Στο «έλεος» του χρόνου βρίσκεται  η Μονή του Ασκητή στο Γούμερο

0
129

 

 

 

Στη φθορά του χρόνου έχει αφεθεί εδώ και αρκετά χρόνια  η εντυπωσιακή Μονή Ασκητή στην περιοχή του Γουμέρου, που στο πρόσφατο παρελθόν προσέλκυε χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Δυστυχώς το ονομαστό μνημείο δεν έχει τύχει της απαραίτητης φροντίδας από τους αρμοδίους για τη συντήρησή του,  παρά τις προσπάθειες που έγιναν  πριν από λίγα χρόνια  στο εσωτερικό του, εκ μέρους της εκκλησίας.

Τα τελευταία χρόνια εκ μέρους του δήμου Πύργου έγιναν ενέργειες προς την υπηρεσία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων  και Μουσείων, με σκοπό  την ανάδειξη και προβολή της Μονής Ασκητή.

Σε συνάντηση που έγινε με τη συμμετοχή του δημάρχου Πύργου Παν. Αντωνακόπουλου, εκ μέρους στελεχών της υπηρεσίας  τονίστηκε η  σπουδαιότητα του εν λόγω θρησκευτικού μνημείου, επισημαίνοντας συγχρόνως  πως  η Μονή Ασκητή αποτελεί μνημείο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής με μακρά ιστορία.

Δυστυχώς όμως έκτοτε δεν  προχώρησαν οι διαδικασίες  για τη συντήρηση του μνημείου, το οποίο χρονολογείται γύρω στο 1200 μ.Χ. και   εξακολουθεί  να βρίσκεται σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση.