης αυτής της διαδικασίας γύρω στους 24 μήνες, αλλά τα πρώτα στάδια που είναι τα πολύ κρίσιμα ευελπιστούμε ότι θα ολοκληρωθούν σε 8 με 12 μήνες. Θεωρώ πως όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα έχουμε περάσει και ένα μήνυμα προς επενδυτές που θα ήθελαν να έρθουν στην περιοχή πως εδώ οργανώνονται οι χρήσει γης με ασφάλεια που θα επιτρέψει την δυνατότητα ανάπτυξης κάποιων παραγωγικών δραστηριοτήτων. Το σημαντικό είναι να έχουμε και την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.

Α. Νικολακόπουλος:
«Είναι απόφαση του ίδιου του Πρωθυπουργού»
Στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Όσα χρόνια θυμάμαι τον εαυτό μου να ασχολείται με τα κοινά, αλλά και πολλά περισσότερα χρόνια πριν, όλοι μιλούσαμε για τα προβλήματα που έχει αυτός ο τόπος, ο οποίος έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Μιλούσαμε για προβλήματα με άδεια στη δόμηση, αυθαίρετη δόμηση, έλλειψη σωστού χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, οικισμούς που δεν είχαν σχέδια και όλα αυτά ενώ ξέραμε ότι οι δυνατότητες που έχει ο τόπος αυτός ήταν πάρα πολύ μεγάλες. Η κυβέρνηση ξεκίνησε ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να πετύχει σε όλη την Ελλάδα ένα σωστό χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Ένα από τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, σε περιοχές με μεγάλο ενδιαφέρον, είναι και στην Ηλεία. Αυτό είναι ένα στρατηγικό σχέδιο και θέλω να σας πω ότι είναι απόφαση του ίδιου του Πρωθυπουργού, ο οποίος απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στο παραλιακό μέτωπο της Ηλείας και αυτό θα είναι μια βάση για να μπουν κάποιοι κανόνες. Να υπάρχει ασφάλεια δικαίου και ένας σωστός χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός. Αυτό θα είναι η βάση για οποιαδήποτε επένδυση, για οποιαδήποτε δημόσια ή ιδιωτική πρωτοβουλία. Πίστεψα εξαρχής, στη μεγάλη αναγκαιότητα ενός Ειδικού Πολεοδομικού – Χωροταξικού σχεδιασμού για το νομό μας, γι’ αυτό και το υποστήριξα με όλες μου τις δυνάμεις. Ένα σχέδιο ανάπτυξης και προόδου, μέσα από το οποίο θα αναδείξουμε τις ομορφιές της Ηλείας, και θα στηρίξουμε τον αγροτικό κόσμο. Η Ηλεία γίνεται και πάλι «πρωταγωνίστρια». Θα συνεχίσω ακόμη πιο εντατικά την προσπάθεια, για να καταστήσουμε το νομό «πηγή» ανάπτυξης και εμβληματικών επενδύσεων, με τελικούς αποδέκτες τους Ηλείους και την τοπική μας οικονομία».

Γ. Στασινός:
«Όσο ζείτε, δεν θα αλλάξει ξανά»
Ο Πρόεδρος ΤΕΕ Ελλάδας Γιώργος Στασινός επεσήμανε: «Θέλω να υπάρχει πολεοδομικός σχεδιασμός και χωροταξικός σχεδιασμός σε όλη τη χώρα. Θα είμαστε όλοι από πάνω για ότι χρειάζεται. Εδώ είστε και λίγο τυχεροί, γιατί έχετε ένα εξαιρετικό μελετητικό γραφείο που έχει αναλάβει την περιοχή σας, οπότε θα γίνει καλή δουλειά, εφόσον και εσείς θελήσετε και βοηθήσετε. Είναι το πιο σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο του πολεοδομικού σχεδίου. Όσο ζείτε εσείς και οποιοσδήποτε νεότερος από εσάς, δεν θα αλλάξει ξανά. Είναι πολύ δύσκολο. Επομένως αφορά εσάς, τα παιδιά σας, ίσως και τα εγγόνια. Πρέπει να κάτσουμε να ασχοληθούμε για να προβλέψουμε οτιδήποτε μπορούμε για τα επόμενα τουλάχιστον 50 χρόνια. Δε θα μπορεί να γίνει ούτε κατάσταση επεξεργασίας σκουπιδιών, ούτε κατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, ούτε πλατείες και δρόμοι ή οτιδήποτε αν δεν προβλεφθεί σήμερα. Οι πολίτες είναι λογικό να μην το κατανοούν αυτό, όμως εσείς που ασχολείστε με τα κοινά και οι συνάδελφοι μηχανικοί πρέπει να ασχοληθείτε. Το μελετητικό γραφείο χρόνο δεν έχει, πρέπει να προχωρήσει πολύ γρήγορα. Άρα, όσα στοιχεία τους δώσετε ή όσο τους περιγράψετε ένα όραμα που έχετε οι δήμαρχοι, τόσο αυτοί θα κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους».

Ν. Κοροβέσης:
«Δυναμικά στο χάρτη της εξέλιξης και της ανάπτυξης»
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, στον χαιρετισμό του, ανέφερε τα εξής: «Μια σημαντική ημέρα για την Ηλεία, μία μέρα η οποία μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό που φέρει στον τόπο την ανάπτυξη και μια μέρα που μπορεί να αποτελέσει την απαρχή της λύσης πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η περιοχή. Η εκπόνηση της μελέτης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Ηλείας αποτελούσε για χρόνια πάγια διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας και φτάσαμε σήμερα στη στιγμή που το όραμα αυτό με την συναίνεση της κυβέρνησης και ιδιαίτερα με τις διαδοχικές πρωτοβουλίες του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέα Νικολακόπουλου και της βουλευτή Ηλείας Διονυσίας Αυγερινοπούλου, γίνεται πράξη. Είναι βέβαιο, πως το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα έχει άμεσες ωφέλειες για τους κατοίκους της περιοχής, αφού εκτός από τον καθορισμό χωρικών και πολεοδομικών ρυθμίσεων που επί δεκαετίες ταλαιπωρούν το Νομό, όπως για παράδειγμα με τις χρήσεις γης σε παραλιακές ζώνες, μπορεί μεταξύ άλλων, να αυξήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ηλεία, να επιταχύνει την βιώσιμη ανάπτυξη και να απελευθερώσει ιδιοκτήτες κατοικιών από περιορισμούς και καθυστερήσεις που παρατηρούνταν το προηγούμενο διάστημα. Ιδιαίτερα δε, για το παραλιακό μέτωπο, μέσω του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου – όπως ενημερωθήκαμε – αναμένεται να ρυθμιστούν εκ νέου και σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, οι περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων και οι αναγκαίες υποδομές που σε συνδυασμό με την προοπτική που φαίνεται να δίνει στα λιμάνια Κατακόλου και Κυλλήνης μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη κάθε περιοχής ξεχωριστά αλλά και όλου του νομού συνολικά. Κλείνοντας, τόσο εγώ προσωπικά όσο και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πιστεύουμε πως ο σωστός χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός με την ταυτόχρονη διόρθωση λαθών του παρελθόντος αποτελεί προϋπόθεση για την πρόοδο κάθε τόπου. Με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, η Ηλεία τα αποκτά αυτά και πλέον μπορεί να μπει δυναμικά στο χάρτη της εξέλιξης και της ανάπτυξης».