Ηλεία: Μοναστήρι διεκδικεί χωράφια με τουρκικά χρυσόβουλα – «Βόμβα» για τους ιδιοκτήτες με στοιχεία του 1821

0
344

 

 

 

Τα χωράφια που καλλιεργούν στην Ηλεία κινδυνεύουν να φύγουν από την κατοχή τους. Οι ίδιοι πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους, αλλά δεν μπορούν να τα μεταβιβάσουν…

Για χρόνια οι αγρότες πίστευαν πως τα χωράφια που καλλλιεργούν και για τα οποία φορολογούνται και κάποιοι παίρνουν επιδοτήσεις είναι δικά τους. Όμως όταν κάποιοι θέλησαν να τα μεταβιβάσουν έμειναν με το στόμα ανοιχτό. Αυτά τα χωράφια στην Ηλεία, φαίνονται στα χαρτιά να μην είναι δικά τους. Να ανήκουν σε μοναστήρι, που επικαλείται μια συμφωνία που έγινε πριν από δύο αιώνες.

Τότε η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχώρησε εκτάσεις σε μοναστήρια της χώρας και το θέμα ξεχάστηκε. Οι επίμαχες στην Ηλεία, δόθηκαν στο μοναστήρι των Καλαβρύτων. Τα χρόνια πέρασαν, οι εκτάσεις μοιράστηκαν και οι αγρότες άρχισαν να φορολογούνται. Το μοναστήρι όμως δεν κάνει πίσω και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει στα δικαστήρια.

Ο δήμαρχος του Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, μίλησε για το πρόβλημα πολλών κατοίκων του νομού Ηλείας, σχετικά με την δέσμευση της αγροτικής γης τους, γη η οποία είχε παραχωρηθεί στα μοναστήρια μετά το 1821 με τούρκικα χρυσόβουλα και με τις παρούσες διατάξεις, οι ίδιοι καλούνται να τα αγοράσουν ξανά!

«Είναι μία κατάσταση που έρχεται αντιμέτωπη με το γεγονός του πώς μοιράστηκε η αγροτική γη μετά το 1821. Αφορά στα χωριά Κουτσοχέρα, Περιστέρι και Χειμαριό, ενα προεδρικο διάταγμα του 1934, το οποιό επικύρωσε τα παραχωρήτρια που είχαν κανει οι Τουρκοι τότε σε μοναστήρια, μιλάμε για το μοναστήρι των Καλαβρύτων. Οι άνθρωποι σήμερα που εδώ και 100 χρόνια καλλιεργούν τα χωράφια, παίρνουν επιδοτήσεις πληρώνουν φόρους, λόγω του κτηματολογίου τους πετάνε έξω και είναι σαν να μην υπάρχουν», ανέφερε ο δήμαρχος στο Mega.

«Είδα τον μητροπολίτη και κάποιους νομικούς και η εκκλησία θα πρέπει να συνεργαστεί. Οι άνθρωποι δε μπορούν να ξανααγοράσουν τα χωράφια τους, δεν έχουν πάρει κάποιο παραχωρητήριο, το μοναστήρι τα πουλάει έναντι 600 ευρώ το στρέμμα. Η εκκλησία δεν λαμβάνει έσοδα από την χρήση τους, ωστόσο οι άνθρωποι δεν μπορούν να προβούν σε πώλησή τους ή μεταβίβασή τους», συμπλήρωσε.

Η εκκλησία μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί και το εμπλεκόμενο μοναστήρι αναφέρει πως η λύση θα βρεθεί στα δικαστήρια. «Η μητρόπολη Καλαβρύτων και το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων μας παίρνουν τα χωράφια μας και μας ζητούν χρήματα να τα αγοράσουμε, ενώ η εκκλησία έχει μεγάλη περιουσία, είναι αδιανόητο», τόνισε ο κάτοικος Χειμαδιού, Ξουλεής Αυγερινός.

πηγή:www.newsit.gr