Διπλή γιορτή, διπλή χαρά η 25η Μαρτίου για όλο το Ελληνικό έθνος.

0
442

25η Μαρτίου 1821

Διπλή γιορτή, διπλή χαρά η 25η Μαρτίου για όλο το Ελληνικό έθνος.

Με την επέτειο της 25ης Μαρτίου έρχονται στην μνήμη μας και τιμούμε τους αγωνιστές που κήρυξαν την Ελληνική Επανάσταση του 1821, όλους εκείνους που θυσιάστηκαν και βασανίστηκαν σε όλο το διάστημα του πολύχρονου πολέμου.

25η Μαρτίου μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης .Την ημέρα αυτή ο Αγγελος Κυρίου με το λευκό κρίνο στο χέρι, υπόσχεται στην ανθρωπότητα σωτηρία και αναγέννηση. Αναγγέλλει τον ερχομό του Θεανθρώπου, του Σωτήρα του κόσμου.

Η Ελληνική επανάσταση του 1821 είναι η αφετηρία και ο πρώτος μεγάλος σταθμός της Ιστορίας της Νεότερης Ελλάδας ενώ συγχρόνως είναι συνδετικός κρίκος με την Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας αφού η Εθνική συνείδηση των Ελλήνων διατηρήθηκε και ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο μέσα στις συνθήκες δουλείας επί 400 χρόνια περίπου, μετά την πτώση του Βυζαντίου.

Τετρακόσια ολόκληρα χρόνια κρατούν τον αβάσταχτο ζυγό της τυραννίας δεχόμενοι ταπεινώσεις και εξευτελισμούς αλλά η σπίθα για ελευθερία στην καρδιά των Ελλήνων δεν έσβησε ποτέ.

Ολοι οι Έλληνες, πλούσιοι και μορφωμένοι, καταπιεζομενοι στην υπόδουλη Ελλάδα η επιφανείς στο εξωτερικό δεν έπαψαν ποτέ να οργανώνουν την αντίσταση και τον πόλεμο κατά των κατακτητών. Τα ένοπλα τμήματα των Κλεφτών και Αρματολων αποτελούσαν το μαχόμενο στρατό. Οι δάσκαλοι του γένους και οι απλοί μορφωμένοι από τον Αγ. Κοσμά τον Αιτωλο και τον Ρήγα Φεραιο μέχρι τον απλό Παπά του χωριού δίδασκαν Ελληνικά γράμματα στο Κρυφό σχολειό, τόνωναν το Εθνικό φρόνημα και προτρεπανε το λαό να επαναστατήσει. Και ο λαός ξεσηκωνοταν σε κάθε ευκαιρία κάνοντας σχεδόν πάνω από 150 εξεγέρσεις δίχως όμως το ποθούμενο αποτέλεσμα.

Κατόπιν τόσον δοκιμασιών οι Ελληνες αποφασίζουν να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις και με την βοήθεια μιας ομάδας αρχικά τριών ατόμων η οποία ονομαζόταν «Φιλική Εταιρία» με ιδρυτές τον Νικόλαο Σκουφά, τον Εμμανουήλ Ξανθο και τον Αθανάσιο Τσακάλωφ ξεκινάει ο δρόμος για την προετοιμασία μιας αποτελεσματικής εξέγερσης του Ελληνικού Εθνους.
Ελληνες και σκλαβιά είναι δύο πράγματα τελείως αντίθετα, τελείως ασυμβίβαστα για την Ελληνική ψυχή.Στις φλέβες των Ελλήνων κυλά μόνο ελεύθερο Ελληνικό αίμα.

Γι’αυτό και οι ραγιάδες των τετρακοσίων χρόνων πήραν την μεγάλη απόφαση :

ΛΕΥΤΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ

25η Μαρτίου 1821 ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός με οπλαρχηγούς τον Ανδρέα Λοντο και Ανδρέα Ζαϊμη κήρυξαν την επανάσταση στην μόνη της Αγιας Λαύρας, στα Καλάβρυτα της Πελοποννήσου.Ηδη όμως από τις 23 Μαρτίου οι Μανιάτες και οι Μεσσήνιοι, με οπλαρχηγούς τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον Πέτρο Μαυρομιχάλη, είχαν ελευθερώσει την Καλαμάτα ,οπου στις 28 Μαρτίου σχηματίστηκε προσωρινή κυβέρνηση.Η επανάσταση εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την Ελλάδα.

Σειστηκε η σκλαβωμένη πατρίδα και η μεγάλη απόφαση Λευτεριά η Θάνατος είναι το σάλπισμα που ακούγεται σε όλες της γωνιές της γής και γίνεται τρόμος για τους κατακτητές που βλέπουν ολιγαριθμους, σχεδόν άοπλους Ελληνες να καταστρέφουν έναν τέτοιο αντίπαλο στρατό ο οποίος ήταν άρτια εξοπλισμένος και πολυάριθμος.

ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Η επανάσταση του 1821 είναι γεγονός παγκοσμίου σημασίας διότι υπήρξε η πρώτη Εθνική Επανάσταση για την ανεξαρτησία ενός υπόδουλου Εθνους που παραδειγματισε και άλλους υπόδουλους λαούς.

Ευλαβεις προσκυνητές λοιπον σήμερα, κλίνουμε νοερά το γόνυ μπροστά στους τάφους των αθάνατων νεκρών μας και υψώνουμε με ευγνωμοσύνη το νού και την καρδιά μας στους ελευθερωτές, τους ήρωες και μάρτυρες των ηρωικών αγώνων του 1821.
Τους ατενίζουμε με υπερηφάνεια, γιατί κρατήσαμε μέχρι τώρα αυτά που μας παρέδωσαν και τους υποσχόμαστε ότι είμαστε έτοιμοι οποιαδήποτε στιγμή να φανούμε αντάξιοι τους.

ΖΗΤΩ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ

(απο την στρατιωτικό-συγγραφέα Αννα Κορτεση )