Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου – Έργα πνοής για τις ορεινές περιοχές

0
234

Τις περιοχές που θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα το μεγαλύτερο έργο ορεινών μονοπατιών στην Ηλεία, στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, επισκέφθηκε την Πρωτομαγιά η υπ. Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Η κα. Αυγερινοπούλου και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, είχε όλο το προηγούμενο διάστημα και με στόχο την ολοκλήρωση της μελέτης, διαρκή και συστηματική επικοινωνία με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκρέκα και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αμυρά , το Υπουργείο Τουρισμού, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας καθώς και τον Δασάρχη Πύργου, κ. Λάττα. 

Η ανάδειξη της περιοχής αποτελούσε άλλωστε πάγιο αίτημα που της είχαν θέσει οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής και η τοπική αυτοδιοίκηση και για το οποίο εργάζεται επισταμένα εδώ και μια δεκαετία. Η από 14.05.2021 ερώτηση που είχε καταθέσει δε στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκρέκα, και τον τότε Υπουργό Τουρισμού, κ. Θεοχάρη, επιτάχυνε τις διαδικασίες για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και των μονοπατιών της ορεινής Ολυμπίας και είχε ως αποτέλεσμα την ένταξη στο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας της σχετικής πρότασης που υπέβαλε ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας. 

Επισκεπτόμενη το Κούμανι, την Αγία Τριάδα, την Αγία Κυριακή, τα Τσίπιανα και την Κρυόβρυση, η κα. Αυγερινοπούλου αντάλλαξε απόψεις με τους φορείς και τους κατοίκους, καθώς το έργο που θα υλοποιηθεί θα συμβάλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος, την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού και του οικοτουρισμού, την ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων της περιοχής και των μονοπατιών εντός του πλαισίου της βιωσίμου αναπτύξεως. Η σύνδεση της ευρύτερης περιοχής με το μοναδικό αυτοφυές σπερμοφυές δρυοδάσος των Βαλκανίων, τη Φολόη (περιοχή Natura 2000), και με μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς προσδίδουν στην ευρύτερη περιοχή ένα μοναδικό χαρακτήρα με μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως επισήμανε η κα Βουλευτής.

Παρεμβάσεις σε διαδρομή 130 χιλιομέτρων

Το έργο θα υλοποιηθεί σε μια διαδρομή 130 χιλιομέτρων εντός των Δημοτικών Ενοτήτων Λάμπειας, Φολόης, Λασιώνος και Αρχαίας Ολυμπίας, με αφετηρία την Ολυμπία, που διασχίζει τα ποτάμια Αλφειό, Κλαδέο, Λευκυανία (παραπόταμο του Αλφειού), Ερύμανθο, το δρυοδάσος της Φολόης και μέσω του δάσους με ένα μονοπάτι προς Λαμπεία μέχρι το Φαράγγι του Αντρωνίου. Η πυρκαγιά του 2021 έχει θέσει εκτός παρεμβάσεων την περιοχή κυρίως της Νεμούτας και για αυτό το λόγο ένα κομμάτι αυτού του έργου θα μεταφερθεί σε περιοχές των Δ.Ε. Λασιώνος και Λαμπείας, για μονοπάτια και παραπόταμους του Πηνειού οι οποίοι παρουσιάζουν ιδιαίτερο αισθητικό ενδιαφέρον, ενώ στην πορεία, όταν το τοπίο στις πυρόπληκτες περιοχές αποκατασταθεί, θα γίνει νέα μελέτη ώστε να αναδειχθεί στο μέλλον και αυτό το κομμάτι..

Σύμφωνα με τη μελέτη, θα γίνουν εργασίες σήμανσης και τοποθέτησης πληροφοριακών πινακίδων, εργασίες καθαρισμού των υφιστάμενων μονοπατιών, κατασκευή λιθόστρωτων σε τμήματα αυτών, κατασκευή πέτρινων σκαλοπατιών, τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων, κατασκευή και τοποθέτηση ξύλινων κιγκλιδωμάτων, πέτρινων τραπεζόπαγκων, πέτρινων παγκακιών, ξύλινων κιοσκιών και τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 607.732 ευρώ.

Οι φορείς και οι κάτοικοι της μοναδικού κάλλους περιοχής αναφέρθηκαν στο δικό τους ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση αυτού του σημαντικού αναπτυξιακού εργαλείου, για τον σχεδιασμό παρεμβάσεων εναλλακτικών μορφών τουρισμού ενώ ευχαρίστησαν την κα. Αυγερινοπούλου για το διαρκές ενδιαφέρον και τις αποτελεσματικές τους παρεμβάσεις. 

Ανάδειξη των σπηλαίων

Κατά την διάρκεια της συνάντησης με φορείς και κατοίκους της Αγίας Κυριακής, συζητήθηκε και η ανάδειξη, μεταξύ άλλων, του Σπηλαίου Αμαρκιανού, το οποίο έχει χαρτογραφηθεί, ώστε να γίνει επισκέψιμο. Η κα. Αυγερινοπούλου τους ενημέρωσε για την δράση ύψους 1 εκ. ευρώ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για να καταστούν τα σπήλαια πιο φιλικά για την άγρια πανίδα, να προστατευθεί η βιοποικιλότητά τους και ταυτόχρονα να μπορούν εκεί να οργανωθούν επισκέψεις.

Η κα Αυγερινοπούλου επισήμανε την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υιοθέτησε για πρώτη φορά ουσιώδεις πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για τη διατήρηση, την προστασία και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας της χώρας μας. 

Νωρίτερα της ίδιας ημέρας, η κα. Αυγερινοπούλου γιόρτασε παραδοσιακά την Πρωτομαγιά, επισκεπτόμενη το Σαμικό, τα Καλυβάκια, τα Μακρίσια και την Κάπελη και είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει ευχές για τον ερχομό της άνοιξης με κατοίκους των περιοχών και επισκέπτες.