Γιάννης Καλλιάνος: Από τον κόλπο του Λέοντα το νέο κύμα κακοκαιρίας- Πότε έρχεται στην Ελλάδα

0
44

Την πρόγνωσή του για την κακοκαιρία που αναμένεται να επηρεάσει την Ελλάδα το Σάββατο μοιράστηκε στα social media ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, η κακοκαιρία θα έρθει από τον κόλπο του Λέοντα, μια θαλάσσια περιοχή στη νότια Γαλλία, που βρίσκεται ανοιχτά του Μονπελιέ και της Μασσαλίας. «Σε αυτόν τον κόλπο θα “γεννηθεί” τις επόμενες ώρες ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο σταδιακά θα κινηθεί ανατολικότερα. Το Σάββατο το απόγευμα θα φτάσει στην Ιταλία και στη συνέχεια από το βράδυ του Σαββάτου θα αρχίζει να επηρεάζει και την Ελλάδα, αρχικά στα δυτικά τμήματά της», ανέφερε ο Γιάννης Καλλιάνος σε βίντεο στο facebook.

Στη συνέχεια, επισήμανε πως «περιμένουμε από το Σάββατο το βράδυ βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες στη δυτική Ελλάδα. Μέσα στη νύχτα του Σαββάτου και προς το ξημέρωμα της Κυριακής τα φαινόμενα των βροχοπτώσεων θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας με έμφαση κυρίως τα ανατολικά, νησιωτικά τμήματα». Αναφορικά με τους ανέμους, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, θα ενισχυθούν οι νοτιάδες στα πελάγη, θα φτάνουν τα 7-8 και πιθανώς οι ριπές τους τα 9 μποφόρ.

Επανέλαβε πως «βροχοπτώσεις θα ξεκινήσουν από το βράδυ του Σαββάτου στη δυτική Ελλάδα, στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη δυτική Πελοπόννησο και στη συνέχεια θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές», ενώ εξήγησε ότι «αυτό θα κρατήσει μέχρι και την Κυριακή, ενώ τη Δεύτερα θα έχουμε κάποια υπολείμματα κακοκαιρίας».

Σχετικά με την Αττική, ο Γιάννης Καλλιάνος ανέφερε ότι «πιθανότατα, λίγο πριν ή λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου θα επηρεαστεί με φαινόμενα και η Αττική αλλά δεν φαίνεται να είναι ικανά ώστε να δημιουργήσουν ιδιαίτερα προβλήματα». Αμέσως μετά, ο μετεωρολόγος υπογράμμισε ότι από την Τρίτη, 9 Ιανουαρίου, «πιθανότατα έρχεται κρύο από τις βαλκανικές περιοχές, όμως ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει πόσο έντονο θα είναι».

πηγή LIfo.gr