Σωτήριος εμβολιασμός των προσβεβλημένων μουριών από το έντομο Xylotrechus chinensis- Έντονο πρόβλημα και στην Ηλεία

0
357

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα από τον εμβολιασμό των προσβεβλημένων μουριών από το έντομο Xylotrechus chinensis, που έχει προκαλέσει σημαντικές καταστροφές στα δέντρα σε πολλές περιοχές και της Ηλείας.
Όπως επισημαίνει ο πρώην διευθυντής Δασών Ηλείας κ. Παν. Κορισιάνος,η τοποθέτηση ή ο εμβολιασμός των προσβεβλημένων δένδρων με ενδοφυτικούς μύκητες όπου εφαρμόσθηκε, είχε θαυμάσια αποτελέσματα.
Η τεχνογνωσία αυτή δημιουργήθηκε από το εργαστήριο δασικής εντομολογίας του Ινστιτούτου δασικών και μεσογειακών οικοσυστημάτων στη Αθήνα.
Την εν λόγω μέθοδο, όπως τονίζει ο κ. Κορισιάνος, μπορούν να την έχουν υπόψη οι Δήμοι στο Ν. Ηλείας, που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το λεγόμενο σκαθάρι της μουριάς που ανήκει στην εντομοπανίδα της Ασιατικής Ανατολής.
Το πρόβλημα εξάλλου παρουσιάστηκε στην πόλη του Πύργου πριν από έξι μήνες περίπου και συγκεκριμένα στην περιοχή της Δεξαμενής, όπου οι αρμόδιοι της υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου διέκριναν τις πρώτες τρύπες στις μουριές, των οποίων οι κορμοί άρχισαν να “δακρύζουν”.
Άμεσως ξεκίνησαν ενέργειες για την καταπολέμηση του σκαθαριού- που έχει πολλά κοινά με αυτό που πρόσβαλλε του φοίνικες- με εφαρμογές που περιλαμβάνουν διάφορα ειδικά σκευάσματα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα λόγω των εκατοντάδων προνυμφών που ανοίγουν στοές στον κορμό της κάθε μουριάς.