Καταγγελία -και- από τους Ιατρικούς Συλλόγους Ηλείας και Μεσσηνίας για ιστοσελίδα που… πουλά συνταγογραφήσεις χωρίς εξέταση

Την έντονη αντίδραση Ιατρικών Συλλόγων της χώρας έχει προκαλέσει ιστοσελίδα που πουλά συνταγογράφηση φαρμάκων, έναντι 12 ευρώ, εξετάσεων έναντι 8 ευρώ, και αναρρωτικές άδειες έναντι 10 ευρώ.
Η συζήτηση για την ιστοσελίδα tilegiatros.gr έχει «φουντώσει» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την ανακάλυψή της από γιατρούς, οι οποίοι ζητούν παρέμβαση από τα αρμόδια όργανα των Συλλόγων τους για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Ο διαχειριστής της εταιρείας τηλεϊατρικής, η οποία φέρεται να έδινε συνταγές και ιατρικές βεβαιώσεις χωρίς επίσκεψη σε γιατρό, φέρεται να είναι ένας ποδοσφαιριστής, κάτοικος Πολωνίας…
Στον «τηλεγιατρό» επισημαίνεται ότι έχει πιστοποίηση από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Η χρήση των λογοτύπων των Συλλόγων είναι παράνομη, όπως προκύπτει από τους Συλλόγους, οι οποίοι ουδέποτε έχουν δώσει τέτοια πιστοποίηση.
Στην αντίδραση των Ιατρικών Συλλόγων προστέθηκε και η ανακοίνωση 21 Συλλόγων της επαρχίας μεταξύ αυτών, και ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας.
Η κοινή ανακοίνωση 21 Ιατρικών Συλλόγων:
Η λήψη ιστορικού, η κλινική εξέταση, ο καθορισμός θεραπείας και η συνταγογράφηση, αποτελούν ιατρικές πράξεις που απορρέουν αποκλειστικά από την σχέση ιατρού – ασθενή και πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ με φυσική παρουσία.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ιατρική νομοθεσία, ιδιωτικοί φορείς, οι οποίοι παρέχουν αποκλειστικά υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Π.Φ.Υ), είναι οι ακόλουθοι:
– Ιδιωτικά ιατρεία
– Ιδιωτικά πολυϊατρεία
– Ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια
– Ιδιωτικά εργαστήρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης
Οι παραπάνω δομές υγείας λειτουργούν ΜΟΝΟ με την αδειοδότηση του εκάστοτε Ιατρικού Συλλόγου του νομού, όπως επίσης οι ιατροί / επιστημονικά υπεύθυνοι, που εργάζονται στις παραπάνω δομές, πρέπει να είναι δηλωμένοι στα μητρώα του συλλόγου.
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι σας ενημερώνουν πως δεν υπάρχει καμία εταιρεία ή εφαρμογή που να αντικαθιστά τον ιατρό και δηλώνουν πως δεν έχουν αδειοδοτηθεί τέτοιου τύπου εγχειρήματα, που μόνο σκοπό έχουν την εμπορευματοποίηση της υγείας.
Μαζί με τους πολίτες θα διατηρήσουμε αρραγές το αίσθημα ασφάλειας στη παροχή υπηρεσιών περίθαλψης από τον ιατρό, γιατί αυτός είναι που προασπίζει έμπρακτα την υγεία.
ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΙΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Γεώργιος Αγραφιώτης
ΙΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Παναγιώτα Βούλγαρη
IΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ Αριστόβουλος Τριβλής
ΙΣ ΚΩ Κατερίνα Γαβαλά
ΙΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ Κωνσταντίνος Κατσαρός
ΙΣ ΛΑΡΙΣΑΣ Κων/νος Γιαννακόπουλος
ΙΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ Βασίλης Ψυχογυιός
ΙΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Χρήστος Βενέτης
ΙΣ ΕΥΒΟΙΑΣ Κωνσταντίνα Καρλή
ΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Δημήτρης Τζωρτζίνης
ΙΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Αλέξανδρος Πατριανάκος
ΙΣ ΠΑΤΡΩΝ Άννα Μαστοράκου
ΙΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ Νεκταρία Χαλκιά
ΙΣ ΠΙΕΡΙΑΣ Ηρακλής Τσανικίδης
ΙΣ ΕΠ. ΚΑΛΥΜΝΟΥ Γεράσιμος Αποστολάτος
ΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Νικόλαος Πλατανησιώτης
ΙΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Δημήτρης Καλούδης
ΙΣ ΡΟΔΟΠΗΣ Βασίλειος Λούρμπας
ΙΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Χρυσοβαλάντης Μέλλος
ΙΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Μαρία Αθανασίου
ΙΣ ΧΙΟΥ Γιάννης Γεωργιάδης
ΙΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Παναγιώτης Τσιαλούκης
ΙΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ Κων/νος Τσαούσης
ΙΣ ΧΑΝΙΩΝ Παρασκευή Ορφανουδάκη
ΙΣ ΠΥΡΓΟΥ Χρήστος Γιαννικούλης