Έξι συνολικά στη Δυτική Ελλάδα Τα Λιμάνια Κατακόλου και Κυλλήνης συμπεριλήφθηκαν στα λιμάνια του προγράμματος «PORTOLANES»

0
81

Ο ναυτικός τουρισμός στην Ελλάδα εμφανίζει υψηλές δυνατότητες ανάπτυξης λόγω της εκτεταμένης ακτογραμμής της χώρας, των πολλών νησιών και της πλούσιας ναυτικής ιστορίας της. Στο πλαίσιο του έργου «PORTOLANES» και σε συνέχεια χαρτογράφησης και αξιολόγησης του ναυτικού τουρισμού με έμφαση στα μικρά και μεσαία λιμάνια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, επιλέχθηκαν έξι (6) λιμάνια, κατάλληλα για την ανάδειξη και αξιοποίησή τους.
Οι τέσσερις διαφορετικοί τύποι λιμένων είναι οι «Μαρίνες», τα «Τουριστικά Καταφύγια», τα «Αγκυροβόλια» και οι «Ξενοδοχειακοί Λιμένες». Τα τέσσερα (4) κριτήρια για την επιλογή τους, είναι το μέγεθος, η ευρύτερη γεωγραφική κάλυψη της περιοχής Δυτικής Ελλάδας, η διαθεσιμότητα εναλλακτικών τουριστικών προσφορών και τέλος η διαθεσιμότητα υπηρεσιών.
Με βάση τα παραπάνω, οι επιλεγμένοι λιμένες για συμπερίληψη από την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας είναι:
➢ Πάλαιρος – Βουνάκι (Αιτ/νια): με θεματική διαδρομή «Επανασύνδεση με τη Φύση»
➢ Αίγιο (Αχαΐα): η θεματική διαδρομή έχει σχεδιαστεί για τις ομάδες επισκεπτών που επιθυμούν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τους γαστρονομικούς θησαυρούς της περιοχής και ιδιαίτερα τα τοπικά της κρασιά.
➢ Κατάκολο (Ηλεία): η θεματική διαδρομή, η οποία έχει ως αφετηρία τον λιμένα του Κατάκολου, σκοπό έχει να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά της Δυτικής Ελλάδας εστιάζοντας σε κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία.
➢ Κυλλήνη (Ηλεία): η θεματική διαδρομή έχει σχεδιαστεί για να αναδείξει τους φυσικούς πόρους της Κυλλήνης και της γύρω περιοχής.
➢ Μεσολόγγι (Αιτ/νια): η θεματική διαδρομή στοχεύει στο να αναδείξει την ελληνική ιστορία των τελευταίων 200 ετών, με έμφαση στην Επανάσταση ενάντια στην Οθωμανική κατοχή του 1821.
➢ Άκτιο (Αιτ/νια): η θεματική διαδρομή στοχεύει στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των γύρω περιοχών, με ανοδική κατεύθυνση προς την Ήπειρο.
Ο κάθε λιμένας έχει επιλεχθεί για διαφορετικούς λόγους. Ενδεικτικά για την Μαρίνα Βουνάκι της Παλαίρου θα πρέπει να αναφερθεί πως οι τρέχουσες δυνατότητες ελλιμενισμού του λιμανιού είναι περίπου 70 θέσεις και η υποδομή περιλαμβάνει κανάλια επικοινωνίας VHF, βοήθεια αποβάθρας, βοηθήματα πλοήγησης, εγκαταστάσεις στη στεριά και υπηρεσίες ασφάλειας.
Το λιμάνι του Αιγίου είναι σε μια εξαιρετική τοποθεσία που προσφέρει τουριστικές υπηρεσίες όπως διαμονή, θυρωρείο, κέντρο πληροφοριών (Ναυτικός και Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Αιγίου). Όσον αφορά τις υποδομές, το λιμάνι στερείται καναλιών επικοινωνίας VHF, βοήθειας αποβάθρας, αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, βοηθημάτων πλοήγησης, διαχείρισης απορριμμάτων και ασφάλειας.
