«Ζει και βασιλεύει» η λαθροθηρία για το ανοιξιάτικο τρυγόνι!

0
10

Στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους

Έξαρση του παράνομου κυνηγιού του ανοιξιάτικου τρυγονιού παρατηρείται αυτή την περίοδο στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους, με επίκεντρο κυρίως το νησί της Ζακύνθου αλλά και επέκταση προς τα παράλια της Ηλείας και άλλων γειτονικών περιοχών.
Πρόκειται για ένα πρόβλημα που τα προηγούμενα χρόνια έχει απασχολήσει σε σημαντικό βαθμό όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αρχές, με τη λήψη πρόσθετων μέτρων που επί το πλείστον αφορά την αστυνόμευση των σημείων, όπου διέρχονται τα μεταναστευτικά πτηνά.
Για το ζήτημα αυτό σε έρευνα που διενήργησε, με τη χρήση ηχοκαταγραφικών αισθητήρων, το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-Δήμητρα σε συνεργασία με την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, επισημαίνονται τα εξής:
«Το εαρινό κυνήγι έχει απαγορευθεί στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες. Την άνοιξη τα Τρυγόνια και άλλα μεταναστευτικά πουλιά μεταναστεύουν από την υποσαχάρια Αφρική προς τους τόπους αναπαραγωγής τους στην Ευρώπη, με τα δυτικότερα σημεία της χώρας μας να αποτελούν αναγκαίο –και κρίσιμο για την επιβίωσή τους– σταθμό ξεκούρασης και ανεφοδιασμού. Όπως τονίζει η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, παρά την απαγόρευση, ούτε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ούτε οι τοπικές αρμόδιες αρχές έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να εξαλείψουν ή έστω να περιορίσουν αυτή την αποτρόπαια πρακτική, με τα ακουστικά δεδομένα να επιβεβαιώνουν πως το «ανοιξιάτικο κυνήγι» όπως αποκαλείται συχνά, συνεχίζεται ακάθεκτο σε πέντε νησιά του Ιονίου, συγκεκριμένα στη Ζάκυνθο, τους Παξούς, τους Αντίπαξους, το Μαθράκι και τους Οθωνούς.
Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ξεκίνησε πιλοτικά από το 2019 την ακουστική παρακολούθηση περιοχών της Ζακύνθου που είναι διαβόητες για την «παραδοσιακή» δραστηριότητα εξόντωσης Τρυγονιών κατά τη διάρκεια της άνοιξης, ενώ το 2021 η δράση επεκτάθηκε σε πέντε ακόμα νησιά, στο πλαίσιο του διασυνοριακού Προγράμματος LIFE Ενάντια στο Έγκλημα Κατά των Άγριων Πουλιών. Μόνο εκείνη τη χρονιά, οι εννιά (9) ακουστικοί αισθητήρες του δικτύου κατέγραψαν συνολικά 20.905 πυροβολισμούς στα σημεία που είχαν τοποθετηθεί ωστόσο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ Δήμητρα που επεξεργάστηκε τα δεδομένα, τα πραγματικά νούμερα για το σύνολο της επιφάνειας των νησιών είναι σημαντικά μεγαλύτερα, ενώ εκτιμάται πως μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες (Μάρτιος – Μάιος 2021) στις περιοχές αυτές πυροβολήθηκαν παράνομα πάνω από 57.000 πουλιά, με κύριο είδος-στόχο το Τρυγόνι.
Την ίδια στιγμή, σημειώνει η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, το ΥΠΕΝ ενεργοποιεί από το 2021 και κάθε άνοιξη τα Τοπικά Σχέδια Δράσης Κατά της Λαθροθηρίας (ΤΣΔ) με επίκεντρο τα νησιά του Ιονίου, αλλά όπως αποδεικνύεται (και) από τα στοιχεία της έρευνας, μόνο στα «χαρτιά». Στο πλαίσιο των ΤΣΔ προβλέπεται η διενέργεια τακτικών περιπολιών για τον έλεγχο της λαθροθηρίας στα Ιόνια, μεταξύ των οποίων και στα επίμαχα νησιά, οι οποίες ωστόσο ουδέποτε έχουν καταφέρει να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους παραβάτες, αλλά ούτε και να καταγράψουν έστω και ένα περιστατικό λαθροθηρίας! Ενδεικτικά, την 13η Απριλίου 2021, ημέρα που διενεργήθηκε έλεγχος από περίπολο σε περιοχή πλησίον ακουστικού αισθητήρα στη Ζάκυνθο και ενώ η επίσημη αναφορά της αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας ανέφερε μηδενικά περιστατικά, ο αισθητήρας την ίδια ακριβώς ημέρα κατέγραψε 578 πυροβολισμούς! Καθίσταται επομένως σαφές ότι η εαρινή λαθροθηρία ζει και βασιλεύει, με την ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών, ακόμα και σε περιόδους που υποτίθεται ότι οι μετακινήσεις ήταν περιορισμένες λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό».