«Εκτόξευση πυραύλου από τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας για ένα μαγικό ταξίδι φιλαναγνωσίας στο διάστημα»

0
143

Την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023, το Ψηφιακό Φορητό Πλανητάριο Ε.Ε. – Planetarium on the Go στήθηκε στην αυλή της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας και με αφορμή την διεθνή ημέρα πτήσης του ανθρώπου στο διάστημα πρόσφερε συναρπαστικές προβολές και δυνατότητες παρατήρησης με τηλεσκόπιο σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.
Στην εκδήλωση αστρονομίας συμμετείχαν: το Γυμνάσιο Ανδρίτσαινας, το Γενικό Λύκειο Ανδρίτσαινας, το Δημοτικό Ανδρίτσαινας, το Νηπιαγωγείο Ανδρίτσαινας, το Νηπιαγωγείο Καλλικώμου και το Νηπιαγωγείο Κρεστένων.
Προβλήθηκαν οι παραγωγές: «Κατά λάθος Αστροναύτες» για τα νηπιαγωγεία, «Ένας τέλειος μικρός πλανήτης» για τις μικρές τάξεις του Δημοτικού, «Το κλίμα της γης» για τις μεγαλύτερες τάξεις του Δημοτικού και «Από τη γη στο σύμπαν» για το Γυμνάσιο, το Λύκειο και τους γονείς.
Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ταξίδι στη βιβλιοχώρα», στο οποίο συμμετέχουν τα τρία νηπιαγωγεία της Ανδρίτσαινας, του Καλλικώμου και των Κρεστένων.
Αυτό το ερευνητικό και καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται από τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά σε συνεργασία με το ΤΕΕΑΠΗ (Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία) του Πανεπιστημίου Πατρών και τον Αναπληρωτή Καθηγητή Δρ Νεκτάριο Στελλάκη. Στοχεύει στην προώθηση της φιλαναγνωσίας για παιδιά προσχολικής ηλικίας, στην ενίσχυση της λογοτεχνικής ανάγνωσης και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων δημιουργικής γραφής. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς τα πακέτα με βιβλία από το παιδικό τμήμα της βιβλιοθήκης έφτασαν στα συνεργαζόμενα νηπιαγωγεία και ξεκίνησαν συναρπαστικά και ξεχωριστά ταξίδια συμβάλλοντας στην ολόπλευρη ψυχοκινητική, γνωστική, αντιληπτική και συναισθηματική ανάπτυξη των νηπίων.