Η μελαγχολία των χριστουγέννων – Της Ηλιάνα Παυλοπούλου (Ψυχολόγος)

0
86

Χριστούγεννα!! Μια περίοδος γεμάτη γιορτές, χαρές, γλέντια και κέφι! Πολύχρωμα στολίδια, λαμπάκια, δώρα κάτω απο το δέντρο, μυρωδιές απο γλυκά, ευκαιρία να μαζευτεί η οικογένεια, να κάτσεις δίπλα στο τζάκι με φίλους αγαπημένους. Πολλοί άνθρωποι λατρεύουν τη μαγική ατμόσφαιρα αυτών των ημερών, ανυπομονούν να δραπετεύσουν από τη σκληρή καθημερινότητα, να νιώσουν τη θαλπωρή, τη ζεστασιά, να ζήσουν το παραμύθι…

Ή μήπως όχι; Ο αντίλογος, η ίδια γιορτή για κάποιους άλλους ανθρώπους…

Χριστούγεννα… μια περίοδος υποχρεωτικής εξωστρέφειας που επιβάλλει να είσαι χαρούμενος. Πρέπει να συναντήσεις «με χαρά» συγγενείς που έχεις να δεις καιρό ενώ παράλληλα αγχώνεσαι για το ενδεχόμενο συγκρούσεων γύρω από το γιορτινό τραπέζι. Αναγκάζεσαι να συμμετάσχεις ή έστω να ισορροπήσεις στο πνεύμα του υπερ-καταναλωτισμού, ανεξάρτητα απο την οικονομική σου κατάσταση. Πολλές οι κοινωνικές υποχρεώσεις που αυξάνουν την απόσταση ανάμεσα στα «θέλω» και στα «πρέπει» με αποτέλεσμα να συμβιβάζεσαι και να δημιουργούνται συναισθήματα εκνευρισμού.

Χριστούγεννα… μια περίοδος δύσκολη για τους μοναχικούς ανθρώπους ή αυτούς που βρίσκονται μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αυτούς που εύχονται έστω και να «έπρεπε» να βρεθούν σε μια συγκέντρωση και που η μοναξιά τους τις μέρες των γιορτών γίνεται πιο εμφανής. Βαρύ το φορτίο για αυτούς που κρύβουν τη θλίψη τους στην καθημερινή ρουτίνα και που τρέμουν στην ιδέα των διακοπών.

Τα Χριστούγεννα… μια περίοδος αυτοκριτικής και αξιολόγησης για τη χρονιά που πέρασε. Στόχοι, φιλοδοξίες, προσδοκίες που δεν πραγματοποιήθηκαν αλλά και η πίεση για σημαντικές αλλαγές, μπορούν να προκαλέσουν άγχος, μελαγχολία και συναισθήματα ανεπάρκειας.

Σύμφωνα με την επιστημονική πλευρά του θέματος, στατιστικά την περίοδο των γιορτών αυξάνονται τα ποσοστά της κατάθλιψης ειδικά στους μοναχικούς ανθρώπους, στους ανθρώπους που έχουν χάσει τη δουλειά τους, που έχουν περάσει από διαζύγιο ή που έχουν χάσει κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο.

Προτάσεις…
1. Δεν απαγορεύεται

➜ να μην είσαι τρισευτυχισμένος τα Χριστούγεννα

➜ να διατηρήσεις τη ψυχραιμία σου και να μην προβείς σε ριζικές αλλαγές στη ζωή σου, εν βρασμώ, μόνο και μόνο επειδή είναι Χριστούγεννα

➜ να πεις «όχι» σε υποχρεώσεις που σε καταπιέζουν

➜ να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου, απλά να ξεκουραστείς – δε σημαίνει ότι είσαι λιγότερο ευτυχισμένος

2. Τι μπορείς να κάνεις για να αντισταθείς στην εμπορευματοποίηση της γιορτής και να γευτείς όσο γίνεται το αληθινό της νόημα……………

Χρησιμοποίησε τη φαντασία σου για να προσφέρεις δώρα που συμβολίζουν την αγάπη σου και φανερώνουν τη διάθεση να αφιερώσεις χρόνο για να ευχαριστήσεις αυτούς που αγαπάς.

Αν δεν έχεις τη διάθεση ή τη δυνατότητα να συμμετάσχεις σε κοινωνικές εκδηλώσεις, μπορείς να εμπλακείς σε εναλλακτικές, πιο απλές δραστηριότητες όπως για π.χ. να δεις ταινίες που πάντα ήθελες και ποτέ δεν είχες το χρόνο.

Ο καλύτερος τρόπος για να πάρεις είναι να δώσεις..Ακόμα κι αν αισθάνεσαι μελαγχολικός, μόνος, μπορείς να προσφέρεις. Υπάρχουν πάντα άνθρωποι που όσο λίγα κι αν είναι αυτά που έχεις να δώσεις για εκείνους είναι πολύτιμα και ικανά να προκαλέσουν μεγάλη χαρά και ανακούφιση.

Ειδικά κοντά σε παιδιά ακόμα και οι πιο κυνικοί θα βιώσουν τα Χριστούγεννα απο διαφορετική προοπτική- στην ουσία τους. Χαρίζοντας λίγες όμορφες στιγμές σε παιδιά που είναι μόνα τους αυτές τις μέρες, είναι σίγουρο ότι θα πάρει κανείς πολλή αγάπη ίσως μάλιστα παρασυρθεί και ταξιδέψει και ο ίδιος λίγο..

Τα Χριστούγεννα αποτελούν μια δύσκολη περίοδο για πολλούς ανθρώπους. Οι υπερβολικές, μη ρεαλιστικές προσδοκίες για ξεκούραση, διασκέδαση, ευχάριστες οικογενειακές στιγμές τις ημέρες των γιορτών, είναι πολύ πιθανό να φέρουν απογοήτευση και μελαγχολία. Είναι σημαντικό ο καθένας να αισθάνεται ελεύθερος να περάσει αυτές τις μέρες όπως επιθυμεί, σύμφωνα με τις προσωπικές του ανάγκες, επιθυμίες και ανάλογα με τη δεδομένη χρονική στιγμή στη ζωή του. Οι δύσκολες στιγμές αποτελούν ευκαιρίες προσωπικής εξέλιξης αν τις διαχειριστούμε έξυπνα. Μαθαίνουμε να αποδεχόμαστε αυτό που έχουμε, να προσπαθούμε να το χρησιμοποιήσουμε με τον πιο δημιουργικό τρόπο και εν τέλει να βρίσκουμε τις δικές μας ισορροπίες, διαδικασία που μας καθιστά πιο προσαρμοστικούς, πιο ικανούς να διεκδικήσουμε τη ζωή που θέλουμε.

Η μελαγχολία των χριστουγέννων – Η Ηλιάνα Παυλοπούλου είναι ψυχολόγος
Περισσότερα στο www.pavlopoulou.gr