ΝΩΠΕΣ ΑΚΟΜΑ ΟΙ ΜΝΗΜΕΣ – 31 χρόνια από τον σεισμό του Πύργου.

0
48


*Η αντισεισμική θωράκιση για μια ακόμα χρονιά τίθεται ως αίτημα προς την πολιτεία
Ενδεχομένως να είναι ακόμα «ανοιχτές» οι πληγές από τον σεισμό που έπληξε την πόλη του Πύργου. Σίγουρα όμως είναι ανοιχτές οι μνήμες από τις τραγικές συνέπειες του κτυπήματος του Εγκέλαδου το μεσημέρι της 26ης Μαρτίου του 1993. Και συν αυτών ακέραιο παραμένει το αίτημα της επιστημονικής κοινότητας για αντισεισμική θωράκιση και προσεισμικό έλεγχο των κτιρίων. Σχολεία, δημόσια κτήρια, κτίσματα που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες , μεγάλος αριθμός κατοικιών κτλ εγκυμονούν κίνδυνο όσο η πολιτεία εθελοτυφλεί μπροστά σε ένα τέτοιο αίτημα. Ένα αίτημα που απλά επανέρχεται κάθε χρόνο όταν ξυπνούν οι μνήμες …
Και επειδή ο λόγος περί μνήμης… Ας τις αφήσουμε λοιπόν να ξεπηδήσουν από το λήθαργο τους…
Ήταν μεσημέρι, μια μέρα μετά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821, όταν ο Πύργος άρχισε να χοροπηδά στους ρυθμούς του Εγκέλαδου. Κύριο χαρακτηριστικό του οι επαναλαμβανόμενες δονήσεις που διαδέχονταν η μια την άλλη. Καταμετρήθηκαν έξι απανωτά κτυπήματα με το ισχυρότερο αυτό των 6,8 Ρίχτερ.
Η πόλη ράγισε! «Ρόγιασαν» κι οι καρδιές των κατοίκων. Ακολούθησαν σκηνές πανικού γιατί ήταν ακριβώς η ώρα του σχολάσματος σχολείων και δημόσιων υπηρεσιών. Οι δρόμοι γέμισαν αυτοκίνητα που ήταν αδύνατο να φτάσουν στον προορισμό για τον οποίο ξεκίνησαν … Γκρεμισμένοι τοίχοι, ακροκέραμα , πέτρες και άλλα οικοδομικά υλικά εμπόδιζαν την ομαλή κυκλοφορία.

Απολογισμός
Ο απολογισμός ήταν μία νεκρή, 16 τραυματίες και εκτεταμένες καταστροφές σε πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Το νοσοκομείο της πόλης, εκκλησίες σχολεία, νεοκλασικά κτίσματα κατέρρευσαν μέσα σε λίγα λεπτά. Υπολογίζεται ότι το 50% των κτιρίων του Πύργου υπέστη ζημιές μεταξύ αυτών και τα μνημειώδη κτήρια της πόλεως, όπως το Μανωλοπούλειο Νοσοκομείο, το Μητροπολιτικό Μέγαρο, οι ναοί του Αγίου Νικολάου, της Αγίας Κυριακής και του Αγίου Διονυσίου.
Αρκετοί κάτοικοι έμειναν χωρίς σπίτι. Από κει μετά η επιλογή ήταν ή σε σκηνή ή στην καλύτερη περίπτωση μετακόμιση σε εξοχική κατοικία ή στο χωριό. Την ιδία τύχη είχε και μεγάλη μερίδα μαθητών που για τα επόμενα χρόνια μάθημα έκαναν σε λυόμενα…
Ένας κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας θυμάται…
Ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, ήταν τότε βουλευτής Ηλείας και ταυτοχρόνως υπουργός Βιομηχανίας μιλώντας στο ilanet, θυμάται εκείνες τις τραγικές ημέρες λέγοντας
«… Ήμουν υπουργός Βιομηχανίας. Πράγματι ο Πύργος και η ευρύτερη περιοχή είχαν υποστεί τεράστιες καταστροφές. Έπρεπε ως κυβέρνηση να προχωρήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς στην αποκατάστασή τους. Έτσι σε συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου είχα θέσει και είχε γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο ορισμός σεισμικής ζώνης που συμπεριλάμβανε την πόλη του Πύργου και της Αμαλιάδας και όσα χωριά είχαν υποστεί ζημιές.…»
Να θυμίσουμε ότι σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στην πληγωμένη πόλη του Πύργου ο τότε πρωθυπουργός Κώνσταντίνος Μητσοτάκης, ο τότε δήμαρχος Πύργου Γιώργος Δημητρακόπουλος, προκειμένου να καταστήσει σαφές σε πια κατάσταση είχε περιέλθει η πόλη, του είχε παραδώσει …ένα ακροκέραμο!

γράφει ο Γιώργος Μαρκόπουλος / Ilianet.gr