«Κατέβασαν ρολά» αντιδρώντας στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

0
107

Να μην κατατεθεί με τη σημερινή του μορφή και να προχωρήσουν διορθώσεις αλλά και καταργήσεις σε συγκεκριμένα άρθρα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται να πλήξει τους επαγγελματίες τους αυτοαπασχολούμενους και τους επιστήμονες, ζήτησαν κατά την διάρκεια της χθεσινής συγκέντρωσης , που πραγματοποιήθηκε έξω από το χώρο του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου Πύργου οι εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.
Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και τα καταστήματα εστίασης έμειναν σήμερα ερμητικά κλειστά μετά το κάλεσμα των συλλόγων για κλείσιμο και συγκέντρωση όλων των επαγγελματιών στην κεντρική πλατεία του Πύργου, ενώ είχε προηγηθεί αντίστοιχη κινητοποίηση και στην κεντρική πλατεία Αμαλιάδας.

Ζητούν φορολόγηση
για τα πραγματικά εισοδήματα που αποκτήθηκαν
«Οι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι – επιστήμονες είναι κατά της φοροδιαφυγής. Θέλουμε απλός να πληρώνουμε αυτό που βγάζουμε» τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης ενώ επεσήμανε «Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις όταν θέλουν να μαζέψουν χρήματα καταφεύγουν στους ελευθέρους επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους – επιστήμονες. Έκτακτες εισφορές – φόρος επιτηδεύματος -προκαταβολή φόρου (αν όμως καθυστέρησης μια δόση του πληρώνεις τόκο ενώ σε εμάς τα επιστρέφει άτοκα) περαίωση και άλλα.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που είναι σε διαβούλευση και κατά την κυβέρνηση είναι στην κατεύθυνση για την πάταξη της φοροδιαφυγής βάλει κατά όλων, επί δικαίων και αδίκων. Είναι ένα καθαρά φοροεισπρακτικός νόμος .
Οι περισσότεροι απορροφήσαμε αύξησης, ρεύματος -καύσιμων – πρώτων υλών αν όχι στο σύνολο τους αλλά σε μεγάλο μέρος για να μπορέσουμε να μην χάσουμε τους πελάτες μας (που και αυτοί με την σειρά τους τα βγάζουν δύσκολα). Δεν έχουμε αφορολόγητο. Πληρώνουμε από το πρώτο ευρώ. Με το νέο νόμο, δεν δέχονται ότι ύστερα από όλα αυτά που έχουμε περάσει, υπάρχουν επιχειρήσεις με εισόδημα κάτω από 10.920. Στην καλύτερη υπολογίζει για το εισόδημα μας, με βάση τον κατώτατο μισθό μικτό επί 14 όταν τα ασφαλιστικά τα πληρώνουμε εμείς και από εμάς δεν αφαιρεί τις δικές μας ασφαλιστικές εισφορές. Εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω κανέναν επαγγελματία να παίρνει δώρο από την επιχείρηση του.


Δεν δέχονται ότι μια επιχείρηση μπορεί να έχει και ζημίες (κατά την κυβέρνηση ζημίες μπορούν να έχουν μόνο οι εταιρίες και οι μεγάλοι. Οι ατομικές – αυτοαπασχολούμενοι – επαγγελματίες και επιστήμονες- ΟΧΙ). Εμείς τους λέμε ότι δέκα και πλέον χρόνια έχουμε δεχτεί πολλά πλήγματα (μνημόνια, capital control, περιορισμούς, υποχρεωτικά κλεισίματα και πολλά άλλα) και έχουμε οδηγηθεί πολλές φορές σε αδιέξοδα. Υπάρχουν επιχειρήσεις εποχιακές που τις κρατάνε ανοιχτές με το προσωπικό χωρίς να κάνουν τζίρο γιατί όταν χρειαστούν προσωπικό δεν υπάρχει για να ξαναπροσλάβουν. Υπάρχουν επαγγελματίες -έμποροι που κρατούν την επιχείρηση γιατί είναι κοντά στην σύνταξη, απλός για να πληρώνουν την ασφάλεια τους . Υπάρχουν ημέρες που πας στο γραφείο -στο κατάστημα και δεν εισπράττεις τίποτα, αλλά τα έξοδα τρέχουν, τους υπαλλήλους τους πληρώνεις. Τα πρόστιμα που παρουσιάζονται είναι εξοντωτικά. Έρχεται και μας βάζει πρόστιμο αν στείλουμε εκπρόθεσμα τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ. Λένε ότι οι μικροί και οι μικρομεσαίοι είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης του κράτους. Τώρα με το νέο νομοσχέδιο έρχεται και σε τιμωρεί με περισσότερο φόρο. Με το μοναδικό αριθμό για κάθε ΚΑΔ έρχεται και εξομοιώνει τους μεγάλους με τους μικρούς. Αν ο τζίρος σου είναι μεγαλύτερος από το μέσο όρο, επιπλέον φόρος. Αν έχεις προσωπικό, μεγαλύτερος φόρος. Αν έχεις χρόνια επιχείρηση, μεγαλύτερος φόρος. Και σε όλα αυτά να μην ξεχνάμε ότι ανεβάζει και την προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά. Πριν 3 χρόνια ψήφισαν τα MYDATA και μας ανάγκασαν όλους να μπούμε σε έξοδα για να γίνει η διασύνδεση με την ΑΑΔΕ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ότι αγοράζει κάποιος από κάποιο προμηθευτή τα ανεβάζει στην ΑΑΔΕ και επίσης ο επαγγελματίας ότι πουλάει κάνει το ίδιο, άρα μπορεί εύκολα να κάνει ελέγχους και να πιάσει την φοροδιαφυγή. Τη στιγμή που τα συστήματα του υπουργείου δεν είναι έτοιμα να δεχτούν τον όγκο που στέλνουμε- την στιγμή που δεν μας εξασφαλίζει σταθερό internet και γι’ αυτό ο μικρομεσαίος φταίει. Με λίγα λόγια την ανικανότητα του κράτους να κάνει ελέγχους και να λειτουργήσει σωστά την πληρώνουμε εμείς. Το κερασάκι στην τούρτα, είναι ότι έρχεται στο τέλος του οικονομικού έτους να μας πει ότι «κύριοι τα εισοδήματα που αποκτήσατε φέτος εγώ γιατί έτσι «γουστάρω» θα τα φορολογήσω με τον νόμο που θα ψηφήσω στο τέλος του έτους». Δεν το δεχόμαστε. Οι επαγγελματίες- έμποροι- αυτοαπασχολούμενοι- επιστήμονες, φταίνε για την φοροδιαφυγή και τα δεινά της χώρας;
Ζητάμε την φορολόγηση για τα πραγματικά εισοδήματα που αποκτήθηκαν. Ζητάμε να ξαναδείτε το άρθρο με τα πρόστιμα, το ύψος τους, αλλά και εφαρμοστούν αφού είστε έτοιμοι σαν κράτος (δεν μπορείτε να τιμωρείτε τους πολίτες για κάτι που δεν είστε έτοιμοι εσείς)».

Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Πύργου

«Χαιρετίζω με ενθουσιασμό τη μοναδική συγκέντρωση της μεσαίας τάξης της πόλης μας τα τελευταία χρόνια. Προφανώς δεν μας συγκίνησαν θέματα όπως το Πανεπιστήμιο, το Νοσοκομείο κ.α». τόνισε ο δήμαρχος Πύργου Τ. Αντωνακόπουλος κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του ενώ υπογράμμισε: « Είμαστε στην ύστατη φάση μιας πορείας προς τα κάτω. Αυτό όμως είναι κάτι που εάν εγκαταλείψουμε την επιδερμική αντίληψη των πραγμάτων και την επικοινωνιακή τους ανάδειξη, θα αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος στη Δημοκρατία εκτός από τη συλλογική αγωνιστική παρουσία απέναντι σε πολιτικές που βλάπτουν συγκεκριμένες τάξεις και μάλιστα τον κορμό της ελληνικής παραγωγικής διαδικασίας. Γιατί μόνο στην Ελλάδα οι αυτοαπασχολούμενοι είναι το υψηλότερο ποσοστό φορολογουμένων. Είναι χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας. Όμως δεν είναι θέμα που θα το λύσουν οι λογιστές ή θα λυθεί μέσα σε ένα υπουργικό γραφείο. Είναι θέμα πολιτικής, που δεν θέλει κανείς να το καταλάβει. Διαφορετικά θα είχαμε πάρει άλλο δρόμο πολιτικής σ’ αυτή τη χώρα.
Ας ανοίξουμε το μυαλό μας να καταλάβουμε τί γίνεται στην Ευρώπη και τον κόσμο και ας επιστρέψουμε στο δρόμο της συλλογικής δράσης. Να τελειώνει ο ατομισμός και ο ναρκισσισμός των επικοινωνιακών στόχων που έχουν επιβάλλει στους πολίτες. Ο αγώνας πρέπει να επαναληφθεί και να γίνει πιο ισχυρός. Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος και η ιστορία έχει αποδείξει ότι προοδεύουν οι άνθρωποι που διαφωνούν και κάνουν …φασαρία απέναντι στην συντηρητική ταφόπλακα που πάντα επιχειρείται να μπαίνει στις κοινωνίες. Ο Δήμος Πύργου είναι συμπαραστάτης σας!
Αξίζουν συγχαρητήρια στους οργανωτές κι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί. Είναι ο μόνος δρόμος, όχι μόνο αντίστασης, αλλά και δημιουργικής παρουσίας. Εκτιμώ ότι καμία κυβέρνηση δεν θέλει να έρθει σε ολομέτωπη σύγκρουση με τον κορμό της ελληνικής κοινωνίας, τη μεσαία τάξη».

«Πρέπει να καταργηθεί το άρθρο 13»

Ιδιαίτερη μνεία στο φορολογικό νομοσχέδιο έκανε ο πρόεδρος της Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ν. Ηλείας Αλέξης Νταουλάρης σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το άρθρο 13 του νέου φορολογικού Νομοσχεδίου που αναφέρεται στο ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, θα πρέπει να καταργηθεί. Παράλληλα ο Α. Νταουλάρης σημειώνοντας παράλληλα ότι και οι προσωπικές επιχειρήσεις- εταιρείες είναι δυνατό να παρουσιάσουν ζημιά. «Οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν την καθιέρωση ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος ίσο με τον ετήσιο κατώτατο μισθό επί 14 μήνες δηλαδή στα 10.920 ευρώ με 6 χρόνια λειτουργίας και θα φθάνει τα 14.196 ευρώ για 12 χρόνια λειτουργίας. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται τόσο με την πάροδο των ετών λειτουργίας της επιχειρηματικής δραστηριότητας (ανά τριετία συν 10% με εξαίρεση τα τρία πρώτα χρόνια και έως τρεις τριετίες) αλλά και σε συνάρτηση με τις αμοιβές του προσωπικού που απασχολούν όπως επίσης και με τον μέσο όρο τζίρο του ΚΑΔ του κλάδου της προηγούμενης χρονιάς».
Χαιρετισμό απεύθυνε και ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις Νίκος Γκότσης. Από την πλευρά της, η Ευγενία Γιαμπαστή από το σύλλογο Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ν. Ηλείας διάβασε την επιστολή η οποία θα δοθεί στους Ηλείους Βουλευτές με τα αιτήματα όλων.