Ηλεία: Διογκώνεται το πρόβλημα των επιδρομών αγριμιών σε αιγοπρόβατα

0
11

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνουν οι επιδρομές αγριμιών σε αιγοπρόβατα σε διάφορες περιοχές της Ηλείας, γεγονός που οδηγεί σε έντονο προβληματισμό τους κτηνοτρόφους, καθώς και τους εμπλεκόμενους φορείς.
Η ανησυχία των κτηνοτρόφων έγκειται στο γεγονός πως πλέον τα αγρίμια (κυρίως τσακάλια) έχουν παρουσιαστεί και σε πεδινές περιοχές του Νομού, πράγμα που αποδεικνύει την εξάπλωση των πληθυσμών τους.
Αλλεπάλληλες φορές έχουν γίνει καταγγελίες από κατοίκους ημιορεινών περιοχών για κρούσματα θανάτωσης ζώων από τσακάλια (επί το πλείστον), ενώ συγχρόνως σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνονται καθόλου αναφορές για κατασπαράξεις, από το γεγονός πως δεν δίνονται αποζημιώσεις των απωλειών κάτω των τεσσάρων ζώων (αιγών και προβάτων) ανά επιδρομή, καθώς δεν προβλέπεται αθροιστική κάλυψη ασφαλιζόμενης ζημιάς…
Επιπλέον το τσακάλι ή τα άγρια σκυλιά δεν χαρακτηρίζονται προστατευόμενα είδη όπως ο λύκος, για την περίπτωση του οποίου υπάρχει ευνοϊκότερο πλαίσιο αποζημίωσης.
Ωστόσο οι κτηνοτρόφοι ζητούν να υπάρξουν άμεσα λύσεις στο πρόβλημα των αποζημιώσεων, καθώς όπως επισημαίνουν κάθε απώλεια ζώου τους, τους προκαλεί πολύ μεγάλο οικονομικό πλήγμα, τον οποίο δεν αναπληρώνεται.