Επιστολή Ο.Π. Αμαλιάδας στον πρωθυπουργό: «Υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση στους σταφιδοπαραγωγούς»

0
17

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει με την τιμή της σταφίδας στους παραγωγούς της Ηλείας, ζητάει με επιστολή της την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023, η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας.
Η Ο.Π. Αμαλιάδας δια του εκπροσώπου της Χρ. Βαλιανάτου, αφού επισημαίνει τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι σταφιδοπαραγωγοί του Νομού, ζητάει να τους δοθεί άμεσα ενίσχυση προκειμένου να ορθοποδήσουν και να συνεχίσουν να καλλιεργούν το προϊόν, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται σε αφανισμό!
Μεταξύ άλλων, στα πλαίσια και της πρόσφατης σύσκεψης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Ο.Π. ζητάει:
Να καταγραφούν και αποσυρθούν τα αποθέματα που υπάρχουν. Είναι το σπουδαιότερο για να μπορεί να κινηθεί η αγορά και να γίνουν εξαγωγές. Σε διαφορετική περίπτωση κάθε χρόνο θα βρισκόμαστε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και θα ζητάμε να μας δώσει ενίσχυση για να καλύψουμε το εισόδημά μας.
Να δοθούν τα 4.700.000 ευρώ που έχει προγραμματίσει το υπουργείο από το πρόγραμμα DEMINIMIS. Τονίζουμε όμως ότι αυτό αντιστοιχεί σε 50 ευρώ το στρ ή σε 15 λεπτά το κιλό. Τα έξοδα του παραγωγού ανέρχονται από 1 ευρώ μέχρι 1,20 ευρώ ανά κιλό. Καταλαβαίνετε ότι δεν καλύπτονται σε καμία περίπτωση τα έξοδα παραγωγού.
«Περιμένουμε να πάρετε πρωτοβουλία και να παρέμβετε για να δοθούν τα 72 ευρώ ανά στρέμμα στους σταφιδοπαραγωγούς. Σας τονίζουμε ότι στα μέρη που καλλιεργείται η Κορινθιακή σταφίδα υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση από τους σταφιδοπαραγωγούς. Υπάρχουν παραγωγοί που ξεριζώνουν τις σταφίδες, πώς θα επιβιώσουν, πως θα σπουδάσουν τα παιδιά τους. Είμαστε σίγουροι ότι μπορείτε να δώσετε άλλα 5 εκατ. ευρώ στους σταφιδοπαραγωγούς. Θα είναι μια μεγάλη στήριξη που θα κάνετε για να παραμείνει η καλλιέργεια σταφίδας στις περιοχές μας» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

EPISTOLH