Το λιμάνι του Κατάκολου είναι προορισμός για κρουαζιερόπλοια και προσφέρει σημαντικές συνδέσεις με την ηπειρωτική χώρα. Η γειτνίασή του με σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα όπως η Αρχαία Ολυμπία σε συνδυασμό με τις μαγευτικές παραλίες, όπως η παραλία που εκτείνεται για χιλιόμετρα προς τα νότια, το καθιστούν ιδανικό προορισμό όχι μόνο για κρουαζιερόπλοια αλλά και γιοτ, ιστιοφόρα και μηχανοκίνητα σκάφη όλων των ειδών. Ως προορισμός κρουαζιερόπλοιων, παρέχει πληθώρα υπηρεσιών που μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του ναυτικού τουρισμού. Όσον αφορά τις υπηρεσίες και τις υποδομές, το λιμάνι του Κατάκολου είναι ένα από τα πιο προηγμένα της περιοχής παρέχοντας συντήρηση και επισκευές, κανάλια επικοινωνίας VHF, υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων, αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης και χερσαίες εγκαταστάσεις. Άλλες συμπληρωματικές τουριστικές υπηρεσίες περιλαμβάνουν μεταφορά από και προς το λιμάνι, επιλογές για φαγητό και διαμονή.
Το λιμάνι της Κυλλήνης λειτουργεί ως η κύρια σύνδεση προς Ζάκυνθο και Κεφαλονιά. Η μεσαίου μεγέθους χωρητικότητα μικρών σκαφών του φτάνει τις 150 θέσεις και βρίσκεται στο νότιο άκρο μιας μεγάλης έκτασης παραλιών που υπάρχουν στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας. Η γύρω περιοχή είναι γεμάτη με μικρούς γραφικούς οικισμούς και χωριά, παραλίες και άλλα φυσικά αξιοθέατα που είναι ιδανικά για την περαιτέρω επέκταση του τουρισμού στην περιοχή και αποτελούν ιδανικούς γαλήνιους προορισμούς για τους επισκέπτες. Οι λιμενικές υπηρεσίες και οι υποδομές περιλαμβάνουν επί του παρόντος νερό και ηλεκτρισμό, βοήθεια για την αποβάθρα και αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης, ενώ διατίθενται υπηρεσίες διαμονής, θυρωρείου, μεταφοράς και εστίασης. Συντήρηση σκαφών, βοηθήματα πλοήγησης, διαχείριση απορριμμάτων, ασφάλεια, εγκαταστάσεις στη στεριά και ένα κέντρο πληροφοριών δεν έχουν ακόμη προστεθεί στις παρεχόμενες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες του λιμανιού.
Το λιμάνι του Μεσολογγίου μπορεί να προσφέρει καταφύγιο και υπηρεσίες σε 275 πλοία. υποδομή και οι παρεχόμενες υπηρεσίες του λιμανιού καλύπτουν τη συντήρηση και τις επισκευές, τη βοήθεια ελλιμενισμού, τη διαχείριση απορριμμάτων, τις εγκαταστάσεις και την ασφάλεια στη στεριά, αλλά δεν υπάρχουν βοηθήματα πλοήγησης και καναλιών επικοινωνίας VHF.
Οι συμπληρωματικές τουριστικές υπηρεσίες συνίστανται αποκλειστικά στο φαγητό, καθώς δεν υπάρχουν επιλογές μεταφοράς ή διαμονής στην κοντινή περιοχή. Η μαρίνα του Άκτιου είναι εύκολα προσβάσιμη, καλά προστατευμένη, αποτελώντας ιδανικό σημείο εκκίνησης για εξερεύνηση των μαγευτικών ακτών των νησιών του Ιονίου.
Η Μαρίνα Κλεοπάτρα στο Άκτιο μπορεί να φιλοξενήσει 100 πλοία μήκους έως 30 μέτρα και βύθισμα έως 8 μέτρα προσφέροντας ημερήσια, μηνιαία και ετήσια συμβόλαια ελλιμενισμού. Τα σκάφη είναι αγκυροβολημένα κατά μήκος πλωτών σχεδίων, πλάτους 4 μέτρων.
Το λιμάνι του Ακτίου προσφέρει τις περισσότερες υπηρεσίες από τα έξι επιλεγμένα λιμάνια, συμπεριλαμβανομένης της υποβοήθησης ελλιμενισμού, των βοηθημάτων πλοήγησης, της διαχείρισης απορριμμάτων και της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Οι
συμπληρωματικές τουριστικές υπηρεσίες περιλαμβάνουν φαγητό, μεταφορά και διαμονή και δεν περιλαμβάνουν κέντρα πληροφοριών ή θυρωρείο.
Το Υπουργείο Τουρισμού συμμετέχει ως δικαιούχος στο έργο με τίτλο ««Sustainable development of nautical tourism & enhancement of small ports of the Ιonian sea» και ακρωνύμιο «PORTOLANES» το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020.