Ενημερώθηκαν οι κατάλογοι για τις εκλογές της 21ης Μαΐου

0
153

 

 

 

Στην ανανέωση των εκλογικών καταλόγων ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου προχώρησε το υπ. Εσωτερικών.

Στην ανανέωση των εκλογικών καταλόγων προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου.

Οι κατάλογοι θα είναι ενημερωμένοι μέχρι την 28η Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα ότι αλλαγές είχαν αιτηθεί οι πολίτες (ετεροδημότες ή μεταφορά δικαιωμάτων) μετά από αυτή την ημέρομηνία να μην έχουν συμπεριληφθεί.

Συνεπώς, όσοι ετεροδημότες υπέβαλαν αίτηση για μεταφορά, από 1η Μαρτίου και μετά, θα ψηφίσουν κανονικά στην περιοχή που είχαν τα δικαιώματά τους, καθώς δεν ενσωματώθηκαν στις αλλαγές.

Μάθε που ψηφίζεις

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε και την ειδική εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις», προκειμένου οι πολίτες να γνωρίζουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ανήκουν.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα σχολεία που θα πρέπει να μεταβεί ο κάθε ψηφοφόρος για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Κάτι τέτοιο θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής αναθεώρησης, που περιλαμβάνει τις μεταβολές μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023.

Για να δουν τα στοιχεία αυτά, οι πολίτες θα πρέπει να μπουν στην ειδική εφαρμογή του ΥΠΕΣ και να συμπληρώσουν είτε τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό, είτε τα στοιχεία ταυτότητας (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας και έτος γέννησης).

Τι ισχύει για τους «πρωτάρηδες»

Στις προσεχείς εκλογές θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και όσοι έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους.

Γι’ αυτούς, ο δήμος στα δημοτολόγια του οποίου ανήκουν, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει ονομαστικές καταστάσεις και να τους έχει εγγράψει στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου.

Πρώτη φορά ψήφος από το εξωτερικό

Στις 20 Μαΐου, μία ημέρα πριν τις εκλογές, οι Ελληνες από κάθε γωνιά της Γης, θα ψηφίσουν για πρώτη φορά εξ αποστάσεως από τον τόπο όπου διαμένουν.

Συνολικά κατέθεσαν το αίτημα περισσότεροι από 30.000 Έλληνες του εξωτερικού, ενώ σε περίπτωση που η Ελλάδα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές το καλοκαίρι του 2023, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους αποδήμους θα συνεχιστεί.