Χ.Γώγος: Τι μας δυσκόλεψε, τι μας συγκίνησε

0
121

 

 

 

 

 

Με την ευχάριστη ανακοίνωση του χθεσινού εξιτηρίου της τελευταίας ασθενούς με κορονοϊό, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος επισήμανε ότι

«μετά από 87 ημέρες φτάσαμε στο σημείο της απελευθέρωσης του νοσοκομείου, προς το παρόν, από τη λοίμωξη αυτή».

Με την ευχάριστη αυτή εξέλιξη ο κ. Γώγος ξεκίνησε τον πρώτο ενδιαφέροντα ψηφιακό διάλογο με τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρότερ που εντάσσεται στο πλαίσιο του 8ου Regional Growth Conference (Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης), που διοργανώνει η Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την υποστήριξη της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος 2-4 Ιουλίου στις ιστορικές εγκαταστάσεις της Achaia Clauss.

Ο πρώτος ηλεκτρονικός διάλογος είχε θέμα: «Covid-19: Η πορεία, τα διλήμματα και η επόμενη μέρα στην Ελλάδα».

Ο Αντώνης Σρόιτερ με τα ερωτήματά του ανέδειξε τις κρίσιμες και ανθρώπινες στιγμές για τον κ. Γώγο και την ομάδα που εργάστηκε για την αναχαίτιση της επιδημίας στη διάρκεια αυτού του τριμήνου.

Εστιάζοντας στο σήμερα ο κ. Γώγος ανέφερε ότι: «Η χώρα έχει ανάγκη να αναπνεύσει, όπως και η οικονομία και η κοινωνία. Καθημερινώς η Επιτροπή συνεργάζεται και παρακολουθεί κάθε λεπτομέρεια που αφορά την άρση των μέτρων. Σε όλες τις αποφάσεις υπάρχει ένα ρίσκο. Αυτό που απομένει είναι να είμαστε και σε θέση να το διαχειριστούμε.

Είμαστε σε μία εξαιρετική φάση σε σχέση με την πορεία της νόσου αλλά οι υπερβολές δεν κάνουν καλό. Ο ιός υπάρχει δεν έχει εξαφανιστεί».

Τα πιο βασικά σημεία αυτής της συζήτησης εστιάζονται στα εξής:

> «Για τη διαχείριση της νόσου εργάστηκαν όλοι οι συνάδελφοι πανελλαδικά. Επίσης ήταν πολύ σημαντικό ότι στην Επιτροπή του Υπουργείου συμμετείχαν πάρα πολλές ειδικότητες, λοιμωξιολόγοι. επιδημιολόγοι, μικροβιολόγοι κ.ά. κι έτσι δεν μας ξέφυγε καμία παράμετρος. Οι αρχικές μας εκτιμήσεις ήταν ότι τα κρούσματα στην Ελλάδα θα υπερέβαιναν τα 10.000 με δεδομένη τη μεταδοτικότητα της νόσου».

> «Πήραμε ιδιαίτερα δύσκολες αποφάσεις» είπε ο κ. Γώγος και πρόσθεσε:«Για παράδειγμα υπέστην προσωπικά κι εγώ πολύ κριτική για την ακύρωση του καρναβαλιού. Αν δεν το είχαμε κάνει η πορεία της νόσου θα ήταν διαφορετική».

Ως χειρότερη στιγμή περιέγραψε αυτή της διαπίστωσης των πολλών κρουσμάτων στην περιοχή μας. «Κι αυτό διότι ήταν άνθρωποι μέσα από την κοινότητα και επομένως είχαμε μία αγωνία πόσο θα απέδιδε η δύσκολη ιχνηλάτηση των επαφών τους. Ηταν το πρώτο τεστ που κάναμε στη χώρα μας. Κάθε μέρα περιμέναμε με αγωνία να δούμε τα κρούσματα από πού προέρχονται».

Αντίστοιχα ως τη χειρότερη και «ψυχοβγαλτική» εβδομάδα ο κ. Γώγος περιέγραψε την εβδομάδα προετοιμασίας του νοσοκομείου αναφοράς. «Αδειάσαμε κλινικές οργανώθηκαν μονάδες σε πολύ σύντομο χρόνο. Αλλά για να γίνει αυτό δεν κοιμόμαστε καθόλου. Το θετικό είναι ότι αυτή η προσπάθεια δεν ήταν μοναχική. Υπήρξε άμεσα οργάνωση ομάδας νοσηλευτές, γιατροί, διοίκηση, 6η Υπε. Το ΠΓΝΠ έδειξε άριστη συμπεριφορά από τον τελευταίο έως τον πρώτο εργαζόμενο».

Ως την πιο δύσκολη απόφαση ανέδειξε αυτή της καραντίνας. «Μας βάρυνε πολύ. Ηταν δύσκολη. Κλείσαμε τα αυτιά μας σε ότι έλεγαν και δράσαμε καθαρά επιστημονικά με τη στήριξη βέβαια της Κυβέρνησης».

Στο ερώτημα εάν υπήρξαν στιγμές συγκίνησης απάντησε: «Το αν δάκρυσα δεν μετράει διότι είμαι ένας άνθρωπος που δακρύζει εύκολα. Αισθάνθηκα όμως συγκίνηση όταν αντιμετωπίσαμε επιτυχώς τα πρώτα περιστατικά. Αλλά και η καταγραφή του πρώτου θανάτου στη χώρα μας ήταν δύσκολη. Ηταν δύσκολες στιγμές διότι οι οικογένειες ήταν διασκορπισμένες τα παιδιά δεν μπορούσαν να δουν τους ασθενείς γονείς τους ή να τους αποχαιρετίσουν. Αυτό ήταν πολύ βαρύ».

Μιλώντας για την προέλευση της νόσου ξεκαθάρισε ότι πρόκειται «για ζωονόσο που προσέβαλε τον άνθρωπο. Αυτό έχει αποδειχτεί με πολύ καλές μελέτες και την ταξινόμηση των ειδών. Φυσικά θα μπορούσε να είναι εργαστηριακό προϊόν αλλά αυτός ο ιός μεταδόθηκε από τα ζώα στον άνθρωπο». Δεν έκρυψε δε ότι η βαρύτητα της νόσου υποτιμήθηκε τόσο από την Κίνα όσο και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αναφερόμενος στην αδυναμία της σύγχρονης παγκόσμιας κοινότητας να πολεμήσει έναν ιό που με τη δυναμική ανέτρεψε και τις πιο οργανωμένες οικονομίες ο κ. Γώγος είπε: «Οι δυνατότητες μετάλλαξης ενός ιού και επιβίωσης είναι εκπληκτικές. Μία επιδημία τέτοια στο παρελθόν θα μπορούσε να ήταν πιο καταστροφική. Τώρα δράσαμε έγκαιρα και με αντιικά φάρμακα. Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι η παγκοσμιοποιημένη ζωή (αεροπλάνα, μετακινήσεις κ.ά.) ευνοεί τη μεταδοτικότητα αυτών των ιών».

 

πηγή:[email protected]