Ορεινή Κορινθία: Εισαγγελική παρέμβαση για την απομάκρυνση των παιδιών από τα λαγούμια

0
71

 

 

 

Εισαγγελική παραγγελία προκειμένου να απομακρυνθούν τα παιδιά της οικογένειας των αυτοαποκαλούμενων «παλαιοχριστιανών» από το λαγούμι στην ορεινή Κορινθία δόθηκε το πρωί του Σαββάτου (17.02.24).

Η εισαγγελική παρέμβαση αφορά την απομάκρυνση των ανήλικων παιδιών από το λαγούμι στην ορεινή Κορινθία. Η οικογένεια «πρωτόγονων» αποτελείται από τον πατέρα, την μητέρα και πέντε παιδιά ηλικίας 22, 19, 15,10 χρονών και ένα 11μηνο βρέφος. Τα παιδιά τους δεν πηγαίνουν σχολείο, ενώ χρησιμοποιούν μόνο βότανα και όχι φάρμακα.

Η οικογένεια αυτή έχει δημιουργήσει στην περιοχή μία στοά 30 μέτρων, η οποία οδηγεί σε μία αυτοσχέδια εκκλησία σε βάθος 6 μέτρων κάτω από την γη.

Η αυτοσχέδια εκκλησία που δημιούργησαν με εικονίσματα και θυμιατά, είναι κάτω από τη γη και μάλιστα σε βάθος 6 μέτρων λόγω και της υψομετρικής διαφοράς στην πλαγιά του βουνού δίπλα στο ρέμα. Το σπίτι αυτό είναι χωρίς ρεύμα και το νερό το παίρνουν από τις πηγές της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Παρασκευή στην εκπομπή «Live News» του Νίκου Ευαγγελάτου μίλησε το ζευγάρι και μία φιλοξενούμενη γυναίκα από την Άρτα περιγράφοντας τις… πρωτόγονες συνθήκες υπό τις οποίες έχουν επιλέξει να ζουν. Τα παιδιά τους δεν πηγαίνουν σχολείο, ενώ χρησιμοποιούν μόνο βότανα και όχι φάρμακα.

H Σεβαστή Καλαϊτζιδάκη, μητέρα της οικογένειας, είπε: «Εγώ είμαι έγκυος τώρα στο 5ο παιδί. Όλα μαζί τα παιδάκια της οικογένειας είναι 6 – 7. Δεν είναι όλα δικά μου, είναι κι από άλλες οικογένειες και τα μεγαλώνουμε με τους μαμάδες τους».

Περιγράφοντας τους χώρους του σπιτιού η κα Καλαϊτζιδάκη ανέφερε ότι υπάρχει ένα αυτοσχέδιο τζάκι – που είναι φτιαγμένο από λάσπη και ξερά χόρτα – ένα πατάρι κι ένα σαλόνι, όπου εκεί περνούν τα μέλη του κοινόβιου τις περισσότερες τους ώρες.

Όπως ξεκαθάρισε η ίδια: «Δεν μένω σε σπηλιά, μένω σε δεντρόσπιτο, καθώς είναι φτιαγμένο από κορμούς, λάσπη και χόρτα».

Ερωτηθείσα πώς οδηγήθηκε να μένει εκεί εξήγησε: «Ψάχναμε χρόνια να μείνουμε μακριά από την φασαρία της πόλης. Ο χώρος είναι ιδιωτικός και περιφραγμένος. Μαζί μας μένουν κι άλλες οικογένειες, είμαστε κοινότητα. Στο σύνολο είμαστε περίπου 10 άτομα».

Στην συνέχεια μίλησε στην εκπομπή ο Μάνος Καλαϊτζιδάκης, σύζυγός της Σεβαστής, ο οποίος ανέφερε ότι τα παιδιά της οικογένειας δεν πηγαίνουν στο σχολείο, καθώς δεν υπάρχει μέσο να καλύψει την χιλιομετρική απόσταση από εκεί που μένουν.