Ελαιόλαδο: Πλιάτσικο σε ελαιώνες – Πού θα φτάσει η τιμή του τενεκέ

0
46

 

 

Ξεκίνησε η ελαιοκομική περίοδος και βρίσκονται σε έξαρση βρίσκονται οι κλοπές ελαιοκαρπών, αλλά και ελαιολάδου.

Ειδικότερα στη Χαλκιδική καταγγέλονται κλοπές σακιών με ελιές που έχουν μαζέψει παραγωγοί στα χωράφια.

Εν τω μεταξύ, με ενδιαφέρον παρακολουθούν τη φετινή ελαιοκομική σεζόν καταναλωτές και παραγωγοί αφού το ράλι στις τιμές του ελαιόλαδου καταγράφει ιστορικά ρεκόρ.

Και μπορεί οι καταναλωτές να ανησυχούν αφού καλούνται εν μέσω γενικότερης ακρίβειας να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, όμως το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο εκεί.

 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι φέτος λόγω της μεγάλης μείωσης της παραγωγής ότι τα ελαιοτριβεία δεν πρόκειται να δουλέψουν όσο τα προηγούμενα χρόνια αφού σύμφωνα με όσα αναφέρει στο Newsbomb.gr, ο κ. Μανώλης Γιαννούλης Πρόεδρος, Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ) μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή.

Σύμφωνα με τον ίδιο «όσον αφορά τις τιμές οι αυξήσεις θα διατηρούνται όσο υπάρχει ζήτηση. Αν η ζήτηση μειωθεί θα μειωθούν και οι τιμές αλλά αυτό δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει πότε θα συμβεί».

Αξίζει να σημειωθεί πως η εκτίμηση ότι σε επίπεδο προσφοράς θα λείψουν παγκοσμίως σχεδόν 1 εκατ. τόνοι την επόμενη εμπορική περίοδο 2023-2024, τη στιγμή μάλιστα που τα αποθέματα βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, δημιουργεί σοβαρή αβεβαιότητα για το πού βρίσκεται το «ταβάνι» των αυξήσεων στις τιμές παραγωγού. Ήδη στην αγορά γίνεται λόγος για 9, ακόμη και 10 ευρώ/κιλό, εξέλιξη που θα εκτοξεύσει εκ νέου τους τιμοκαταλόγους λιανικής.

Πού θα φτάσει η τιμή του τενεκέ

Για την φετινή χρονιά μίλησε στο Newsbomb.gr και ο κ. Μύρωνας Χιλετζάκης, Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης – Ένωσης Ηρακλείου. Σύμφωνα με τον ίδιο οι τιμές για περσινά λάδια αυτή την στιγμή είναι στα 8,50 ευρώ το κιλό (τιμή παραγωγού).

«Η πρώτη δημοπρασία που έγινε για την φετινή παραγωγή ήταν στους Αγίους Αποστόλους Λακωνίας με τιμή εκκίνησης τα 9,25 ευρώ το κιλό. Με δεδομένο ότι φέτος το λάδι είναι δυσεύρετο κανείς δεν ξέρει που θα φτάσει φέτος η τιμή του. Εκτιμώ ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε τιμές και πάνω από τα 10 ευρώ ενώ όσον αφορά τον τενεκέ θα πωλείται από 170 έως και 200 ευρώ», αναφέρει στο Newsbomb.gr ο κ. Μύρωνας Χιλετζάκης.

Και προσθέτει: «στην Κρήτη φέτος έχουμε το 1/6 της περσινής παραγωγής. Όσον αφορά τις τιμές στο Ηράκλειο η πρώτη δημοπρασία θα γίνει τέλη Νοεμβρίου».

Με 9,25 ευρώ το λίτρο πωλήθηκε το «πρώτο» ελαιόλαδο

Το «πρώτο» λάδι νέας σοδειάς στην Ηλεία έφυγε από τους παραγωγούς με τιμή αυξημένη κατά 120% σε σύγκριση με το 2021, φθάνοντας τα 9,25 ευρώ ανά λίτρο, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη ελαιοτριβείου Κώστα Παπαδόπουλο, ο οποίος μίλησε στο OPEN.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία. Στο ελληνικό έδαφος καλλιεργούνται περισσότερα από 132 εκατ. ελαιόδεντρα, από τα οποία παράγονται σε χρονιές «κανονικές», περίπου 300.000 τόνοι ελαιόλαδου ετησίως, εκ των οποίων το 82% ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο». Περίπου η μισή από την ετήσια ελληνική παραγωγή ελαιόλαδου εξάγεται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.