Κεκλεισμένων των θυρών όλοι οι αγώνες της Super League για 2 μήνες – Η αποκωδικοποίηση των μέτρων κατά της οπαδικής βίας

 

 

 

 

Την απόφαση της κυβέρνησης για τους επόμενους δυο μήνες να διεξάγονται όλοι οι αγώνες της Super League κεκλεισμένων των θυρών – δηλαδή χωρίς την παρουσία φιλάθλων ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.  Το μέτρο αυτό έχει ως καταληκτική ημερομηνία την 12η Φεβρουαρίου και τότε θα επανεξεταστεί.

Το συγκεκριμένο μέτρο θα επεκταθεί και στις αναμετρήσεις των ομάδων Β που ανήκουν στις ΠΑΕ της Super League και συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της SL2.

Το ίδιο θα ισχύσει και για το Κύπελλο Ελλάδος αλλά και για φιλικούς αγώνες, εφόσον η γηπεδούχος ομάδα συμμετέχει στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 1) περιόδου 2023-2024.

Παράλληλα, ο κ. Μαρινάκης ανακοίνωσε ότι το μέτρο «κεκλεισμένων των θυρών», θα ισχύσει κατά περίπτωση και στους εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων, σημειώνοντας μάλιστα, ότι η πρώτη σχετική απόφαση αφορά τον αγώνα Ολυμπιακός-Μπάτσκα Τόπολα, το βράδυ της προσεχούς Πέμπτης (14/12, 22:00) στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Μάλιστα σε διευκρινιστική ερώτηση ο κ. Μαρινάκης απάντησε ότι τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά παιχνίδια ελληνικών ομάδων που θα γίνουν εντός έδρας θα γίνουν με φιλάθλους.

Οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να τηρηθούν για να μην επεκταθεί το μέτρο αυτό και πέραν της 12ης Φεβρουαρίου είναι:

– Να έχουν εγκατασταθεί κάμερες υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της super league 1 και ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές και

– Να λειτουργεί το σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας.

Επιπρόσθετα μέσα στο διάστημα των 2 αυτών μηνών θα ανακοινωθούν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού μια σειρά από διοικητικά μέτρα μεταξύ των οποίων αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων, πέραν όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη.

Επίσης, αύριο Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 ο Υπουργός Προστασίας του πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα επισκεφτούν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Γεωργία Αδειλίνη.

Θα ζητήσουν:

Την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο.

Οι Υπουργοί θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και θα διαμηνύσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι η ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά.

Η δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις. Ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα. Αν υπάρχουν κάποιοι που με τα όσα υποστηρίζουν δημόσια διαπράττουν αδικήματα διέγερσης σε παράνομες πράξεις.

Να σημειωθεό ότι όλα αυτά είναι εις γνώση και συμφωνία της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (UEFA).