Συνάντηση με Εκπρόσωπο της Παγκόσμιας Τράπεζας για τα Ύδατα του Ν. Ηλείας είχε η Δρ. Αυγερινοπούλου στο ΝΤΑΒΟΣ

0
528

Σε διμερή συνάντηση που έλαβε χώρα στο Νταβός της Ελβετίας η Δρ. Αυγερινοπούλου, τ. Βουλευτής Ν. Ηλείας, είχε την ευκαιρία να συζητήσει για την κατάσταση των υδάτων στην Ελλάδα, αλλά και συγκεκριμένα της Ηλείας, με τον κ. Guang Ζ. Chen, Προϊστάμενο του Τμήματος Υδάτων της Παγκόσμιας Τράπεζας.
H Δρ. Αυγερινοπούλου συμμετείχε στη Συνδιάσκεψη του Νταβός που οργανώνει κάθε χρόνο το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, καθώς διατελεί Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Συνεργασίας για το Νερό, ενώ από το 2011 έχει ανακηρυχθεί και ως μία από τους «Νέους Παγκόσμιους Ηγέτες» του Φόρουμ προς αναγνώριση του έργου της για τα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία χρηματοδοτεί πάρα πολλά έργα παγκόσμια για το νερό με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 24,5 δισεκατομμύρια δολάρια, η Δρ. Αυγερινοπούλου έθεσε τα ζητήματα της χώρας μας και ιδιαίτερα της Ηλείας. Συζητήθηκε ότι η γενική κατάσταση της ποιότητας των υδάτων της χώρας είναι πολύ καλή τόσο ως προς τα ύδατα κολύμβησης, όσο και ως προς την ποιότητα του πόσιμου νερού. Η Ελλάδα διαθέτει από τα πλέον ποιοτικά και εύγευστα πόσιμα ύδατα. Όμως, κατ’ εξαίρεση, κάποιες περιοχές της χώρας ακόμα δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν αρκετές περιοχές στο Ν. Ηλείας, όπου οι κάτοικοι αναγκάζονται να καταναλώνουν αποκλειστικά εμφιαλωμένο νερό, καθώς η παροχή του πόσιμου νερού είτε δεν είναι επαρκής είτε το νερό δεν είναι καθαρό, αλλά περιέχει βαρέα μέταλλα και άλλα στοιχεία τα οποία το καθιστούν ακατάλληλο για την δημόσια υγεία.
Δόθηκε ακόμα έμφαση στο θέμα της διαχείρισης των υδάτων κατά την αγροτική παραγωγή, καθώς υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% του νερού που χρησιμοποιείται σήμερα για την αγροτική παραγωγή θα μπορούσε να εξοικονομηθεί με σαφή οφέλη τόσο για τα οικοσυστήματα, όσο και για τους ίδιους τους αγρότες. Σε αρκετές περιοχές της χώρας μας το δίκτυο της άρδευσης είναι πεπαλαιωμένο και πρέπει να αντικατασταθεί, για να μην χάνονται οι μεγάλες ποσότητες νερού οι οποίες καταναλώνονται κατά την αγροτική παραγωγή σήμερα. Τονίστηκε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν πλέον σύγχρονες μέθοδοι για την αγροτική παραγωγή, όπως η δορυφορική παρακολούθηση των καλλιεργειών και η εξ αποστάσεως μέσω του διαδικτύου ρύθμιση του ποτίσματος (IoT, Net metering), ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη κατανάλωσης νερού. Για αυτή την αναβάθμιση αυτών των υποδομών όμως, η Δρ. Αυγερινοπούλου τόνισε ότι οι αγρότες και οι φορείς χρειάζονται σημαντική οικονομική υποστήριξη.
Ακόμα αντικείμενο της συνάντησης υπήρξαν οι ανάγκες της χώρας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πλημμυρών, καθώς τόσο ο Ν. Ηλείας, αλλά και πρόσφατα η Αττική και άλλες περιοχές της χώρας μας, υπέστησαν, ζημίες οι οποίες οδήγησαν ακόμα και στην απώλεια ανθρώπινων ζωών, λόγω της ελλιπέστατης προετοιμασίας και της έλλειψης υποδομών για τη διαχείριση των ποταμών και των ρεμάτων.
Τέλος, συζητήθηκε η αναπτυξιακή προοπτική της Ηλείας μέσω της αξιοποίησης των υδατικών της πόρων για την προσέλκυση βιώσιμου τουρισμού, όπως π.χ. με την αξιοποίηση του Φράγματος Καραμανλή και του δικτύου των Ιαματικών Νερών τα οποία διαθέτει, με την έρευνα, όπως με τον πιλοτικό επαναπλημμυρισμό της Λίμνης Μουριάς, αλλά και με την δυνατότητα ανάπτυξης μονάδων εμφιάλωσης νερού από τις εξαιρετικής ποιότητας πηγές της.
Ο κ. Chen διαβεβαίωσε την Δρ. Αυγερινοπούλου ότι αν λάβει επίσημα αίτημα από την Χώρα μας για τη στήριξη σχετικών προγραμμάτων από την Παγκόσμια Τράπεζα, η Τράπεζα θα εξετάσει άμεσα το ενδεχόμενο να ανταποκριθεί και να στηρίξει χρηματοδοτικά το αίτημα της χώρας.
Η Δρ. Αυγερινοπούλου ενημέρωσε για την συνάντηση τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στα περιβαλλοντικά θέματα, είχε δε κατά το παρελθόν διατελέσει και ο ίδιος Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, ενώ στο Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας τα ζητήματα της περιβαλλοντικής διαχείρισης, μεταξύ των οποίων και τα ζητήματα της διαχείρισης των υδάτων, καταλαμβάνουν σημαντικό ρόλο.
Κατά το επόμενο χρονικό διάστημα η Δρ. Αυγερινοπούλου θα πραγματοποιήσει συνάντηση με την Ειδική Γραμματεία Υδατικών Πόρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να ενημερώσει και επισήμως την Κυβέρνηση.