Εκδηλώσεις για τα 202 χρόνια από τη Μάχη της Αγουλινίτσας

0
93

Εκδηλώσεις για τα 202 χρόνια από τη Μάχη της Αγουλινίτσας, θα γίνουν το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Απριλίου στην περιοχή του Επιταλίου.
Συγκεκριμένα το Σάββατο 29 Απριλίου, στις 20:00, θα πραγματοποιηθεί λαμπαδηφορία από τη μαθητιώσα νεολαία, ενώ, την Κυριακή 30 Μαΐου, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Επιταλίου, θα τελεσθεί ιερό Μνημόσυνο και, ακολούθως, στις 11:00, στο μνημείο της μάχης (στην τοποθεσία «Αϊ-Γιάννης», όπου και έλαβε χώρα η εν λόγω μάχη), θα τελεσθεί Τρισάγιο, στη μνήμη των ηρωικώς αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων αγωνιστών.
Φέτος συμπληρώθηκαν 202 χρόνια από την 24η Απριλίου 1821, τριάντα (30) μόλις ημέρες, δηλαδή, από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της 25ης Μαρτίου 1821 και μία (1) ημέρα μετά από τη θρυλική μάχη της Αλαμάνας και τον ηρωικό θάνατο του Αθανασίου Διάκου, όταν διεξήχθη η νικηφόρα μάχη της Αγουλινίτσας, η οποία αποτέλεσε την πρώτη, μέχρι τότε, ήττα των Λαλαίων Τουρκαλβανών, οι οποίοι, την εποχή εκείνη, θεωρούνταν «τα καλύτερα ντουφέκια του Μοριά» (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τ. ΙΒ’, σελ. 142).
Η σημαντικότατη αυτή νίκη των Ελλήνων, κατά γενική ομολογία, αναπτέρωσε το φρόνημα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και απέδειξε ότι, οι μέχρι τότε αήττητοι Λαλαίοι Τουρκαλβανοί, μπορούν και να ηττώνται στη μάχη. Παράλληλα δε, αποτέλεσε και το έναυσμα για την περαιτέρω ένωση των Ελλήνων απέναντι στον κοινό εχθρό, γεγονός που, στις 13 Ιουνίου του ιδίου έτους, οδήγησε στη λαμπρή νίκη στο Πούσι και την οριστική φυγή των άγριων Τουρκαλβανών από το Λάλα και την Ηλεία.